dom_i_nekretnine
dom_i_nekretnine
dom i nekretnine
Arhiva
« » lip 2007
Blog - lipanj 2007
srijeda, lipanj 27, 2007
Gradnja korak po korak . . .

    Ponekad ljudima koji tek kreću u gradnju ili renovaciju taj postupak izgleda kao nemoguća misija. Pravilnim planiranjem i organizacijom poslova na gradilištu može se uštedjeti puno vremena, živaca, a ponekad i novaca. Ukratko ćemo podsjetiti na najbitnije stavke prilikom gradnje i pokušati ih rasporediti redoslijedom kojim se izvode. Svako gradilište mora udovoljavati uvjetima uređenja gradilišta na kojem mora biti dostupna sva propisna dokumentacija. Gradilište treba biti ograđeno zbog sprječavanja nekontroliranog pristupa. Uz javne površine zabranjeno je ograđivanje koje na bilo koji način ugrožava promet i prolaznike, a veća gradilišta uz prometnice moraju biti zaštićena i određenim prometnim znakovima. Za privremeno zauzimanje javno prometnih površina izvođač ili investitor dužan je ishoditi odobrenje nadležnog tijela općine ili grada. Sve ostale detalje potražite u zakonu o gradnji.

IZVOĐAČ NA GRADILIŠTU MORA IMATI
1 - rješenje o upisu u sudski registar,
2 - akt o imenovanju odgovorne osobe,
3 - građevnu dozvolu s glavnim projektom, odnosno lokacijsku dozvolu s idejnim projektom,
4 - izvedbene projekte sa svim izmjenama i dopunama,
5 - građevni dnevnik ,
6 - dokumentaciju o ispitivanju ugrađenih gradiva, građevnih proizvoda i opreme prema programu ispitivanja iz projekta, odnosno dokaze uporabljivosti iz članka 16. Zakona o gradnji
7 - elaborat o iskolčenju građevine, koji je izradila osoba registrirana za obavljanje te djelatnosti prema posebnom propisu.

Napomena: U slučaju kad je investitor fizička osoba koja gradi za svoje potrebe obiteljsku kuću, pomoćnu građevinu, gospodarsku građevinu, ogradu i vrtnu sjenicu, izvođač na gradilištu ne mora imati dokumentaciju pod rednim brojevima 1., 2., 5. i 6.
- Radovi na gradilištu razvrstani su u nekoliko različitih kategorija, a za potrebe izvođenja određenih radova potrebni će vam biti i određeni majstori. Ukratko ćemo Vam pokušati predočiti što je sve pred vama ukoliko se upuštate u gradnju te kojim redoslijedom biste trebali rješavati stvari.

ZEMLJANI RADOVI
- Iskoličavanje
- Skidanje humusa
- Iskop zemlje
- Odvoz iskopane zemlje na deponij
- Nasipavanje šljunka /BATUDA/ i nabijanje
- Zatrpavanje građevinske jame sa nabijanjem zemlje
- Nanošenje humusa i ozelenjavanje zemljane površine

ARMIRANO-BETONSKI RADOVI
- Izrada i postavljanje armatura
- Betoniranje temelja
- Betoniranje AB ploča
- Betoniranje AB stupova
- Betoniranje AB zidova
- Betoniranje AB nadvoja
- Betoniranje AB serklaža i vijenaca
- Betoniranje AB stepenica
- Betoniranje kosih AB ploča - Krovne ploče

TESARSKI RADOVI
- Izrada jednostrane oplate, potporni zidovi, kanali
- Izrada dvostrane oplate, temelji i zidovi
- Izrada trostrane oplate, nadvoji, ploče i stepenice
- Izrada četverostrane ili kružne oplate, stupovi
- Skidanje oplate
- Izrada svih vrsta krovnih konstrukcija, krovišta

HIDRO - IZOLATERSKI RADOVI
- Izrada horizontalnih izolacija, podova, stropova, krovova
- Izrada vertikalnih izolacija, zidovi, stupovi, stepenice

ZIDARSKI RADOVI
- Zidanje zidova punom opekom, pregradni i nosivi zidovi
- Zidanje zidova blok opekom, P+pregradni i nosivi zidovi
- Zidanje zidova fasadnom opekom, zidanje zidova porobetonom
- Zidanje dimnjaka i ventilacionih kanala.
- Postavljanje unutarnje i vanjske cementne glazure

IZOLATERSKI RADOVI
- Toplinske izolacije, zidovi, stropovi, podovi i krovovi
- Zvučne izolacije, zidovi, stropovi, podovi i krovovi

ELEKTROINSTALACIJSKI RADOVI
- Projektiranje i postavljanje instalacija jake i slabe struje

VODOVODNE INSTALACIJE
- Postavljanje dovodnih i odvodnih cijevi, spajanje na vodovodnu mrežu

PROZORSKE KONSTRUKCIJE
- Izrada i montaža prozorskih konstrukcija, drvo, drvo-aluminij, pvc

ŽBUKANJA
- Žbukanje vanjskih zidova
- Žbukanje unutarnjih zidova
- Žbukanje stropova
- Žbukanje stupova, greda i nadvoja

KERAMIČARSKI RADOVI
- Postavljanje podne i zidne keramike
- Opremanje kupaonice, postavljanje glavnih sanitarija

PARKETARSKI RADOVI
- Postavljanje parketa, laminata, pvc podova

ZAVRŠNI GRAĐEVINSKI RADOVI
- Stolarski radovi
- Bravarski radovi
- Limarski radovi
- Spušteni stropovi
- Gipskartonski radovi
- Soboslikarsko ličilački radovi

Slijedi Vas unutarnje uređenje koje će mnogima biti još kompleksnije i složenije nego ovi nazovimo ih grubi građevinski radovi.

Izvor teksta: www.dom.com.hr


dom-i-nekretnine @ 13:03 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare

 
 
Corian Z izgleda kao dio komandnog mosta broda iz Zvjezdanih staza, no zapravo se radi o futurističkom kuhinjskom stolu, s kojim kuhanje postaje potpuno drugačije iskustvo.
 

Osim klasičnih kuhinjskih elemenata poput električnih kola i sudopera, u stol Corian Z ugrađeno je računalo s kompletnim multimedijalnim sustavom. Osim pranja posuđa ili kuhanja špageta, pomoću ovog stola moguće je surfati internetom, slušati glazbu, pa čak i prilagođavati razinu i ton rasvjete u prostoriji u kojoj se nalazi.

Sve se to radi pomoću centralne upravljačke konzole, koja je napravljena od gotovo 2000 LED svjetiljki. Cijena osnovne verzije ovog svemirskog stola kreće se oko 8 tisuća eura, no ukoliko vam životni cilj nije impresionirati Jamesa T. Kirka, koji će vam možda jednom svratiti na večeru, vjerojatno bi vam bilo bolje ovu svotu uložiti u kupnju manjeg automobila.
dom-i-nekretnine @ 12:56 |Komentiraj | Komentari: 0

Gradnja na kosom terenu

KUĆE NA PADINI - PUSTOLOVNI DUH

    Gradnja na kosom terenu pravi je izazov, kako za obitelj tako i za arhitekte. Što je kosina strmija, kompliciranije će biti projektiranje. Nekad će se zatvarati objekt odozdo prema gore, pa će polovica prostorija biti u zemlji. Ili će ulazni dio biti u prizemlju, a ispod će se smjestiti atraktivan dio s pogledom prema vrtu. Povezati ove dvije stvari umjetnost je koju moraju iskazati projektanti, pri čemu uistinu nastaju neobični stambeni koncepti i fascinantni objekti. Stanari profitiraju putem nevjerojatnog vidikovca, sunčanih prostorija i raznolikih nacrta. Ukratko: nema straha od strmih terena!

 

kuća na padinikuća na brijegu

 


Lebdeći iznad ponora

    Postoje zanimljivi kosi tereni, a koji se zbog strmih stijena teško mogu doživjeti kao gradilišta. S druge pak strane predstavljaju poseban izazov: onaj tko ovdje uspije graditi, bit će nagrađen nevjerojatnim vidikovcem. Obitelj iz ove priče upravo je željela graditi na jednom takvom terenu čija cijena je zbog specifičnog položaja prilično niska – za građevinsku tvrtku koja se bavi gotovim objektima od drveta, nimalo lak zadatak.


    Kao idealno rješenje nametnula se temeljna konstrukcija na stupovima, pa je izostalo betoniranje. Dodatni popratni efekti takve konstrukcije: voda koja se slijeva niz padinu ne predstavlja nikakav problem za objekt, s obzirom da otječe ispod njega! Uz pomoć široke iskopine između ulice i objekta omogućen je dobar prodor svjetla u prostorije na donjem katu.

    Optički, objekt se prema kosom terenu odnosi na malo drugačiji način od uobičajenog: omeđen mostom izgleda kao da lebdi iznad kosine. Na uličnoj strani izgleda prilično suzdržano, da bi se prema dolini potpuno otvorio. Filigranska ograda od čelika i transparentni krov iznad terase naglašavaju konstrukcijsku lakoću objekta koji nalikuje orlovom gnijezdu na vrhu.

   Ulaskom u objekt prostor se otvara na sve strane: prozori na kraju dugačkog predvorja gledaju prema dolini, preko galerije pruža se pogled prema donjem katu, a ravno stubište vodi prema stambenom dijelu.

   Unutar prizemlja, zbog integrirane garaže, ima mjesta samo za roditeljsku spavaonicu i veliku kupaonicu s prostorijom za opuštanje. Pravi stambeni dio smješten je na donjem katu gdje se nalaze dnevni boravak, velika kuhinja s blagovaonicom i jednom prostorijom različitih namjena. Transparentna sjenila, kao i zaštitno jedro protiv sunca, čuvaju prostorije od pretjeranog zagrijavanja tijekom ljeta.

Proširena panorama prema gradu 

    Daleko gore na kosini ova obitelj pronašla je svoje zemljište iz snova okruženo starim drvoredom. Pri tome je bilo kristalno jasno da će pristup biti omogućen samo s donje strane. Posljedice toga: ne ide bez stubišta i opsežnih zemljanih radova. No, proširena panorama sve do horizonta odagnala je sve postojeće sumnje.

   Gotovo se podrazumijevalo da u obzir dolazi samo jedan objekt koji će osigurati što je moguće veću transparentnost i otvorenost u svakom trenutku; dakle, moderan objekt s drvenom skeletnom konstrukcijom. S obzirom da klasičan objekt s jednim zabatom nudi ipak manje stambenog prostora, odluka je pala na objekt s visokim potkrovljem i poprečnim zabatom.

    Ulazni je dio smješten na donjem katu zajedno s velikim uredom i gostinjskim sobama; taj dio moguće je kasnije preurediti u samostalan zasebni stan. Pravi stambeni dio nalazi se na gornjem katu. Balkon koji okružuje cijeli taj dio završava terasom, odakle je omogućen direktan pristup vrtu.

 dnevni boravak kupaonica

    Najljepša prostorija u kući je bez sumnje sa svih strana ostakljena blagovaonica s poprečnim zabatom. Odavde se otvara pogled sasvim prema horizontu: doslovno, objedovanje na visokom nivou. Slični ambijent je također u sklopu ugodnog kutka za sjedenje koji se nalazi oko otvorenog kamina.

    Odvojena kuhinja i prostorija za gospodarstvo, doduše samo s prozorima koji sežu do pola visine, zaokružuju taj kat. Potkrovlje također ima nekoliko detalja vrijednih pažnje: galerija je tek neznatno iznad blagovaonice, tako da se i odavde pruža fantastičan pogled! Dječje i roditeljska spavaća soba sadrže i balkone. Nacrt prikazuje samo jednu varijantu planiranja.dom-i-nekretnine @ 12:55 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, lipanj 24, 2007
            Zemlja za koju smo uvjereni da živi u prošlosti, hrabro korača u svijetlu budućnost. Jednu građevinu koja je ispred svog vremena već su sagradili, a drugo začudno zdanje se gradi.    
Zašto stati na jednoj zadivljujućoj građevini u gradu Astani, kada u svoj životopis možete ubaciti još jednu? Britanski arhitekt Norman Foster pred realizacijom je ugovora za novi Khan Shatyry zabavni park u Kazahstanskom glavnom gradu Astani.

Nakon što je dovršio svoje geometrijsko i čudesno zdanje nazvano Palača mira i pomirbe, ta se građevina pokazala kao velika uspješnica, i glede funkcije i glede forme.

Osnova strukture nove građevine Khan Shantry zabavnog parka bit će položena na sjevernom kraju osovine koja će presijecati zdanje, a koja će se uvis protezati do veličanstvenih 200 metara.

Razvoj građevinskih materijala omogućuje arhitektima sve veću slobodu pri konstruiranju sve začudnijih građevina

Dio centra namijenjen za zabavne sadržaje prostirat će se na 9300 m2. Forster je već naveliko poznat kao arhitekt u detalje promišljenih i razvojno održivih zdanja, pa ni Khan Shantry u tom pogledu neće biti iznimka. Pri tom, Fosterovo žarište interesa je i dalje estetska dimenzija, kao i prostorna cjelina koja ne odudara od okruženja u kojem nastaje, te je stoga ekološki prostorno prihvatljiva.

Oslonac i unutarnju os Khan Shantryja čini stup, a samo zdanje obloženo je ETFE-om - 'materijalom današnjice' od prozirne plastike na bazi fluora. EFTA, iliti, svojevrsni pneumatski paneli koji su ultralaka alternativa staklu omogućavaju arhitektima da pobjegnu od težine stakla, čelika, betona... Idejno rješenje i razvoj samog projekta nadošao je kao odgovor na surove vremenske uvjete. Unutrašnjost zdanja je zasuta vanjskim svjetlom, a istodobno vrlo dobro štiti i od hladnoće i od vrućine. Ovaj je materijal upotrijebljen i pri stvaranju zgrade Nacionalnog akvarija u Pekingu, ali i Olimpijskog stadiona, čije su nacrte potpisali Herzog i DeMeuron.

Kazahstanski će centar sadržavati i unutarnji park, valovite terase, rijeku, bazen s valovima, vodopad, a sve će to biti osvijetljeno hi-tech stropnom rasvjetom, koja će se neprimjetno integrirati u samu strukturu. Dakako, biti će ondje i kafića, restorana i kinodvorana. Vrh građevine, i doslovno i metaforički, bit će bez sumnje 'vidikovac' smješten na najvišoj točki tornja. 
krediti,stambeni krediti,građevinski krediti
dom-i-nekretnine @ 13:25 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
            Primjena novih tehnologija, novih materijala, ali i 'ekološki pristup' u osmišljavanju arhitekture odlike su sve začudnijih zdanja koja niču po Saudijskoj Arabiji i bližoj okolici.    
Bahrein ne želi zaostati za arhitektonskim boomom koji se upravo događa Saudijskoj Arabiji i Dubaiju. Ondje se planira izgradnja čitavog niza impresivnih zdanja koje će, pored primjene novih materijala, biti korak naprijed i u promicanju ideje 'ekološki osviještene arhitekture'.


Među novim projektima posebno se ističe novi Bahrain World Trade Centar u gradu Manamiju. Kompleks od pedeset katova sastoji se od dva identična nebodera koji će se protezati u visinu od 240 metara.


Ta dva tornja u obliku jedara vizualno će se isticati, ali istodobno i savršeno uklopiti u identitet malog otoka na kojem će izniknuti. Ono što je jedinstveno u ovom projektu su tri ogromna propelera koja spajaju dva nebodera.

U jedinstven dizajn inkorporiran je i element održivosti okoliša. Kada se krenulo s projektiranjem, ideja je bila da se na tornjeve postave solarni paneli, no ekstremni vremenski uvjeti i (pre)visoke temperature pokazale su se kao nepremostiva prepreka u izvedbi te ideje.


U arhitektonskom uredu Atkins, koji je projektirao zdanje, potom su se okrenuli alternativnoj ideji i domislili još impresivnijem rješenju - trima 29-metarskim vjetrenjačama/turbinama na mostovima 30 metara duljine koji će spajati dva tornja.


Bahrain World Trade Centar je upravo dovršio instalaciju ogromnih triju turbina i time i službeno postao prva zgrada koja je inkorporirala ovu vrstu tehnologije. Turbine će biti testirane do kraja godine i ako sve bude u redu, trebale bi biti puštene u pogon iduće godine - do kada se planira i dovršenje izgradnje. 
krediti,stambeni krediti,građevinski krediti
dom-i-nekretnine @ 13:23 |Komentiraj | Komentari: 0
  Nadmudrite ljetnu žegu uredivši dnevni boravak u sjevernoafričkom stilu. Zasjenjeni prozori, ornamenti, niski stolići i sjajni jastučići osnova su živopisnih interijera zapadno islamskog svijeta.    
Zid neka bude zagasito zelene nijanse. Na prozor postavite sjenilo s ornamentima. Bez direktnog sunčevog svjetla, to je prvo, jedino i najvažnije pravilo. 

         
Na sofu nabacajte sjajne jastučiće - neka bude udobno. Ili, potražite prekrivač zanimljivog uzorka.

Na niski stolić ili jednostavan tabure stavite srebrni poslužavnik. Rashlađen čaj od metvice poslužite u malim staklenim čašama.

Nađete li još staru svjetiljku ukrašenu novčićima, tim bolje.Za one ambicioznije, napravite okvir koji ćete postaviti iznad kreveta i prebacite preko nježno tkanje. U staretinarnici potražite namještaj ukrašen crno-bijelim ornamenitma i stavite kraj kreveta s baldahinom.Ako vas je omamila ljetna vrućina i ne da vam se preuređivati, bar u keramičku zdjelicu stavite ogrlicu od kamenčića, ispružite se na sofu i opustite uz arapsku glazbu.Ili još bolje, skuhajte kus-kus. Kako je to precizirao Habib Bourguiba, Magreb je dio sjeverne Afrike u kojoj se ta vrsta pšenice jede za doručak, ručak i večeru.


dom-i-nekretnine @ 13:19 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, lipanj 23, 2007


U ljubljanskoj agenciji IBN kažu da će zanimanje za hrvatske nekretnine na obali rasti 20 posto godišnje, a ljudi pred mirovinom posebno će tražiti apartmane i manje kuće u kojima žele živjeti

U Ljubljani je 17. i 18. svibnja ove godine održana prva konferencija gradonačelnika Jadrana na kojoj su sudjelovali predstavnici gradova od Tirane, koja je zastupala albansku obalu, preko Crne Gore (Budva), Hrvatske (Dubrovnik, Rijeka), BiH (Neum), Slovenije (Izola) do Italije (Udine, Venecija).

Organizator konferencije bila je slovenska tvrtka IBN (Informacijska Burza Nekretnina - www.ibn.si) koja sadrži najažurniju središnju bazu nekretnina u Sloveniji. Iz IBN-a za Jutarnji list izjavljuju kako će ova konferencija postati tradicionalna.

Uz ponudu i potražnju svih vrsta nekretnina u Sloveniji i duž jadranske obale, IBN je izdavač magazina Nepremečnine Slovenija & Adriatic, koji se tiska mjesečno u nakladi od 10.000 primjeraka. U tom se časopisu mogu pronaći najaktualnije informacije, novosti, ali i savjeti o nekretnama te velika ponuda nekretnina u Sloveniji i duž jadranske obale. Ta će ponuda uskoro biti obogaćena tržištem Italije i Austrije.

Za hrvatsko tržište nekretnina, nedavno otvoreno i slovenskim državljanima, prema načelu reciprociteta (dok ne bude, u veljači 2009., u potpunosti otvoreno svim državljanima zemalja članica Europske Unije pod istim uvjetima kao i hrvatskima), u IBN-u kažu da postoji veliko zanimanje privatnih kupaca. Zanimaju ih i područja izvan same jadranske obale, posebno gradovi u kojima živi više od 30 tisuća stanovnika.

No, interes je najveći za jadransku obalu uz koju su Slovenci jako vezani. U IBN-u procjenjuju da će zanimanje rasti svake godine, a sljedećih pet u prosjeku više od 20 posto godišnje. Posebno će se tražiti apartmani u blizini obale, po cijeni do 130.000 eura.

Prema procjenama IBN-a, interes slovenskog tržišta dulje neće slabjeti jer je u toj zemlji sve više starijih ljudi boljeg financijskog stanja, koji će tražiti apartmane ili manje kuće kako bi živjeli u ugodnoj, toploj klimi.

Hrvatske su nekretnine oko 40 posto jeftinije nego istovrsne u Sloveniji, uz izuzetak Dubrovnika i Zagreba, naglašavaju u IBN-u.

Procjenjuju da tisuću do dvije tisuće stanovnika Slovenije trenutačno traži nekretnine na hrvatskoj obali. Treba razlikovati, naravno, one koji aktivno traže i odmah bi kupili od onih koji još razgledaju i razmišljaju.

Samo za područje hrvatske obale dnevno u IBN-u ima dvjestotinjak upita, a taj broj stalno raste. Najviše Slovenaca (oko 70 posto) traži nekretnine u Istri, do Zadra njih 22 posto, a južnije od Zadra samo osam posto, zbog prevelike udaljenosti. To će se također s vremenom promijeniti, očekuju u IBN-u, zbog gradnje cesta koje će omogućiti da se brže stigne do juga.

Usporedba cijena

Četvorni metar stana u Ljubljani, Portorožu, Bledu ili Kranjskoj Gori u IBN-ovoj ponudi u prosjeku je od 3500 do 6000 eura. U Hrvatskoj nude atraktivne apartmane Basanija za 2500 eura po kvadratu te luksuzni kompleks s vilom i 13 apartmana na Krku za 5,3 milijuna eura.


dom-i-nekretnine @ 20:45 |Komentiraj | Komentari: 0

 
Imam kuću u malom obalnom mjestu koje do sada nije bilo narušeno prevelikom apartmanizacijom. Na terenu ispred naše kuće izgrađena je ogromna vila koja gotovo i nema okućnice. Prije nekoliko godina, sljedeću susjednu parcelu kupio je gospodin koji tu namjerava izgraditi dvije kuće a ukupno pet stanova.

Kolika je iskoristivost površine u postotku tj. koliki postotak terena može zauzeti kuća? Ukoliko novi susjed ima namjeru graditi ogromne betonske objekte koji će prekriti cijelu njegovu parcelu, a time i nama zatvoriti još jedan zračni prostor, što možemo učiniti da bismo to spriječili?


- Izgrađenost građevinske čestice u prostorni planovima iskazuje se u postotku ili u decimalnom broju, a taj broj predstavlja dozvoljeni omjer između tlocrtnih površina svih građevina na građevnoj čestici i ukupne površine građevne čestice. U prostornim planovima iskoristivost građevnih čestica propisuje se u zavisnosti od namjene građevine i zone i obično se kreće od 20% do 60%.

Dakle, odgovor na vaše pitanje o tome koliki postotak zemljišta smije zauzeti kuća ovisi o tome u na kojem području se nalazi predmetna građevinska parcela i koji se dokument prostornog uređenja (npr. prostorni plan županije i Grada Zagreba, prostorni plan uređenja općine i grada, urbanistički plan uređenja, detaljni plan uređenja) primjenjuje na području u kojemu je nekretnina.

Da biste to saznali zatražite za predmetnu zemljišnu česticu od nadležnog ureda državne uprave za poslove graditeljstva obavijest o namjeni prostora i o urbanim pravilima, a posebice o koeficijentu izgrađenosti koji vas zanima. Nakon što primite traženu obavijest, moći ćete na temelju same obavijesti ili uz pregled prostornog plana na koji će se tijelo pozvati, saznati podatke koji vas zanimaju.

U postupku izdavanja lokacijske i građevinske dozvole za nekretninu koja neposredno graniči s vašom nekretninom imate položaj stranke, pa se u toku postupka možete očitovati i podnijeti pravne lijekove. Ako ćete koristiti to svoje pravo, onda predlažem da angažirate arhitekta koji je upoznat s prostornim planovima važećim na predmetnom području te eventualno odvjetnika.

Za već izgrađenu nekretninu u vašem susjedstvu, a koja je sumnjivo velike površine, imate pravo od ureda za prostorno uređenje zatražiti preslikavanje njezine građevinske dozvole i projekta koji je sastavni dio građevinske dozvole te provjerili je li sagrađena sukladno dozvoli.

Ako nađete da nije - možete podnijeti prijavu građevinskoj inspekciji. Osim zaštite svojih interesa inspekcijskim postupkom, svoja biste prava mogli ostvarivati sudskim putem, tužbom temeljem pravnih pravila o imisijama. Naime, zaklanjanje svjetla i vidika u praksi se smatra imisijama.

Nisu svake imisije nedopuštene, nego samo one prekomjerne. Dakle, ukoliko zaklanjanje vidika i svjetlosti od susjedne zgrade prelazi uobičajenu mjeru u vašem mjestu, onda biste od vlasnika te nekretnine mogli potraživati naknadu štete, a ako je uz to nekretnina izgrađena i bez propisanih dozvola, onda biste i sudskim putem mogli tražiti njezino uklanjanje.

Ukoliko ćete se upustiti u ove postupke budite pripravni na to da će oni biti dugi i neizvjesni i to prije svega zbog nedosljednog odnosa nadležnih tijela prema protupravnoj gradnji, neučinkovitosti postupanja te čestih promjena propisa koji reguliraju gradnju i prostorno uređenje.

Tako je npr. Zakon o gradnji donesen 1999. godine, pa je mijenjan već 1999. godine te 2001. i 2003. godine. Onda je 2003. godine donesen novi Zakon o gradnji koji je mijenjan 2004. godine. Sada je ponovno u pripremi novi zakon koji regulira istu materiju i to na bitno drukčiji način.

Zbog kombinacije brojnih izmjena propisa i sporosti rada državnih tijela i Upravnog suda Republike Hrvatske (Upravni sud sada rješava tužbe iz 2003.), ne može se ustaliti praksa jer, kada se jedan predmet riješi, propisi su se već promijenili pa se praksa od ranijih predmeta ne može primjenjivati i na nove.

krediti,stambeni krediti,građevinski krediti
dom-i-nekretnine @ 20:44 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Nezahvalni stan sa sustavom nosivih zidova i baterijom dimnjaka može se pretvoriti u moderni prostor

Opet na radnom stolu imam nezahvalno oblikovan tlocrt stana, sa sustavom nosivih zidova i baterijom dimnjaka postavljenih tako da mi se čini kako bi se ovdje moglo napraviti sve osim onoga što čitatelj zapravo želi.

Zatečena situacija je u najmanju ruku neobična: Najveća i najljepša soba je zarobljena daleko u dnu stana, a “prvi plan” neugodno je ispresijecan nosivim i pregradnim zidovima. Kupaonica je starinski dugačka i uska, a kuhinja neproporcionalno velika.

Uza sve to pojavljuje se višak prostora u samoj sredini tlocrta, daleko od sunca i svjetla. Na prvi pogled poželio sam odustati od ovog slučaja.

Ipak, na drugu loptu dojam se bitno popravio i ideja adaptacije počela je dobivati konkretne oblike. Kako je vidljivo na nacrtima, preporučujem da se poruši sve što se porušiti može, a zatim i još malo više od toga.

Počnimo od ulaza, koji s dvokrilnim vratima zacijelo izgleda prilično reprezentativno, no tu priča o reprezentativnosti prestaje. Neobična niša s lijeve strane, vjerojatno neka bivša izba, treba se zagraditi i probiti otvor na drugom mjestu, čime ćemo dobiti prostran gostinski WC odmah uz ulaz, što je idealna pozicija.

Pregradni zid prema kuhinji označen crvenom bojom također treba ukloniti i umjesto njega dublje u prostoru podignuti pregrade za novu izbu. Između nje i prozora u vanjskom zidu kuće smjestit će se izduljena, linearna kuhinja sa svim potrebnim elementima i uređajima, koju je prema željama moguće odvojiti ostakljenim kliznim vratima.

Nekadašnji prostor dubiozne namjene, u samom srcu tlocrta nasuprot ulaznih vratiju, sada će postati lijepa blagovaonica, s pravokutnim stolom za šest do deset osoba. Blagovaonicu će indirektno osvjetljavati prirodna svjetlost iz kuhinje te kvalitetna ovješena rasvjeta.

Kupaonicu i sobu desno od ulaza koja, pretpostavljam, trenutno figurira kao dnevna soba, treba spojiti u jedinstvenu prostoriju koju ćemo proglasiti dnevnim boravkom. Boravku će se pristupati kroz otvor dvostruke širine nastao demontažom postojećih dvaju vrata, čime će se prostor lijepo povezati u jedinstvenu dnevnu cjelinu.

Soba dnevnog boravka neka bude namijenjena samo sjedenju, odmoru i druženju, stoga predlažem da se opremi velikom sjedećom garniturom te sustavom niskih elemenata uz slobodan zid. Nadalje, zanimljiv i atraktivan detalj bilo bi bušenje nosivog zida prema novoj blagovaonici, čime bi joj se osim fizičkog povezivanja i mogućnosti kružnog kretanja kroz stan osiguralo dnevno svjetlo iz drugog smjera.

Važno je napomenuti da probijanje otvora kroz nosivi zid mora odobriti i nadgledati stručna osoba, nakon pregleda zatečenog stanja. Uz ostatak spomenutog središnjeg nosivog zida u dnevnom boravku smjestite otvorenu policu od poda do stropa.

Spavaću sobu i kupaonicu treba postaviti u prostor preostale sobe, tako da ona postane mini-apartman s vlastitom kupaonicom i garderobom. To je realna opcija ukoliko se želi kompletno obnoviti sve instalacije, kao što je čitatelj napomenuo u svom pismu.

Dakle, predlažem da se u uglu velike spavaće sobe izvede manja kupaonica s tuš-kabinom, umivaonikom i WC školjkom. Kvalitetnom izvedbom i detaljima nadoknadio bi se manjak kvadrata. Primjerice, stijene tuš-kabine i klizna vrata kupaonice mogle bi se izvesti iz obojenog kaljenog stakla, što bi, osim izrazitog dizajnerskog efekta, imalo i funkcionalnu prednost propuštanja dnevnog svjetla.

Komplementarno kupaonici, suprotni kut sobe zauzela bi garderoba, odnosno “walk-in” ormar. Preostali prostor spavaonice ispunio bi se bračnom posteljom, manjim radnim stolom te TV uređajem na vlastitom stalku.

krediti,stambeni krediti,građevinski krediti
dom-i-nekretnine @ 20:41 |Komentiraj | Komentari: 0
 

Europa ima strukturalne fondove za rješavanje stambenih problema, a Hrvatska bi morala pripremiti programe koji će se moći financirati iz tih fondova

Početkom 1990-ih u zemljama Europske Unije činilo se da su stambeni problemi jednom zauvijek riješeni. Štoviše, živjelo se u uvjerenju da je stambeno obilje, u prostoru, njegovoj opremljenosti i okolini, dostupno najširim slojevima stanovništva. Zagovornici veće uloge tržišta prodavali su socijalne stanove i smanjivali poticaje za stambeno zbrinjavanje građana.

Potresi na stambenim tržištima 1990-ih izgledali su kao prolazni, a povećane stope rasta trebale su liječiti sve probleme. U okviru Europske Unije, stanovanje i stambena politika odgovornost su zemalja članica i sve donedavno činilo se da procesi europskih integracija u tom području razvoja nemaju nikakvog prepoznatljivog utjecaja.

Iskustva sa stambenom krizom u mnogim europskim gradovima govore o visokim cijenama stanova koji neosporno utječu na kvalitetu života građana.

Oskudica pristojnih stanova po prihvatljivim cijenama prepreka su kompetitivnosti, zapošljavanju, mobilnosti i socijalnom uključivanju. Problemi stanovanja u novoprimljenim članicama neusporedivo su dublji i složeniji. Stambeni je standard uglavnom skroman, a pristojan stan teško može zaraditi prosječno kućanstvo.

Ovo su bili poticaji unutar parlamentarne skupine “Urbano stanovanje” Europskog parlamenta da poslije širih rasprava i konzultacija prošle godine usvoji Europsku povelju za stanovanje. Stanovanju se pristupa kao bitnoj komponenti europskog socijalnog modela i kao ključnom čimbeniku socijalne integracije.

Poveljom se ističe pravo svake osobe na prostoru Europske Unije na pristup zdravom, pristojnom i priuštivom stanu, a onima koji ne mogu zaraditi za takav stan države trebaju pomoći svojim socijalnim stambenim programima. Pristup stanovanju ključni je korak u borbi protiv siromaštva, osobito u gradskim područjima.

Na stambenom se tržištu treba suprotstaviti špekulantskim interesima, a naročito negativnom utjecaju na tržište kapitala i na kupovnu moć građana. Povelja je osjetljiva na probleme prostorne segregacije te zagovara prostornu koheziju. Stambena je gradnja važan čimbenik održivog urbanog razvoja, zaštite okoliša i štednje energije.

Ističe se potreba preispitivanja visine poreza na dodanu vrijednost u gradnji, obnovi i održavanju stanova te se predlaže njegovo smanjenje.

Kod investicija u stambenu gradnju preporučuje se javno-privatno partnerstvo, ističe se potreba da zemlje članice uvode mjere kojima se potiče obnova postojećeg stambenog fonda te ulaganje u gradnju javnih najamnih stanova. Europska stambena povelja osnažena je i “Odlukom Europskog parlamenta o stanovanju i regionalnoj politici” iz svibnja ove godine, a služi kao poticaj i uputa izradi nacionalnih stambenih programa.

Rasprave u pripremi i usvajanju Europske stambene povelje dale su konkretne rezultate. Nove članice EU mogu od 2007. godine koristiti strukturalne fondove za gradnju socijalnih stanova i urbanu obnovu.

Nadležne institucije EU zainteresirane za razinu stambenih subvencija i njihovu usmjerenost osporile su visinu i usmjerenost stambenih subvencija u Nizozemskoj koje su dovele u pitanje tržišnu utakmicu. Stanovanje i stambene politike sve više postaju djelokrugom EU i njenih institucija.

U radnoj skupini za izradu Povelje važnu su ulogu imali Francuzi. U Francuskoj je novijim mjerama pravo na stan izjednačeno s pravom na obrazovanje, a osobe bez stana mogu računati na stambeni zajam s nultom kamatnom stopom.

U slučajevima kada vlasti nisu u stanju osigurati pristojno stanovanje za beskućnike, osobe kojima prijeti nasilno iseljenje-deložacija, one koji žive u neuvjetnim stanovima, te posebno obitelji s više djece, država im je dužna nadoknaditi trošak pristojnog stanovanja. Od početka 2012. godine ova će odredba vrijediti za sve građane.

Imajući u vidu karakter i razmjere stambenih problema u Hrvatskoj, Europska stambena povelja nudi poticajan okvir za nove inicijative. i može biti poticaj za izradu Nacionalne stambene strategije.

Mudro bi bilo pripremati projekte socijalnog stanovanja i urbane obnove koji će se nakon pristupanja EU moći financirati iz strukturalnih fondova. Zašto ne staviti na dnevni red snižavanje PDV-a kao čimbenika snižavanja cijena stanova? Može li se pokrenuti rasprava o suzbijanju špekulanata na hrvatskom stambenom tržištu? Za očekivati je i veći interes građevinara, banaka, stambenih štedionica, projektanata, urbanista i drugih dionika za stambenu politiku.

* Autor je voditelj projekta Strategija stambene politike Grada Zagreba

dom-i-nekretnine @ 20:40 |Komentiraj | Komentari: 0Bijela, tamnija zelena i plava te sve nijanse drveta najpoželjnije su boje, zavjese moraju biti jednobojne i od prirodnog materijala, a tepihe izbjegavajte

Sretnik ste koji je kupio ili naslijedio originalnu kamenu kuću na moru. Kako je urediti?

Imate li autohtonu kamenu mediteransku kuću, bila bi prava šteta odstupiti od njezinog osnovnog stila i ne pridržavati ga se i prilikom unutarnjeg uređenja prostora.

Iako je mediteranski stil širi pojam koji se odnosi na sve stilove na području Sredozemlja, predlažemo da se držite glavnih odlika našeg izvornog mediteranskog stila. Odlikuju ga jednostavnost i funkcionalnost te upotreba materijala iz okoliša, prije svega kamena.

Kod nas dominira bijelo-zelena kombinacija, kao refleksija mediteranskog kamena i borovih šuma, a u interijerima ćemo naći drveni namještaj, često u kontrastu sa svijetlim kamenim ili grublje ožbukanim bijelim zidovima. Gdje god je to moguće, ostavite kamene podove i zidove, koji će izvrsno izgledati u kombinaciji s jednostavnim drvenim namještajem, idealno borovim u njegovoj prirodnoj boji.

Masivnije mogu biti tipične tradicionalne drvene škrinje, koje će uvijek dodatno podsjećati da smo na Mediteranu, a poslužit će i kao sjajan dodatni prostor za odlaganje stvari. Škrinje možete staviti u bilo koju prostoriju, ostaviti ih u boji prirodnog drveta ili obojati, ali ne sjajnim lakovima. Inače izbjegavajte lakirani namještaj visoka sjaja.

Stolci i stolovi neka budu što je moguće jednostavnijih, rustikalnih linija, idealno izrađeni od lagane borovine.

Na podove koji nisu kameni stavite grublje daske koje se mogu polakirati (dobro će izgledati one s puno prirodnih godova) ili pak obojati (predlažemo tamnosmeđu, zelenu ili bijelu boju). Postavljate li pločice, neka podsjećaju na kamene.
   
Elementi u kuhinji neka budu rustikalnih linija (uz takvu kuhinju dobro će izgledati kuhinjski aparati u retro stilu). Kupaonica je idealna ako je bijela, sa starinskim željeznim umivaonikom i bijelom kadom s mesingastim nožicama.

Idealne zavjese su jednostavne, svijetle i od prirodnih materijala, pamuka ili svile. Domaći mediteranski stil ne podnosi tekstilne podne obloge, ali ako inzistirate na tepisima, predlažemo da budu što jednostavniji - pamučni i jednobojni.

Od osnovnih boja interijera najbolje su bijela, sve nijanse drveta, smeđa, tamnija zelena i plava. U svakom slučaju, izbjegavajte sve intenzivne boje, a posebno flouroscentne.

Namještaj, tekstil, kao i dekorativni elementi, najljepše će izgledati ako su jednobojni, no stolnjaci ili prekrivači za krevete mogu biti i kockastog dezena.

Od dekorativnih elemenata, predlažemo sve rustikalne predmete (stare keramičke ćupove, jednostavna starinska ogledala s debljim, ravnim drvenim okvirima, slike s morskim ili drugim mediteranskim motivima poput polja lavandi ili maslinika…).

Stilovi Provanse i Toscane, koje obilježavaju tamno zelena i tamnoljubičasta boja, čipkaste zavjese, željezni kreveti... u hrvatskoj se varijanti moraju koristiti umjereno, više kao detalj. Jedan zid se može obojati u neku tipičnu boju ili se pak može postaviti terakota na kuhinjski pod.
krediti,stambeni krediti,građevinski krediti

VAŽNI DETALJI

 

* RASVJETA: Neka bude što sličnija prirodnom svjetlu. Poželjna su rasvjetna tijela na stropu, a stajaće lampe koristite što manje. Rasvjetna tijela neka budu što jednostavnija i neprimjetnija.

* BOJE: Poželjne su što neutralnije, nenametljive boje.

* MATERIJALI: Ako ćete lagano odstupiti od tradicionalnog, osim kovanog ćeljeza dobro _e se uklopiti i staklo, primjerice stoli_ za kavu ili jednostavne staklene police uz kombinaciji rasvjete slične brodskim lampama. Dozvoljena je i upotreba mozaika, ali samo za dekorativne elemente poput svije_njaka, tanjura, zdjela za vo_e...

* KUHINJA: Neka na stolu uvijek budu posude sa mediteranskim začinima, a na policama lanci češnjaka i suhih smokava.

* UKRASI: Starinski, rustikalni predmeti poput lonaca od mesinga, ribarski pribor i slično su odličan dekor.

* BILJKE: Na police i na podove stavite jednobojne keramičke posude sa svježim ili osušenim buketima lavante ili maslinovih grančica. Ukrasne biljke u prostorijama neka isto budu mediteranske.

dom-i-nekretnine @ 20:38 |Komentiraj | Komentari: 0
 

Babonićeva ulica

Stranci traže kuće i stanove na istočnom dijelu grada, a za njima u te dijelove dolaze i domaći, bolje stojeći stanari

Stanovanje u zapadnom dijelu Zagreba uvijek je bilo atraktivnije, cjenjenije i poželjnije nego na istoku. Na zapadnom su dijelu najprije nicale urbane vile, novi shopping centri, grad se brže širio na zapad.

Potražnja za stambenim prostorima na zapadu rasla je iz godine u godinu, pa su mnogi gradili kuće, stambene zgrade ili kupovali stanove za najam. Koliko ih se god nudilo, potražnja je uvijek bila veća. Štogod se nudilo na Svetom Duhu, Pantovčaku, Črnomercu... brzo je našlo kupca ili najmoprimca. I odjednom, prije godinu do dvije, priča se okrenula.

Atraktivan je postao istok, kaže Marina Mihaljinac iz agencije Zagrebwest, specijalizirane za najam i prodaju skupljih stanova i kuća, uglavnom stranim diplomatima i menadžerima. Strujanje su preokrenule naizgled sporedne činjenice - premještaj američke, njemačke i francuske škole s Pantovčaka i Zelengaja na istočniji dio grada.

A za školama krenuli su i stranci, koji žele stanovati što bliže kako bi vožnja djece u školu i iz nje bila što kraća i jednostavnija. Štoviše, prava je pomama nastala za novim VMD-ovim vilama u Babonićevoj jer gledaju u “leđa” američke škole, pa djeca mogu i pješice.

Za strancima, pak, kreću investitori, jer sam boravak stranih diplomata i menadžera u nekom kvartu čini taj kvart elitnijim i privlačnijim, za strancima kreću i domaći kupci i najmoprimci, uglavnom bolje stojeći.

Osim škola, drugi razlog velikog premještaja “in” lokacija na istok su novi poslovni tornjevi, koji su također nikli istočno od Savske - uz Miramarsku, Radničku, Heinzelovu... Strancu je istok zato definitivno puno povoljniji jer brže prebaci djecu do škole i brže stiže na posao.

U Jazbini, na Čretu, Prilesju ili Oboju prije je bilo teško iznajmiti kuću, ma kako dobro bila uređena, kaže Marina Mihaljinac.

Danas ih, pak, u tom dijelu grada nema dovoljno. Kuće od tristotinjak kvadrata bez problema se iznajmljuju za tri do četiri tisuće eura mjesečno, dok slične u zapadnom, nekad znatno traženijem dijelu, jedva postižu upola niže cijene. Tako je Jazbina postala dvostruko skuplja od Vinogradske, Vrhovca ili Svetog Duha.

 Cvjetni trg  Gračani

Stanovi u novim urbanim vilama u Babonićevoj, koje su odmah do američke škole, iznajmljuju se tek neznatno jeftinije - za dvije do tri tisuće eura, dok su oni u Jurjevskoj, na Mlinovima ili Šestinskoj cesti po 1500 do 2000 eura.

Ne traže se samo elitne i ekskluzivne vile ili najveći stanovi na istočnom dijelu grada. Borongaj je donedavno bio potpuno neatraktivan kvart, koji je malo koga privlačio, a sada je apsolutni hit, baš kao i Zavrtnica, Bužanova, Banjavčićeva i ostale ulice oko Kvatrića.

Stanovi od 55 do 85 kvadrata, dvosobni ili trosobni, ako su u novogradnji i novonamješteni, rentaju se za 600 do 800 eura mjesečno. Uglavnom ih traže stranci samci.

Slika novih zagrebačkih zona stoga se potpuno promijenila. Prva, najatraktivnija, gdje se traže kuće za rezidencije, i dalje su Pantovčak, Tuškanac i dijelovi Šalate, poput Bijenićke, Voćarske, Alagovićeve... Bitno je da ulica u kojoj je kuća bude široka, dvosmjerna, te da sama kuća ima veliko parkiralište.

Cijene su pet do deset tisuća eura mjesečno. Marina Mihaljinac podsjeća da je kod takvih kuća bitno elegantno i jednostavno uređenje, a ne cijena namještaja. Naravno, za rezidenciju se namještaj ne kupuje u Ikei, ali ne treba biti vrijedan niti milijune eura. Ekskluzivne komade najmoprimci ionako donose sa sobom.

U prvoj stambenoj zoni Zagreba još su i Jurjevska, Remete, Mlinovi, Šestinska cesta, Horvatovac, Zelengaj, Voćarska, Gračanska... ali i niži i prometno pristupačniji dijelovi tih naselja i ulica.

Druga su zona Zavrtnica, Rapska, Bužanova, Banjavčićeva, već spomenuti Borongaj, u kojima se uglavnom traže srednji ili veći stanovi. Sve zapadnije od Vinogradske postalo je treća zona, kaže Mihaljinac.Gdje rastu, a gdje padaju vrijednosti nekretnina

Uz visoke cijene kvadrata kakve vladaju tržištem posljednjih godina, nije svejedno gdje kupiti stan, a da mu vrijednost narednih godina ostane ista ili čak poraste. Savjeti agenata su jasni: Šalata, Pantovčak, Tuškanac, ali obavezno niži dijelovi, oni bliži centru grada.

Vrijedni ostaju i stanovi u samom centru grada, ali valja voditi računa da to budu neprometne ulice, dakle ne zeleni val i ulice kojima vozi tramvaj. U takvima se kvadrat može naći za 1500 do 1600 eura.

Cijenu će sačuvati i novogradnje u zoni tramvaja u istočnom dijelu, do Maksimira. Vrijednost stanova na Jarunu već je znatno narasla, a slično se događa i oko Bundeka. Pravilo je da cijene nekretnina rastu tamo gdje nastane neki zanimljiv javni sadržaj, kao što su sportski i rekreacijski centri, te da padaju u “preizgrađenim” naseljima, poput novog dijela Vrbika, Trešnjevke i slično.

To pravilo trebali bi imati na umu i investitori u novogradnje, jer ih vlastiti apetit za što više kvadrata na što manjoj parceli može dovesti u situaciju da stanove ne mogu prodati, ili ih moraju prodati po znatno nižoj cijeni od one na koju su računali.

Kupci naprosto traže dovoljno prostora ne samo unutar svoga stana nego i u okolini, pa sve teže pristaju na pretrpana naselja i preuske ulice.


dom-i-nekretnine @ 20:34 |Komentiraj | Komentari: 0


 

Murter: kat kuće, 60 eura dnevno

 

Iznajmljuje se kat kuće (6 plus 2 ležaja). Na katu se nalaze tri sobe, kuhinja i dvije terase. Kuća ima prekrasnu okućnicu, grill, a plaža Slanica je udaljena 5 min. pješke. Cijena je 60 eura dnevno. Tel. 098 532 304
 

Privlaka: apartman 55 kvadrata, 35 eura dnevno

Apartman u Privlaci kod Zadra, Glavanci, blizina mora, glavne ceste prema Viru i Zadru, blizina Nina. Apartman ima 55 kvadrata, terasu, kuhinju, kupaonu i dvije sobe. Cijena je 35 eura dnevno. Tel. 098 965 6394
 

Ljubče: kat kuće, 45 eura dnevno

 

Iznajmljuje se apartman za najviše 7 osoba. To je cijeli kat kuće, sa dvije sobe, kuhinjom, dnevnim boravkom, balkonom i velikom terasom. Nalazi se pored Ljubča kod Zadra, 15 kilometara od grada, u miru i predivnom krajoliku. Cijena je 45 eura za najviše četiri osobe, svaka sljedeća plaća još 50 kuna. Tel. 098 177 0759
 

Vodice: apartman za 5 osoba, 50 eura dnevno

 

Apartman je u Vodicama, naselje Srima. Ima dnevni boravak, spavaću sobu, kuhinju, kupaonicu te malu terasu, klimatiziran je i ima svoje parkirališno mjesto. Udaljen je 50 metara od šljunkovite plaže. Može primiti pet osoba, a cijena je 50 eura dnevno. Tel. 091 945 5619
 

Pag: mali apartman u gradu, 30 eura dnevno

 

U gradu Pagu ugodan je mali, moderan apartman sa tri ležaja, u kućama koje su prvi red do mora, sa velikom terasom i pogledom na more i stari grad. Na plažu se spušta iz dvorišta. Osiguran je parking. Cijena je 30 eura dnevno. Tel. 095 902 0885
dom-i-nekretnine @ 20:31 |Komentiraj | Komentari: 0

Urbane vile

Prema dozvolama izdanima u prvim mjesecima ove godine, najviše će se i dalje graditi stanovi, zatim trgovine, skladišta i uredski prostori

U Zagrebu je prošle godine završena gradnja 3015 stanova, što je za 68 posto više nego 2005., kada ih je završeno 1796, i 58 posto više nego 2004. kada ih je bilo 1904, podaci su statističke službe zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Ti podaci odnose se na nove stanove sagrađene na području grada Zagreba koje su sagradila poduzeća registrirana u gradu Zagrebu. Stoga je realno pretpostaviti da je broj završenih stanova veći od prikazanog.

Na kraju 2006. godine u Zagrebu je bilo 4299 nezavršenih stanova, odnosno 42 posto više nego na kraju 2005. godine, kad ih je bilo 3036. Ukupna površina sagrađenih stanova u Zagrebu prošle godine bila je 203.590 četvornih metara, a prosječna površina sagrađenog stana iznosila je 67,5 kvadrata.

Vrijednost neto narudžbi građevinskih radova u 2006. godini u Zagrebu iznosila je 9,25 milijardi kuna (35,3 posto se odnosi na zgrade) i bila je za 27 posto veća od vrijednosti za 2005.

Tijekom 2006. nacionalni stambeni fond umanjen je, pak, za 1178 stanova s korisnom površinom od 80.084 m2. Najviše stanova, 768 ili 65,2 posto, srušeno je zbog gradnje novih građevina iste namjene u površini od 55.912 četvornih metara.

Bespravnim graditeljima lani je srušeno 312 stambenih jedinica, čija je površina iznosila 16.267 kvadrata, dok je zbog prenamjene u nestambeni prostor uklonjeno 76 objekata ukupne površine 6224 kvadrata.

Zbog dotrajalosti su srušena 22 stambena prostora. Većina uklonjenih stanova (691) nalazila se u gradskim područjima, dok je 487 srušeno u naseljima ostalog tipa, što pokazuje da nedostaje kvalitetnih građevinskih parcela u gradskim središtima.

Više od 200 stanova srušeno je u Zagrebu, Zadarskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Najmanje, samo šest stanova, srušeno je u Varaždinskoj županiji. Prosječna veličina srušenih stambenih prostora iznosila je 68 kvadrata, a od ukupnog broja 71,5% bili su dvosobni i trosobni stanovi.

Cijene novih stanova u Hrvatskoj i dalje rastu, pri čemu najveći doprinos poskupljenju daju sve veće cijene stanova u Zagrebu. Tako je prosječna cijena četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe u drugom polugodištu prošle godine u Hrvatskoj iznosila 10.920 kuna, što je 5,8 posto više nego u istom polugodištu godine prije, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Pritom se prosječna cijena kvadrata novih stanova u Zagrebu, koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, u drugoj polovici 2006. popela na 12.614 kuna, što je za čak 14,5 posto ili za 1598 kuna više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Proizlazi da je prosječni stan od šezdesetak kvadrata u Zagrebu u godini dana poskupio za oko 100.000 kuna. Istodobno, kvadrat novog prodanog stana u ostalim naseljima u Hrvatskoj stajao je 9344 kune, što je pak za 3,7 posto ili za 357 kuna manje nego u drugom polugodištu 2005.

Te se cijene odnose na nove stanove koje su prodavala trgovačka društva bez Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Nisu obuhvaćene ni pravne osobe koje se bave isključivo posredništvom u prodaji starih stanova. Prosječna cijena po četvornom metru svih stanova iznosila je 8978 kuna.

Vrijednost radova 1,33 milijarde kuna

 

U veljači ove godine izdane su 1122 građevinske dozvole, što je 8,9 posto više nego u veljači 2006, objavio je Državni zavod za statistiku. Oko 90 posto dozvola u veljači izdano je za zgrade, a desetak posto za ostale građevine.

Predviđena je gradnja 626 stambenih zgrada sa 1927 stanova s prosječnom površinom od 86,3 četvorna metra. Deset dozvola odnosi se na uredske zgrade ukupne površine od 17.035 četvornih metara. Za zgrade za trgovinu na veliko i malo izdano je 20 dozvola, s ukupnom površinom od 16.027 četvornih metara.

Istovremeno, u Zagrebu je tijekom prva tri mjeseca ove godine izdano 467 građevinskih dozvola, a ukupna predviđena vrijednost radova prema tim dozvolama iznosi 1,33 milijarde kuna, objavio je Odjel za statistiku Gradskog ureda za prostorno uređenje. U odnosu na prva tri mjeseca 2006. godine kad je u Zagrebu izdano 435 dozvola, u prvom tromjesečju ove godine izdano ih je 7,3 posto više.

Od ukupnog broja građevinskih dozvola izdanih u prva tri mjeseca ove godine, 410 odnosi se na novogradnju, a 57 na rekonstrukcije. Prema investitoru, 287 građevinskih dozvola izdano je tijekom prvog tromjesečja u Zagrebu fizičkim osobama, a 180 pravnim osobama. Prema vrstama građevina, najviše je, 440, dozvola za zgrade.

Među zgradama prednjače stambene za koje je izdano 369 građevinskih dozvola, a kod nestambenih zgrada najviše ih je za trgovinu na veliko i malo, i to šest. Građevinskim dozvolama izdanima u prva tri mjeseca u Zagrebu je predviđena gradnja ili adaptacija 1991 stana ukupne korisne površine 166.526 četvornih metara, pa je prosječna veličina tih stanova 84 četvorna metra. Najviše će se graditi trosobnih (674) i dvosobnih (484) stanova.dom-i-nekretnine @ 20:30 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, lipanj 21, 2007
             
                               
                
                         Kakav god prostor na otvorenom imali - dvorište, vrt, terasu ili samo mali balkon, lijepo ga uredite i maksimalno iskoristite. Ljetni toplotni udar lakše se pregrmi uz boravak na friškom zraku.                            
Donosimo nekoliko foto-prijedloga kako unijeti dašak dekadencije u vrt ili na balkon.

Na kraju krajeva, tako je vruće da se ne može ništa drugo osim ispružiti na ligeštulu.


Klasičan vrtni namještaj poput suncobrana i garniture za sjedenje je nezamjenjiv. Savršeno za uživanciju na terasi.

Ipak, više nam se sviđa novi stil pokućstva za otvorene prostore, koji je lijep koliko i dekadentan.

Viseća ljuljačka Johna Lewisa odlična je kombimacija je retro i modernog štiha.

Viseća ljuljačka, John Lewis
NEKRETNINE,KREDITI,KREDITI ZA GRADNJU,AGENCIJE,PRODAJA NEKRETNINA,AGENCIJE ZA PRODAJU NEKRETNINA,GRADNJA,GRADNJU

Tko kaže da ležaljke moraju biti četvrtaste?

Dedonove nagrađivane sofe možda neće stati na mali gradski balkon, no možda vas inspiriraju da svoj prostor uredite elegantno i minimalistički.

Yin Yang sofe, Dedon
                                         
dom-i-nekretnine @ 17:08 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 20, 2007
   
     

    U jakoj međunarodnoj konkurenciji hrvatski arhitektonski studio 3LHD osvojio je prvu nagradu za paviljon koji će predstavljati istočnu Europu u parku Novi Put svile u Sjianu u Kini.    
ZAGREB - Ugledni hrvatski arhitektonski studio 3LHD osvojio je prvu nagradu na međunarodnom arhitektonskom natječaju za kulturni park Novi Put Svile u Sjianu, drevnoj kineskoj prijestolnici u kojoj se nalazi slavna Grobnica ratnika od terakote.

Sjian, glavni grad centralne kineske provincije Šansji, bio je (pod imenom Čangan) kineskom prijestolnicom tijekom 13 dinastija, a danas ponovo želi vratiti stari sjaj i postati kulturno središte Kine. Zato je lani raspisao međunarodni natječaj za tematski arhitektonski park.

U društvu svjetske elite
Cilj kulturno-arhitektonskog projekta nazvanog Novi Put svile je istražiti suvremeni utjecaj globalnih komunikacija i putovanja na prožimanje kultura i tako podsjetiti na njihovo kontinurano isprepletanje i međusobni utjecaj, što je započelo jednim od najstarijih trgovačkih putova između Azije i Europe, poznatim kao Put svile. Sjian, polazište Puta svile, bio je jedno od mjesta na kojima su se dodirivale i komunicirale Europa i Azija.


Na lokaciji novog parka s jezerom trebalo je osmisliti i izraditi devet paviljona, "kulturno-povijesnih zona", koje bi predstavljale devet regija na koje je utjecao Put svile: četiri europske (zapadna Europa, istočna Europa, Mediteran i Skandinavija), maloazijska (turska) kulturna zona, pa perzijska, hebrejska, arapska i konačno istočna, turkijska kulturna zona. U drugi krug su odabrana 24 projekta uglednih arhitektonskih timova iz cijelog svijeta, među kojima je bio i 3LHD. Između njih, internacionalni žiri je izabrao sedam radova za sedam destinacija. Za turkijsku i za perzijsku zonu nije odabran nijedan od prijavljenih projekata.

Prvu nagradu za istočnu Europu osvojili su arhitekti iz studija 3LHD, koji su se tako našli u društvu odabranih arhitekata poput Talijana Massimiliana Fuksasa, norveškog studija Snøhetta (projektanti nove Aleksandrijske biblioteke), nizozemskog Noxa, njujorške Arhitektonske kompanije Work i drugih. U vrlo jakoj konkurenciji bili su i neki od najvećih svjetskih arhitektonskih studija, poput danskog 3xNielsena, pariške arhitektice Odile Decq i Dominiquea Perraulta, projektanta Francuske nacionalne biblioteke u Parizu.

Novi Put svile
Osam tisuća kilometara dug Put svile služio je kao trgovačko-kulturni kanal između Istoka i Zapada, centralne Kine i Mediterana, dulje od jednog milenija. Počinje s dinastijom Han u trećem stoljeću prije nove ere, a puni prosperitet doseže za dinastije Tang, između sedmog i desetog stoljeća. Trgovina Putem svile zamrla je u europskom razvijenom srednjem vijeku, do kraja 14. stoljeća. Prolazeći Srednjim istokom i povezujući Europu i Aziju, Put svile je odigrao važnu ulogu u redefiniranju političkih odnosa, trgovini i kulturnoj razmjeni Istoka i Zapada.Zadatak 3LHD-a bio je na zadanoj lokaciji projektirati veliki kulturni centar, gdje i kuća i sadržaj istodobno definiraju istočnu Europu, regiju koju predstavljaju, njen kulturno-povijesni kontekst, odnos s okolnim dijelovima parka/regijama (zapadna Europa, Mediteran i Turska) i odnos s gradskom matricom Sjiana s kojom graniči.

Polazeći od toga da je istočna Europa uvijek bila geopolitičko sjecište naroda, kultura, religija, znanja i tehnologija, prostor koji je povijesno - pa i danas - u stalnoj mijeni, a da su vanjski utjecaji koji su do nje dolazili uvijek bili prolazni i parcijalni, najčešće se vraćajući tek nakon konzumacije u zapadnoj Europi, arhitekti iz studija 3LHD projskt su osmislili kao koncept polupropusne membrane (semipermeable membrane).

Biljke na krovu
Multifunkcionalan objekt projektiran je da bude usklađen sa zadanim kontekstom, susjednim zonama i kućama. Topografija, krajolik, klima, prostor i atmosfera objedinjeni su u jedinstven (samo)održiv organizam pod zelenim krovom. Kulturni centar je definiran kombinacijom prirodnog i artificijelnog "krajolika".


Naglašenom horizontalnom formom i kontinuitetom prostora sugerira se otvorenost, prolaznost i pristupačnost. Unutar 24 tisuće kvadrata (!) kulturnog centra nalaze se teatar s 500 mjesta, izložbeni prostori - muzej, velika knjižnica, arhiv i manji apartmanski dio. Pored toga, velik dio izložbenih prostora i pozornica planiran je na otvorenim djelovima lokacije. Atrij, lođa, otvoreni trg, zatvoreni trg, zelena tržnica... prostori su vezani uz povijesne reference, projektirani i prilagođeni za suvremene svrhe.

Specifičnost rješenja je i jedinstveni zeleni krovni prostor, na kojem će se saditi biljke karakteristične za prostor istočne Europe, s kolektorima vode i sunca, kako bi energija od ove zgrade stvorila jedinstven (samo)održiv objekt.

Zgrada je podijeljena na tri etaže - podzemni dio od pet tisuća kvadrata, prizemlje od osam tisuća kvadrata i kat od 11 tisuća metara kvadratnih.

Uzgoj dudovog svilca u Hrvatskoj ima tradiciju još od 15. stoljeća u dubrovačkom kraju, u Konavlima. Svi dudovi svilci u Europi i danas vuku porijeklo od jajašaca koja su 555. godine iz Kine u šupljem štapu dva redovnika prokrijumčarila za bizantskog cara Justinijana

U projektnom timu studija 3LHD, poznatog po projektima nove splitske Rive, hrvatskog paviljona za Svjetsku izložbu u Japanu 2005. i Mosta branitelja u Rijeci, radili su arhitekti Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić, Silvije Novak, Irena Mažer i Andrea Vukojić, sa suradnicima Krunoslavom Szorsenom, Margaretom Spajić, Ines Vlahović, Lucijom Staničić, Draganom Šimić, Ivanom Čukman Nikolić i Đivom Đurovićem.
dom-i-nekretnine @ 11:06 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
                                          The Lighthouse, Sheppard Robson

                      Dok se kod nas bagerima radi na podizanju svijesti o potrebi ishođivanja građevinske dozvole, na Otoku pripremaju zakon prema kojem će do 2016. godine kuće morati prestati ispuštati štetne tvari u zrak.                    
To je potaklo britanske arhitekte i građevince da osmišljavaju prototipe kuća bez emisija onečišćujućih tvari.

Arhitekt Sheppard Robson projektirao je seosku kuću pod nazivom The Lighthouse koja skroz udovoljava tim propisima.

The Lighthouse, Sheppard Robson


The Lighthouse sadrži oko 100 m2 stambenog prostora na dva i pol kata. Ima dvije spavaonice, smještene u prizemlju.

Dnevni boravak smješten je na vrhu, što omogućava maksimalnu iskoristivost dnevnog svjetla, a zaobljeni krov iznutra odaje dojam prostranosti.

The Lighthouse prototip oblikovan je s održivošću na umu. Robson je spojio lijep dizajn s novim tehnologijama koje omogućavaju racionalno korištenje energije i vode.

Koristio je i jednostavne trikove poput maksimalno učinkovitog ventilacijskog sustava i ispravnog smještaja prozora i balkona.

Kuća je također opremljena mjernim i nadzornim sistemom koji stanarima omogućava nadzor na upotrebom energije i korekciju životnog stila, bude li to potrebno.


dom-i-nekretnine @ 11:02 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, lipanj 18, 2007
 
 
Modularna stambena jedinica dizajnirana je za modernog nomada. Ovakav minimalistički pristup posljednjih godina na globalnoj 'građevinskoj' sceni doživljava pravi procvat.
 

Nije pretjerivanje ako se LOT-EK proglasi jednim od utemeljitelja prenosivih montažnih kuća - 'kontejnera'. Njihova Modularna stambena jedinica, jednostavnog, ali briljantnog dizajna, prisutna je na tržištu još od 2002. godine - i jedan je od najboljih prototipova montažne arhitekture za sve veći broj ljubitelja modularne arhitekture.


Ideja je, kao i sve dobre ideje, kao što su to naprimjer lego-kocke, zapravo vrlo jednostavna: transformirati jedan prenosivi kontejner u jedinstvenu montažnu kuću koja se komplementira u svojoj fleksibilnosti, mobilnosti i mogućnosti nadogradnje. Dizajnirana za modernog nomada, MSJ se vrlo jednostavno može premjestiti s jedne na drugu adresu.


Strukturalno, MSJ je potpuno opremljena i funkcionalna, čvrsta i pomno konstruirana jedinica, koja kombinira hrabrost u samoj strukturi arhitekture i senzibilnost dizajna.


U Modularnu stambenu jedinicu ugrađen je i namještaj sa svim potrebnim kućanskim aparatima, ali i ugradbeni ormari, kao i opremljen kutak za odmor i razonodu. Interijer MSJ-a podijeljen je u tri čvršće strukturirane cjeline podijeljene po namjeni: socijalni kutak, zabavni i kutak za privatnost.


Potencijalno krut prostor zapravo je vrlo gostoljubiv. Dugački vodoravni prozori smješteni su u svaki od sub-volumena, a sve površine u interijeru su od šperploče obojene u vedre boje. Svjetlo je fluorescentno. Ovaj jednostavan sustav konstrukcije vodi i k jednostavnoj nadogradnji i neograničenim mogućnostima prilagodbe.dom-i-nekretnine @ 19:18 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, lipanj 16, 2007
 


Stanovi su veličine od 120 do 200 kvadrata, vrtovi su do 1000 kvadrata, a cijena je od 2700 do 3500 eura po kvadratu; još nisu prodani samo najmanji stanovi, što najbolje govori o profilu kupaca

U strogom centru Zagreba, u Babonićevoj ulici tik iznad Kvaternikova trga, u potpunoj diskreciji stvoreno je novo ekskluzivno naselje koje bez ikakve zadrške može nositi nadimak zagrebačkog Beverly Hillsa.

Svih 110 stanova prosječne veličine od 120 do 200 kvadrata, s vrtovima koji su i do 1000 kvadrata, investitor, tvrtka VMD Promet, prodala je još u gradnji, i to bez ijednog oglasa ili novinskog napisa o projektu vrijednom blizu 60 milijuna eura.

Naime, tvrtka VMD Promet u posljednjih je 12 godina izgradila tako snažan imidž na hrvatskom tržištu nekretnina namijenjenom zahtjevnim kupcima, da je sav marketing “odrađen” usmenom predajom dosadašnjih zadovoljnih kupaca. Kvadrat je košao od 2700 do 3500 eura, ovisno o poziciji stana, položaju zgrade i vremenu ugovaranja.

Dakle, za stan od 200 kvadrata s vrtom od 1000 kvadrata (u gruntovnom vlasništvu), pokazuje gruba računica, cijena je gotovo 800 tisuća eura, pa ne čudi da će se na zagrebačkom Beverly Hillsu kao prvi susjedi pozdravljati vrhunski sportaši, strani diplomati i političari, predsjednici i članovi uprava velikih tvrtki, uspješni privatni poduzetnici, uspješni povratnici iz inozemstva ili pak strani menadžeri velikih svjetskih korporacija koje posluju u Hrvatskoj.

A da ti ljudi pak doista nisu slučajno to što jesu, i da znaju investirati, pokazuje činjenica da je takva cijena kvadrata već sada u nekim projektima na daleko manje atraktivnim lokacijama u Zagrebu, i to s osjetno lošijom opremom i gradnjom - što zapravo znači da su ovim ulaganjem “u zidove” već sada vrlo dobro zaradili.

O poslovima koji će se u takvom okruženju sklapati u elitnom klubu s bazenom, teretanom i restoranom, možemo tek nagađati, no sigurno će veliki broj poslovnih ljudi koji nisu kupili stan na toj lokaciji poželjeti imati barem - klupsku iskaznicu.

O ekskluzivnosti projekta govori i podatak da je u tržišnom okruženju u kojem se neograničeno traže i odmah prodaju mali stanovi, u Babonićevoj neprodano ostalo tek nekoliko manjih stanova od 60 i 80-ak kvadrata, koji su ovom profilu kupaca jednostavno bili premali.

Uz stanove, koji su projektirani da osiguravaju maksimalnu privatnost i uz doista beskompromisnu kvalitetu gradnje i luksuz, u naselju se gradi i šest samostojećih vila s velikim privatnim vrtovima i bazenima.

Da investitor u ovom naselju nije išao za maksimilizacijom profita vidi se iz podataka da je 30 kuća smješteno na 45.000 četvornih metara, a veličina svake parcele je od 1300 do 2000 kvadrata. U svakoj od 25 zgrada je od tri do najviše pet stanova, a tu su, naravno, i garaže, vanjska parkirna mjesta, uređene šetnice, zelenilo, široka (nova) pristupna prometnica... Posebnu kvalitetu nudi koncept da svaki stan (osim penthousea) ima svoj vrt pa se u njemu živi kao u obiteljskoj kući.

Nije se štedjelo niti na opremljenosti. U svim stanovima je sustav tzv. pametne kuće, kojim se kompjutorski i na daljinu upravlja svjetlima, roletama, tendama, grijanjem, svaka zgrada, premda ima samo tri kata, ima lift, visina prostorija je tri metra, ugrađeni su mjeritelji kvalitete zraka, centralno usisavanje podova, naselje je premreženo optičkim kabelima, ima sigurnosni sustav sa 20 kamera koje neprestano snimaju, čuvari će noću obilaziti... Opremljenost je išla čak do detalja kao što su zaštitne mrežice protiv insekata na prozorima.

Sve zelene površine imaju automatsko navodnjavanje, a prve dvije godine će ih besplatno održavati VMD Servis, tvrtka-kći investitora, koja će prema potrebi čistiti snijeg prati zore, čistiti stubišta i slično. Cilj je da i nakon deset godina naselje izgleda kao novo.

Stanovi kupljeni za iznajmljivanje

U zagrebačkim agencijama za nekretnine kao posebnu prednost ovog naselja ističu blizinu američke škole, koja se leđima naslanja na naselje, što je privuklo brojne diplomate i strane menadžere čija djeca sada mogu pješice u školu.

Babonićeva je tako odmah postala nova zagrebačka deluxe zona. Dobar posao na početku gradnje nanjušili su neki mlađi dobrostojeći ljudi, pa su kupovali i po nekoliko stanova koje danas iznajmljuju strancima za 2000 do 3000 eura.

I po tome je to naselje izuzetak na zagrebačkoj stambenoj sceni, jer je u njemu mjesečna najamnina jednaka cijeni kvadrata stana, dok su drugdje najamnine dva, tri pa čak i četiri puta niže od cijene jednog kvadrata.    (B. S.)


7000 šlepera materijala

Zemljište na kojem je stvoreno ovo ekskluzivno naselje, a na kojem je do početka radova bila šikara i odlagalište otpada, pripadalo je Zagrebačkoj nadbiskupiji. Investitor je uredio i okolinu oko naselja, obnovio pročelje susjednog Sjemeništa, a za desetak kuća u ulici Ružičnjak omogućio priključak na kanalizaciju. Inicirao je i privremeno financirao gradnju 250 metara ceste do ulice Ružičnjak, a u postupku je dogovor s Gradom za privremeno financiranje obnove ulice Jagodnjak i dijela Ružičnjaka. O opsegu radova na uređenju ukupno oko 50.000 kvadrata terena govori i podatak da je za prometnicu i 30-tak kuća prvo odvezeno, a zatim dovezeno novog materijala u više od sedam tisuća šlepera.
dom-i-nekretnine @ 09:52 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare


Za manje od 5000 kuna nemoguće je dobiti prava protuprovalna vrata, koja su čvrsta barem kao i zid u koji su ugrađena

U svakom oglasu za prodaju stana u novogradnji kao važan dio opreme navode se protuprovalna vrata. Uoči godišnjih odmora potražnja za tim vratima raste, baš kao i za klima-uređajima.

No, stan nije siguran s bilo kakvim vratima, koja se nazivaju protuprovalnima. Štednja na tom važnom dijelu opreme se najmanje isplati. Stručnjaci tvrde: protuprovalna vrata moraju stajati najmanje 5000 kuna da bi ispunjavala svoju osnovnu funkciju! A funkcija im je da budu neprobojna, baš kao i zid u koji su ugrađena, dakle da je jednako teško i komplicirano provaliti njih kao i zid oko njih.

Dobra protuprovalna vrata više vrijede nego alarm jer će ona spriječiti provalnika da uđe u stan, dok će se alarm oglasiti tek kad je šteta već počinjena, a provalnik obično ima nekoliko minuta vremena da pokupi što želi i nestane prije dolaska policije ili zaštitara.

Protuprovalna su vrata otporna na bušilice, brusilice, teške čekiće i sličnu masivnu opremu, a njihove brave na “finiji” provalnički alat. Kad su zaključana, u zid su uglavljena na 10 do 13 točaka, čeličnim šipkama koje je provalniku nemoguće prepiliti. Bolje izvedbe nude i 30 ili 60-minutnu zaštitu od požara, a dobra zvučna izolacija se podrazumijeva.

- Kod protuprovalnih vrata najbitnija je njihova masa, broj točaka zaključavanja i mogućnost zaštite cilindra - kaže inženjer Mile Borčić iz tvrtke Kolnoa, prve hrvatske tvornice protuprovalnih vrata.

Oni svojim kupcima, osim samih vrata, nude i ugradnju, kao i skidanje starih vrata te garanciju na najmanje 24 mjeseca. Cijena je od 5500 kuna, a vrata koja nude i zaštitu od požara su oko tisuću kuna skuplja. U Kolnoi se vrata mogu i naručiti prema dimenzijama otvora ako je izvan standarda.

Ključevi se, ako ih vlasnik izgubi ili želi više duplikata, mogu kopirati samo kod ovlaštenog prodavača, uz donošenje kodirane kartice.

- Mnogi kupci stanova prije njihova uređenja montiraju protuprovalna vrata na kojima ostave foliju da se ne bi oštetila. Majstori dobivaju tzv. montažerski, dakle univerzalni ključ, a brava se nakon njihova odlaska i useljenja vlasnika mijenja - kaže inženjer Tomas Tutić iz tvrtke Pro-mont koja prodaje vrata poznate talijanske tvrtke Dierre.

Tutić tvrdi da je nakon odlaska majstora najbolje zamijeniti cilindar, dok njegovo prekodiranje nije dovoljno sigurno jer, kaže, ako to mogu učiniti ovlašteni, mogu i neovlašteni.

Naravno, Talijani ne bi bili najpoznatiji u svijetu po dizajnu kad i njihova protuprovalna vrata ne bi bila vrhunski estetski dotjerana. Osim klasičnih punih nude i ostakljena neprobojnim staklom. Cijena je od 5500 do 50 tisuća kuna, a kod skupljih verzija prije svega se plaća dizajn.

Dierre je lansirao i protuprovalne prozore, koji koštaju tri puta više od klasičnih, pa će tako, primjerice, protuprovalni prozor dimenzija 1x1 metar koštati 800 do 900 eura. - S tri sloja stakla od po 21 milimetar ne može ih probiti ni metak magnuma 44 - kaže Tutić.

Ma kako kvalitetna i neprobojna bila protuprovalna vrata, valja uvijek imati na umu da je prva i najbolja zaštita od provalnika - dobar susjed. Nikakva tehnologija ne može zamijeniti budnog susjeda koji primjećuje da se netko mota ispred stana ili kuće dok su stanari odsutni.


Kako štiti tehnologija

Posljednjih je godina, posebno zadnjih godinu dana, sve više tzv. pametnih domova. Riječ je o elektronskim sustavima koji u sebi imaju alarm i daljinsko upravljanje svim važnim funkcijama, poput uključivanja grijanja ili klime, paljenja i gašenja svjetala, dizanja i spuštanja roleta... Takvi se sustavi mogu programirati da u kući “odglume” normalan život i dok u njoj nema nikoga, primjerice paljenjem svjetala i promjenom položaja roleta pa se čini kao da se netko unutra kreće. Naravno, takvu varku uporni će provalnik otkriti duljim promatranjem pa je uz nju uvijek dobro dom osigurati i na neki drugi način.

Savjeti policije: praznite sandučiće i ne ostavljajte poruke da vas nema kod kuće

ZAGREB - Tijekom ljetnih godišnjih odmora rizik od provala u stanove i kuće raste, iako statistički provale u to vrijeme nisu brojnije nego inače.

Što učiniti da naši domovi ne bi bili laka meta lopovima, pitali smo ljude koji se svakodnevno bave tom problematikom u Informativnom centru za prevenciju zagrebačke policije.

Mislav Švigir, iskusni policijski inspektor, istaknuo je kako tehnička zaštita, u koju ne treba nužno uložiti mnogo novca, može odvratiti lopove.

- Većina provalnika su narkomani koji žele što prije provaliti, u što kraćem vremenu pronaći ponajprije zlato i novac te pobjeći. Ugradnjom bilo kakvih protuprovalnih vrata odvraćate provalnike jer će oni sigurno prije krenuti u obijanje običnih vrata nego i najlošijih protuprovalnih - kaže Švigir te dodaje da se i uz manja ulaganja može otežati posao lopovima koji uglavnom ulaze u stanove lomeći cilindre na bravama ili trganjem vrata pajserom.

Onemogućiti ih se može tako da se cilindri brave ne ostavljaju izvučeni prema van jer ih u tom slučaju provalnici lome običnim francuskim ključem i potom lako ulaze u stanove. Izvučene cilindre također se može zaštititi dodatnim “oklopom”, odnosno rosetama ili pak treba ugraditi ojačane sigurnosne cilindre, što predstavlja trošak od stotinjak kuna. S nešto više novca, od 500 do tisuću kuna, može se spriječiti obijanje vrata pajserom, i to ugradnjom dodatne brave. Švigir napominje da vlasnici obiteljskih kuća trebaju razmisliti i o ugradnji prozorskih brava i sigurnosnih okova, što se također može napraviti uz relativno male troškove.

- Ljudi često griješe jer ostavljaju prozore i balkonska vrata otvorene “na kip”, a lopovi vrlo često i preko žljebova svladaju visinu i onda im je put u unutrašnjost otvoren. Ako dulje niste u stanu, dobro je ostaviti ključ susjedu ili nekom drugom tko će povremeno prazniti poštanski sandučić, paliti svjetlo u stanu, dizati i spuštati rolete, kako bi se stekao privid da je netko stalno tu. Nipošto ne smijete ostavljati ni govorne ni pisane poruke da ste odsutni, nego bi bilo dobro preusmjeriti pozive s fiksnog telefona na mobilni. Uz sve to, najbolje je novac ne ostavljati u stanu, nego ga položiti u banku, a zlato ponijeti sa sobom ili ga pohraniti u sef - navodi Švigir podsjećajući na geslo “dobar susjed - siguran stan”.

Švigir podsjeća da su alarmni sustavi skuplji i upozorava da oni mogu biti i magnet za provalnike jer ondje gdje je alarm očekuju i veći plijen. Onima koji se odluče za ovu vrstu zaštite preporučuje da kutije i zvučnike alarma postavljaju na povišena mjesta, po mogućnosti na različitim mjestima u stanu, kako bi provalnicima bio što nepristupačniji i da ne bi onesposobili zvučnik, primjerice tako da ga napune pjenom i potpuno utišaju njegov zvuk. Smatra da je najbolji tzv. tihi alarm, koji se ne oglašava u stanu, nego šalje signal zaštitarima i policiji, a da lopov to ni ne shvati.   

dom-i-nekretnine @ 09:50 |Komentiraj | Komentari: 0
 


Već dulje od pola godine pokušavam kupiti stan i pratim sve oglase koji izlaze u specijaliziranim časopisima i na internetu. Dosad nisam uspio, a jedan od razloga jest i to što ne želim uopće komunicirati kada čujem da stan prodaje neka od agencija za posredovanje.

Na žalost, većinu oglasa o prodaji stanova daju upravo agencije. Iako me prijatelji nagovaraju da nazovem neku od njih, smatram da je to samo davanje velike provizije nizašto. Smatrate li da njihovi honorari uopće imaju opravdanje? Budući da ih ima previše, je li moguće postaviti određene kvote i dopustiti da posluju samo one ozbiljne i s fiksnim telefonom?


- Mnogi ljudi često razmišljaju poput vas: “Zašto bih dao novac za nešto što mogu učiniti i sam?” Na žalost, ne razmišljaju o tome da je kupnja ili prodaja nekretnine relativno jednostavan, ali i vrlo rizičan postupak te da je za njegovu provedbu potrebno vrlo široko znanje. Dobra agencija, odnosno dobar posrednik, mora dobro poznavati zakone, poznavati građevinsku regulativu, arhitektonske stilove, baratati osnovnim metodama za izračun vrijednosti nekretnina te poznavati postupke vezane uz katastar i zemljišnu knjigu.

Obučeni posrednik može objektivno procijeniti nekretninu jer poznaje tržište. Ako je riječ o građevinskom zemljištu, može izvršiti precizan uvid u prostorni plan i odrediti koja je moguća namjena buduće građevine te koja su urbana pravila i procedure predviđene planom. Često se zaboravlja da su nekretnine najveća vrijednost koju posjedujemo i da se pogreške, koje se tu učine, skupo plaćaju.

Nerijetko kupci ili prodavatelji stanova ne razlikuju katastar od zemljišne knjige, ne znaju utvrditi jesu li u vlasničkom listu upisani tereti, zabilježbe, plombe. Dobar posrednik riješit će vas svih noćnih mora vezanih uz provjeru upisa, legalnosti i tereta na stanu koji kupujete ili prodajete. Važno je znati što je kapara, kako sastaviti predugovor i ugovor o kupoprodaji, tko plaća i koliki porez.

Događa se da kupac ili prodavatelj sam sastavlja ugovor kako bi uštedioi, a onda obično izostavi neki od bitnih članova ugovora, pa on bude neprihvatljiv za upis. Educirani agent morao bi odmah znati je li ugovor sastavljen korektno, a za složenije slučajeve svaka dobra agencija povezana je s odvjetnikom koji će obraditi pravni dio posla.

Očekuje se da će uskoro biti donesen zakon koji će do kraja regulirati problematiku posredničkih agencija, potrebno obrazovanje i uvjete za obavljanje tih poslova. Tada će se svaka agencija moći osigurati od rizika pogreške pa će njihovi klijenti biti u potpunosti zaštićeni.

Zasad je bitno da izaberete agenciju koja ima ured u vašem gradu, educirane djelatnike i koja je prihvatila etički kodeks posrednika i cjenik usluga. Preporučujem vam usluge dobrih posrednika jer kad pomislite koje pogreške možete sami učiniti, provizija je prihvatljiv trošak.
dom-i-nekretnine @ 09:47 |Komentiraj | Komentari: 0Tlocrtni oblik, dimenzije i raspored prostorija ovog stana diskretno pokazuju da je vjerojatno riječ o prostoru nastalom nekom ranijom adaptacijom, koji teško može ispuniti moderna očekivanja.

Tijesna kuhinja bez prozora, uska i ne puno veća kupaonica na najvećoj mogućoj udaljenosti od sobe, dugačak neiskoristiv hodnik i ulaz na nepovoljnome mjestu samo su neke od nepovoljnih značajki.

Predlažem da se ulaz u stan premjesti na suprotnu stranu kuće, u prostor manje sobe. Uz nova ulazna vrata formirao bi se manji prostor ulaza, vjetrobran s vješalicom za kapute i pristupom u izdvojeni WC.

U nastavku stana, na vjetrobran bi se nadovezalo svojevrsno predsoblje, sličnog oblika kao sadašnji hodnik i gotovo na istoj poziciji, no sada kao višestruko koristan povezujući prostor. Oko izdužene osi predsoblja na desni bok prislanjaju se nova kuhinja i kupaonica, a nasuprot njih s lijeve strane je veliki dnevni boravak.

Nova radna kuhinja L-rasporeda elemenata otprilike je iste površine kao i postojeća, ugrađena u veliku nišu s mogućnošću odvajanja-zatvaranja staklenom stijenom. Budući da kuhinja nema prozora te prirodnog svjetla i ventilacije, potrebno je osigurati kvalitetnu napu i rasvjetu.

U prostranom dnevnom boravku, uz zid prema kuhinji mjesto je za pravokutni stol za objedovanje, a nasuprot njega smjestite trosjed s foteljom i klupskim stolićem. Za “leđa” sobe predvidio sam niske elemente jednostavnog urednog dizajna, s puno prostora za odlaganje stvari i sitnica.
U nastavku je kupaonica, znatno manja od postojeće, te u novom obliku i novoj dispoziciji lišena prozora. Predlažem opremanje tuš-kabinom, WC školjkom, umivaonikom i perilicom ugrađenom u niski element po mjeri. Opcionalno, budući da je predviđen izdvojeni WC, umjesto tuš-kabine i WC-a u kupaonici moguće je ugraditi klasičnu kadu. Imperativ za ovu prostoriju također je dobra rasvjeta i kvalitetna ventilacija.

Posljednja prostorija u nizu nova je spavaonica, sada na ispravnom, gotovo idealnome mjestu unutar stana - na najdaljoj točci gledano od ulaza i bučne dnevne zone, odmah uz kupaonicu. Soba je primjerene veličine, s dovoljno prostora za francuski ležaj s noćnim ormarićem i konkretne ugradbene ormare. Postojeća ulazna vrata potrebno je zamijeniti ostakljenim balkonskim vratima s ogradom, čime će spavaća soba dobiti dovoljno dnevnog svjetla.

Dnevni boravak očekivano se nalazi u najvećoj prostoriji stana, lijevo od predsoblja. Nastojao sam ovu sobu što bolje povezati s ostatkom stana, što bi se najlakše i najkvalitetnije moglo ostvariti demontažom postojećih vratiju i proširivanjem dobivenog otvora na dvostruku širinu.

To je načelno rutinska građevinska zadaća s kojom ne bi smjelo biti većih problema, no koju svakako treba isplanirati i nadzirati stručna osoba, nakon uvida u stanje konstrukcije. Širenjem otvora u nosivom zidu dnevni boravak bi dobio atraktivnu i korisnu ekstenziju u vidu predsoblja i kuhinje u drugom planu.

U prostranom dnevnom boravku, uz zid prema kuhinji mjesto je za pravokutni stol za objedovanje, a nasuprot njega smjestite trosjed s foteljom i klupskim stolićem. Za “leđa” sobe predvidio sam niske elemente jednostavnog urednog dizajna, s puno prostora za odlaganje stvari i sitnica.


Cijena zahvata: oko 80.000 kuna
dom-i-nekretnine @ 09:46 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 15, 2007

 
 
Osmišljavanje dječje sobe može biti zabava za cijelu obitelj i sjajan način da provedete više vremena zajedno. Par savjeta pomoći će vam da djetetu napravite sobu koju će obožavati.
 

Svi trebamo svoj osobni prostor, bez obzira koliko smo stari. Djeca će se bolje razvijati ako u domu postoji mjesto koje hrani njihovu maštovitost i osjećaj pripadanja.

U velikoj, skupoj ponudi industrije dječjeg namještaja i uređenja doma roditeljima se od svega toga može zavrtjeti u glavi. A možda ćete čak doći u napast da dječju sobu uredite po svom ukusu, dok klinac ili klinceza ne poraste dovoljno da se samostalno nosi s preuređivanjem.

Nemojte se dati obeshrabriti - nekoliko praktičnih dizajnerskih savjeta pomoći će vam da djetetu napravite sobu koju će obožavati.


• Razmislite o tome kako će soba biti korištena

Dječje sobe postale su višenamjenske prostorije, baš kao i većina drugih u našim domovima.

Vrlo je vjerojatno da vaše dijete u svojoj sobi ne samo spava, već se i igra i piše domaću zadaću. Krevet je osnovna stvar na koju trebate obratiti pozornost, no nemojte zaboraviti na prostor za igru i učenje.

• Uključite svoje dijete

Od trenutka kad progovore, većina klinaca već zna izraziti što im se sviđa, a što ne.

U kojoj mjeri ćete uključiti dijete u preuređenje ovisit će o njegovoj starosti i stupnju razvoja. Vrlo malo dijete moći će vam tek reći da mu se plava sviđa, a da mu je ljubičasta fuj.


Dijete osnovnoškolskog uzrasta već će imati dovoljno razvijen ukus da vam kaže više pojedinosti o tome kakve ukrase želi u sobi ili kakvu bi vrstu kreveta htjelo.

Uključite klince u proces preuređivanja, od faze planiranja do samih radova.• Budite spremni na kompromise

Možda će vaše dijete htjeti ukrase i ilustracije vezane uz život pod morem, kakve je vidjelo na televiziji, skupa sa pramcem gusarskog broda na jednom od zidova.

Vi, s druge strane, želite nešto što će rasti s njim, a neće biti previše skupo i teško za napraviti. Potreban je kompromis i može biti jednostavan - primjerice, predložite mu tapete s jedrenjakom.

Osmišljavanje dječje sobe može biti zabava za cijelu obitelj, ali i sjajan način da provedete više vremena sa svojim djetetom.


Pridržavate li se ovih temeljnih načela, možete biti sigurni da će vam se preuređenje isplatiti u svakom pogledu, a vaše dijete dobiti sobu u kojoj će rado boraviti još godinama.
dom-i-nekretnine @ 10:29 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, lipanj 14, 2007
Dubai je zasigurno jedan od arhitektonski najzanimljivijih gradova na svijetu. Od nekadašnje, ne tako davne pustinje, Dubai se razvio u moderni velegrad kojim dominiraju visoki neboderi najrazličitijih oblika. Mašta tamošnjih arhitekata je nepresušna, ali nepresušne nisu rezerve nafte koje su glavni izvor prihoda i upravo ono što je omogućilo gradnju ovog neobičnog grada. Znajući da će kroz nekoliko desetljeća ostati bez nafte, u Dubaiju moraju misliti na turizam kao perspektivnu granu gospodarstva koja bi jedina mogla sačuvati današnju raskoš bisera Ujedninjenih Arapskih Emirata. Već sada Dubai ima veliki turistički potencijal, a mi vam donosimo fotografije njegovih najzamljivijih građevina.
 
dom-i-nekretnine @ 18:37 |Komentiraj | Komentari: 0

 
 
Od ranog proljeća do jeseni, od Japana do Azora, od plave do krem boje, od penjačica do drva - sve to i još toliko toga više pokriva svijet romantičnih hortnezija. I nisu samo za vrt.
 
U malom selu na obali Normandije Varengeville-sur-Mer žive dva cijenjena stručnjaka za hortenzije Robert i Corinne Mallet. U kućici u kojoj žive knjige, fotografije i herbariji vrte se isključivo oko ove cvjetnice. Zovite ih fanaticima ili kako god hoćete no Malleti su posvećeni uzgoju, proučavanju i promociji hortenzija i toga se ne srame.

Što je toliko fascinantno u njima? Pogledajmo zajedno...

Poznato je oko 70 vrsta hortenzija, tek manji dio je zimzelen, no većini lišće prirodno otpada. Različite sorte je prilično teško naći u uzgajalištima no čak i pet vrsta daje mnoštvo predivnih grmova koje znaju opčarati entuzijaste koji ih odluče posaditi.

Najveću slavu među njima pokupila je Hydrangea macrophylla ili velikolisnata hortenzija poznata i pod imenom francuska hortenzija ili samo hortenzija. Najpoznatija hortenzija (Hydrangea) možda raste i u vašem susjedstvu pstoga znate da je riječ o listopadnom ukrasnom grmu koji cvate upadljivim cvijetovima bijele, plave, ružičaste ili blijedozelene boje. Voli sunčano do djelomično sjenovito mjesto u vrtu i vlažnu zemlju. Želite li plave cvijetove zemlja na kojoj rastu mora biti kisela, naime aluminij u biljku ulazi iz kisele podloge i daje karakterističnu boju. Neutralno tlo daje vrlo blijede krem latice, dok lužnata tla rezultiraju rozim i ljubičastim cvijetovima.

No iako je riječ o odličnoj vrtnoj biljci u konzervatoriju američkog botaničkog vrta Longwood Gardens uzgajaju ih ponešto drugačije. Prolaz ukrašen lončanicama raskošnih hortenzija pokazuje kako nešto slično možete prirediti i u kutku svog doma.


Viseće hortenzije u staklenicima Longwood Gardens


Prvobitno su se uzgajale od Japana, Kine i Himalaja do Indonezije te u obje Amerike. Danas su neobično karakteristične za područje portugalskih Azora posebno na Faiali - poznatog i kao "ilha azul" upravo zbog brojnih hortenzija.

Hortenzije na otoku Sao Miguel na Azorima


Azori


AzoriNajraznovrsnije hortenzije ipak se nalaze u svojoj postojbini Kini i Japanu gdje se nalaze sorte grmova, malog drveća i penjačica koje se znaju uspeti i na drveće visoko po 30 m.Hortenzije i lotos u Odawara, Japan


U tegli pokraj fontane


dom-i-nekretnine @ 18:21 |Komentiraj | Komentari: 0

 
Tejo Remy
 
Šarmantna ograda dizajnera Teja Remyja oku je ugodna i dopušta aktivnu interakciju onima s obje strane, nudeći mjesta za sjedenje, klupe, niše, a djeci prostore za igru.
 

Prezentacija nizozemskog dizajnera Teja Remyja bila je jedna od glavnih atrakcija nedavne konferencije Reclaiming Design u organizaciji magazina Inhabitat.

Govorio je o svojim ladičarima, naslonjaču od zakrpa i svjetiljci napravljenoj od boca mlijeka. No, također se dotaknuo i nekoliko manje poznatih projekata u kojima je pokazao zaigranost i domišljatost.

Tejo Temy

Posebno je zanimljiva bila njegova reinterpretacija ograde za dječje igralište jer je ponudila drukčiji pristup recikliranom dizajnu, u kojem je ponovno korištenje dobilo novo tumačenje.

Materijali možda nisu bili reciklirani, ali jezik i primjena dizajna to doista jest.

Tejo Remy

Ne samo što su obline i zakrivljenja šarmantne ograde igrališta oku ugodna, već i dopuštaju aktivniju interakciju onima s obje strane ograde, nudeći mjesta za sjedenje, klupe, niše i prostore za igru djeci.

Tejo Remy

Tejo traži nekog tko bi bio voljan postaviti njegove radove ovog tipa u javnom prostoru. Pa, ako vam se sviđa koliko i nama, pišite gradskim vlastima i predložite im da ga angažiraju.

Tko zna, možda se i njima svidi, pa naši klinci dobiju zbilja dojmljivu i privlačnu ogradu za igralište.
dom-i-nekretnine @ 18:20 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Poštovani,
zamolio bih Vas preinaku stana na 19.katu zgrade u Prisavlju (pogleda na zapad). Želio bih da stan izgleda prozračno, luksuzno i stilski ujednačeno. U kupanici me interesira walk-in tuš kada (s mogućnošću saune; stan je na gradskoj toplani), dok u kuhinji predlažem zatvaranje dijela balkona za izradu kvalitetnog dijela za blagovanje.Stan je namjenjen za stanovanje samca (30 godina starosti).

Iskreno bi me zanimalo Vaše mišljenje.

Srdačni pozdravi,

Tonko


Poštovani,

budući želite prozračan stan predlažemo kuhinju integriranu u dnevnu zonu, od ulaznog hodnika odijeljenu samo niskim elementom, tako da već pri ulasku uživate u pogledu na van .Kako je stan namijenjen za samca, htjela sam Vam omogućiti maksimalan komfor, pa sam od dvije sobe napravila spavaću sobu pokretnom stijenom odvojenu od studija – garderobe.
I u sobi, i u dnevnoj zoni izbjegla sam visoke elemente koji bi smetali.

Kupaonicu sam proširila, te u nju prema Vašoj želji smjestila tuš kadu - saunu (po potrebi moguće je u nju smjestiti i odvojene kabine za tuš i saunu) i wc školjku koju je uvijek bolje imati i u kupaonici.
dom-i-nekretnine @ 18:18 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, lipanj 13, 2007Novi klima-uređaji za prosječan stan stoje i do 10 tisuća kuna, no toliko su pametni i štedljivi, da se investicija vraća za nekoliko godina, a zrak u prostorijama ugodan je i zdrav

Ovogodišnje vrućine počele su već u travnju. Instalateri klima-uređaja već su tjednima jako zaposleni pa se na montažu često čeka danima, jer se svi pripremaju za ljeto koje će, sudeći prema proljeću, biti izrazito vruće. Istodobno, na tržištu je obilje klima-uređaja različitih proizvođača, dizajna, karakteristika i, naravno, cijena, pa je prosječnom kupcu teško procijeniti što je za njega najbolje.

Stručnjaci upozoravaju da su u odabiru klima-uređaja najbitnije tri stvari: potrošnja energije, glasnoća uređaja i mogućnost filtriranja zraka. Najbolji su oni uređaji koji troše jako malo energije, koji rade jako tiho i koji iz zraka uklanjaju neugodne mirise, skupljaju sitnu prašinu i tako štite od alergija.

Takvi su uređaji, naravno, i skupi. U svjetskom su vrhu klima-uređaji iz Japana, Daikin, Mitsubishi i Toshiba, a slijede ih Fujitsu, Hitachi, Panasonic te korejski LG, najveći svjetski proizvođač klima-uređaja.

Uređaj vrhunskog proizvođača, prosječna snage 3,5 kW, kakvi se najčešće ugrađuju u stanove jer ohlade svaki veliki dnevni boravak i rashlade ostatak stana, stoji oko 10.000 kuna. Ti su uređaji s novom inverterskom tehnologijom pa troše do 60 posto manje energije nego klasični modeli, a ako se uz pomoć njih i hladimo i grijemo, ulaganje se uštedom struje vrati za nekoliko godina.

Naravno, klima-uređaji mogu se kupiti već i za 1500 kuna, montaža je još oko 1000 kuna, pa se možemo hladiti već za 2500 kuna. No za taj novac ne možemo očekivati tihi rad, malu potrošnju energije i dobro filtriranje zraka.

Davorin Gržan, stručnjak za klima-uređaje, za većinu uređaja koji se pojavljuju na tržištu kaže da su ustvari “klimatizeri”.

- Klimatizacija znači sve četiri vrste tretmana zraka: grijanje, hlađenje, odvlaživanje i dovlaživanje, a većina uređaja može grijati, hladiti i nekontrolirano odvlaživati - kaže Gržan.

- Novost je, primjerice, Daikinov model Ururu sarara koji grije, hladi, vlaži i odvlažuje. Vlaženje zraka bitno je za grijanje, jer vlažniji zrak osjećamo kao topliji, a odvlaživanje je bitno za hlađenje, jer suhlji zrak, pak, osjećamo kao hladniji. S tom opcijom, dakle, prostoriju ne treba ni previše zagrijati ni previše ohladiti kako bismo se osjećali ugodno - dodaje Gržan.

Kad je riječ o buci, proizvođači vrhunskih uređaja hvale se da su buku spustili do 23 decibela, što je ustvari tiho kao nježno šuštanje lišća u šumi. No sve te klime rade tako tiho kad su na najnižoj snazi.Kako povećavamo snagu, raste i buka. Vanjske su jedinice uvijek bučnije od unutrašnjih, njihova je glasnoća od 45 do 60 decibela, ovisno o kvaliteti. Jeftinije klime u pravilu su bučnije od skupljih, troše više energije i slabije filtriraju zrak.

Najefikasniji su klima-uređaji koji imaju unutrašnju i vanjsku jedinicu. Unutrašnje se jedinice mogu ugraditi na zid, prozor, pod strop, u spušteni strop ili pod prozor kao radijator. Najbolje je kad klima-uređaj hladi odozgo, dakle, s vrha zida ili sa stropa i jako je bitno da hladni zrak ne puše ni na koga izravno.

Tzv. parapetno ugrađivanje klima-uređaja, znači pod prozor kao radijator, koristi se u prostorima u kojima je puno ljudi, kao što su učionice, pa se uređaj ne može postaviti tako da ne puše ni po kome.

Mobilni klima-uređaji su, kažu stručnjaci, nužno zlo ondje gdje nema drugih mogućnosti. No i oni moraju biti povezani s vanjskim prostorom kako bi razmjenjivali energiju pa se obično montira debela cijev kroz koju usisavaju i izbacuju zrak.

Pravi su hit na europskom tržištu toplinske pumpe koje griju i hlade, a pritom minimalno troše energiju. Toplinu i hladnoću uzimaju iz zraka, iz zemlje ili iz vode. Tehnologija je dugo usavršavana u hladnim zemljama - Švedskoj, Švicarskoj i Austriji, koje su orijentirane na struju kao energent.

Taj sustav grijanja i hlađenja troši jako malo struje, a znatno je ugodniji od klasičnih. Vanjska jedinica toplinske pumpe šalje toplinu ili hladnoću u “bojler” koji je dalje pumpa u plastične cijevi isprepletene na podu i zidu ili zidu i stropu. Tako se ustvari griju i hlade površine unutar kuće.

Pod se grije na od 23 do 24 stupnja Celzija, strop do 27 stupnjeva, a zid i do 40 stupnjeva. Kad grije, sustav troši električnu energiju za rad kompresora, a kad hladi troši je samo za rad pumpe, čija je snaga 50 vata, kao slabije žarulje.

Ako se taj sustav uvodi samo kako bi se kuća ili stan grijali, najbolje je postaviti cijevi u podove i zidove, no ako će se njime i hladiti, najbolja su opcija zidovi i stropovi jer hlađenje iz poda nije ugodno.

U Hrvatskoj se upravo završava naselje u kojem je instaliran jedan od najvećih i najmodernijih sustava toplinskih pumpi u Europi. Riječ je o 54 obiteljske kuće u Blatu kod Sveučilišne bolnice, u naselju Golf and Country Cluba. Tridesetak se takvih kuća prodaje, a ostale će se davati golferima u najam.

Klima-uređaji su korisni, ali nisu uvijek lijepi: skrijte ih

Hlađenje je za vrijeme velikih vrućina nužno, no nije uvijek lijepo. Unutrašnje jedinice klima-uređaja većinom su bijeli bezlični komadi koji se montiraju na zid, a koje bi mnogi najradije sakrili. Stoga proizvođači klima-uređaja ne razmišljaju samo o njihovoj efikasnosti nego i o izgledu. Art Cool linija je tanka, nenametljiva unutrašnja jedinica čija se prednja ploha može dizajnirati prema želji pa uspješno “glumi” sliku na zidu i postaje zanimljiv ukras i vizualni akcent u prostoru.

Najpovoljnije je rješenje za prostore koji nisu uređeni modernistički skrivanje klima-uređaja u knauf zid ili u spušteni strop, tako da se vidi samo rešetka za zrak.

No najčešće su ipak unutrašnje jedinice u bijeloj boji, koje bi se trebale stopiti s bijelim zidom. Pri tome je važno kamo ih smjestiti, ne samo u tehničkom nego i u estetskom smislu. Pokušajte je, ako je moguće, postaviti iznad vrata, koja su i sama element u prostoru pa dodatak iznad njih neće biti nametljiv.

Nastojte izbjeći postavljanje klima-uređaja nasred zida, jer će tako on biti u prvom planu i djelovati kao da je izložen u trgovini. Ako vam zidovi nisu bijeli, ploha klima-uređaja može se obojiti bojom koja će ga učiniti manje napadnim.    (M. Mikulec)


Rashlađivanje terasa

Klimatizacija se više ne ograničava samo na unutrašnje prostore, nego osvaja i terase. Američka tvrtka MicroCool usavršila je sistem tzv. adijabatskog hlađenja otvorenih prostora, koji temperaturu zraka može spustiti i do 17 stupnjeva. Na terasu se montiraju cijevi koje pod visokim tlakom ispuštaju sitne čestice vode koje svojim isparavanjem odnose i vrućinu. Princip je ustvari prenesen iz prirode: uz neki vodopad uvijek je hladnije nego u okolici jer voda “upija” i odnosi toplinu.

Terase su tim sustavom već ohladili kralj Fahd u svojoj palači u Rijadu, saudijski prinčevi u svojim vilama, luksuzni hoteli Dubaija, Rijada i Jordana, brojni hoteli najvećih svjetskih lanaca u američkim gradovima itd., a potražnja je sve veća zato što klimatizirane terase znatno povećavaju prihode.

Poznate su scene potpuno praznih terasa restorana i kafića u vrućim danima, a one će ugradnjom vanjske klimatizacije nestati. Hoteli dodatno štede jer gosti dolaze na rashlađene terase pa se smanjuju troškovi hlađenje u sobama.

Cijena ugradnje ovisi o tome stavljaju li se fleksibilne ili cijevi od inoksa te o dužini linije hlađenja. Za od 10 do 30 metara cijena je od 37 do 47 tisuća kuna bez PDV-a i montaže, a to je dovoljno za terase većih površina.


Cijena ugradnje toplinske pumpe

Za prosječnu obiteljsku kuću od dvjestotinjak kvadrata ugradnja sustava grijanja i hlađenja na toplinsku pumpu bit će oko 20 tisuća eura. To je tri do četiri puta skuplje od ugradnje klasičnog plinskog centralnog grijanja i klasičnih klima uređaja, no valja računati da se kod klasičnih sustava troši energija koju treba plaćati.

Za sada su toplinske pumpe u Hrvatskoj neisplative na kratki rok jer država kontrolira cijene energenata, pa je kubik plina oko dvije kune. Istodobno, u Njemačkoj mu je cijena oko 5 kuna, a u skandinavskim zemljama do jednog eura. Kako će i u Hrvatskoj cijena energije rasti, toplinske pumpe će biti sve atraktivnije i isplativije za ugradnju.

Pravila za montažu klima-uređaja

Obično je veći problem kamo postaviti vanjsku jedinicu klima-uređaja nego unutrašnju, jer one nagrđuju pročelja, a u mnogim ih je mjestima čak i zabranjeno montirati na ulična pročelja. Kod odabira mjesta valja imati na umu da cijev koja vodi od unutrašnje do vanjske jedinice može imati najviše 25 metara dužine, a da visinska razlika između tih dviju jedinica može biti najviše 15 metara.

Dakle, u obiteljskoj kući možete bez brige montirati vanjsku jedinicu ispod same kosine krova, gdje će se najmanje vidjeti, samo vodite računa da udaljenost do unutrašnje jedinice ne bude veća od 25 metara.

Valja misliti i na činjenicu da iz vanjske jedinice, kad uređaj radi, stalno kapa voda, pa ju je dobro montirati tamo gdje će voda kapati po zemlji, možda čak stalno polako zalijevati neku biljku.
dom-i-nekretnine @ 14:25 |Komentiraj | Komentari: 0

 
 
Svake godine jedva dočekamo da se prve zrake sunca probiju kroz oblake. Zatim se naljutimo na njega i navlačimo rolete, žaluzine ili zavjese ne bismo li spriječili ljetnu žegu da zavlada domom.
 

Možda ne možemo kontrolirati ritam godišnjih doba i klimatske promjene, ali možemo odabrati na koji ćemo se način zaštiti od sunca.

Prozori su jednako važni za izgled interijera i za vanjski izgled doma. Zato ih razgledajte i s ulice; i to i po danu i navečer.

Prije nego krenete u kupovinu, prvo provjerite:
* smeta li vam dnevna svjetlost u spavaonici, odnosno morate li zamračivati prozore?

* je li vam više stalo do mirnog ugođaja i intime ili do lijepog pogleda kroz prozor?

* jeste li odlučili na koji ćete se način zaštititi od sunca? Postoji puno različitih vrsta kvalitetnih i praktičnih roleta, zavjesa, žaluzina...

* kako će izvana izgledati prozori ako ih prekrijete različitim materijalima i na različite načine?


Nova generacija žaluzina obložena je zaštitom protiv sunca, tako da boja neće izblijedjeti. Slobodno birajte žarke boje, žutu, narančastu, crvenu, zelenu - ili sve njih zajedno.


Panel-zavjese odlično su rješenje za minimalistički opremljene prostore. Mogu se kombinirati sa svim vrstama materijala, od markizeta, suvela, lana, organdija...


Trakaste zavjese klasična su kombinacija funkcionalnog i dekorativnog opremanja - štite od sunčevih zraka i čuvaju privatnost.
dom-i-nekretnine @ 14:22 |Komentiraj | Komentari: 0

 
 
Prijavite svoje nacrte za višestambene objekte, apartmanska naselja, javne, gospodarske ili industrijske objekte i osvojite stručno putovanje na sajam graditeljstva The Big 5 u Dubaiju.
 

Tvrtka Xella poziva sve domaće ovlaštene arhitekte da prijave svoje arhitektonske projekte i dostave dio projektne dokumentacije u kojoj je ugrađen YTONG građevinski materijal ili primijenjen YTONG sustav gradnje.

Stručni tim tvrtke Xella odabrat će i nagraditi 15 najkvalitetnijih projekata prema kriterijima pravilne primjene YTONG građevinskog materijala.

Nagrade su primamljive - petnaest u cjelosti podmirenih stručnih putovanja u Dubai, od 22. do 27. studenog, s posjetom sajmu graditeljstva The Big 5.

Koje je projekte moguće prijaviti?
Moguće je prijaviti projekte koji se nalaze u bilo kojoj od niže navedene tri faze, uz uvijet da nije započela izgradnja građevine.

* faza - idejni projekt (prije dobivene lokacijske dozvole)
* faza - projekt s dobivenom lokacijskom dozvolom
* faza - projekt s dobivenom građevinskom dozvolom
Rokovi:
Predaja obrazaca prijave:
do 13. srpnja

Predaja dokumentacije:
do 31. kolovoza

Objava nagrađenih projekata u časopisu Čovjek i prostor:
do 21. rujna

Detaljnije obavijesti i obrazac za prijavu potražite na www.xella.hr.
dom-i-nekretnine @ 14:18 |Komentiraj | Komentari: 0

 
 
Ova sjajna ideja ostavila nas je bez riječi - kako se toga prije nismo sjetili? Nešto tako još jednostavno i funkcionalno ne viđa često u našim domovima. A trebalo bi!
 

Trudimo se biti organizirani i pedantni, ali ruku na srce, svatko ima svoju mračnu tajnu - jednu ladicu (ili dvije, tri, četiri...) do vrha punu nepotrebnih gluposti.

Te crne rupe nakrcane su starim računima, časopisima koje ćemo, kao, jednom pročitati, blokovima papira, olovkama i raznim sitnicama. Zar ne bi bilo sjajno isprazniti prepune ladice i te drangulije gurnuti, ne pod tepih, nego pod stepenice?

Na zamisao o stepenicama kao skladištu došli su dizajneri interijera jahti i brodova, gdje je svaki kvadratni centimetar dragocjen. Zapravo, tamo su spremišta pod stepenicama posve uobičajena.Ladice-stepenice sjajan su način za iskoristiti prostor koji tako lako previđamo.

Koračajte i spremajte, svakim korakom ladice puneći različitim stvarima, od cipela do knjiga, pa sve do onih beskorisnih stvarčica za koje se i sami sebi sramite priznati da ih još uvijek niste bacili.

dom-i-nekretnine @ 14:16 |Komentiraj | Komentari: 0

 
Most na Cetini
 
Graditeljska nagrada CEMEX dodijeljena je u tri kategorije: stambena građevina Brodarica, javna i poslovna građevina - Arheološki muzej Narona i infrastrukturna građevina - Most na Cetini.
 

Od 9 nominiranih projekata, dodijeljene su nagrade u trima kategorijama:

● Stambene građevine, stambeno-poslovna građevina BRODARICA
● Javne i poslovne građevine ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA
● Infrastrukturne građevine MOST NA CETINI

Tu prestižnu međunarodnu nagradu iz područja arhitekture i graditeljstva već 16 godina zaredom organizira tvrtka CEMEX, treći najveći proizvođač cementa u svijetu i od 2005. većinski vlasnik kaštelanskog DALMACIJACEMENTA. U konkurenciji 9 nominiranih projekata, Odbor nagrade proglasio je tri projekta koji će konkurirati na međunarodnoj završnici XVI. graditeljske nagrade CEMEX (CEMEX BUILDING AWARD) koja će se u studenom održati u meksičkome Monterreyu.

Pobjednik u kategoriji Stambenih građevina je stambeno-poslovna građevina Brodarica iz Splita, u kategoriji Javnih i poslovnih građevina odabran je projekt Arheološkog muzeja Narona, a u kategoriji Infrastrukturalni projekti nagradu je osvojio Most na Cetini. Odbor za nagrade nominirao je i projekte Rezidencije Filomena, zgrade Sunčani sat, otvorenih bazena u turističkom kompleksu 'NOVI' u Novom Vinodolskom, Crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije iz Zagreba, projekta tramvajskog kolosijeka na Starčevićevom trgu u Osijeku te Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu.

Graditeljska nagrada CEMEX utemeljena je prije 16 godina sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika (matične zemlje tvrtke CEMEX). Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika – na 12 država diljem svijeta – i već su 2006. godine na natjecanju sudjelovale 24 zemlje, a organizatori očekuju da će broj zemalja sudionica rasti iz godine u godinu. Odbor nagrade pri svome je radu bio potpuno neovisan od organizatora, a sudjelovali su priznati stručnjaci iz područja arhitekture i graditeljstva: dr. Jure Radić, predsjednik Odbora i članovi, akademik Velimir Neidhardt, akademik Tonči Vulin, dr. Milutin Anđelić i Zdravko Livaković, državni tajnik.

Dr. Radić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom pristiglih radova izrazivši nadu da će hrvatski projekti i ove godine izazvati zanimanje međunarodnog povjerenstva i stručne javnosti na završnoj svečanosti u Meksiku.
"Zbog objektivnih okolnosti kao mala zemlja sa razmjerno skromnom građevinskom i arhitektonskom operativom te brojem radova ne možemo konkurirati arhitektonskim velesilama. Hrvatska arhitektura i graditeljstvo to uspješno nadoknađuju kvalitetom i originalnošću što nas stavlja uz bok glavnim svjetskim arhitektonskim i graditeljskim trendovima. Arhitekti moderne poput Kovačića, Planića, Richtera i drugih postavili su visoke standarde projektiranja i gradnje, a samosvojan stil razvijali smo primjenom najsuvremenijih tehničkih rješenja".

Dr. Radić je podsjetio i da je veličanstvena kupola zagrebačke Crkve Sv. Blaža, rad Viktora Kovačića iz 1915., prvi primjer gradnje kupole od armiranog betona u Hrvatskoj i početak ere suvremenih materijala bez kojih danas ne možemo zamisliti graditeljstvo.

U prilog atraktivnosti Graditeljske nagrade CEMEX, svojevrsnog arhitektonskog Oscara, govori i činjenica da je na prošlogodišnjoj završnici u Monterreyu sudjelovalo više od 800 stručnjaka, a posebnu nagradu za životno djelo dobio je Cesar Pelli, svjetski priznati arhitekt koji je izvan stručnih krugova poznat po projektu Petronas towersa u Kuala Lumpuru, jednoj od najviših svjetskih građevina. Hrvatska je već prve godine ostvarila zapažene rezultate – Morske orgulje i Skradinski most ostvarili su druga mjesta u kategorijama Javnih i poslovnih odnosno Infrastrukturnih građevina.

Direktor prodaje i logistike CEMEX/DALMACIJACEMENTA Zlatko Jelić naglasio je kako Graditeljska nagrada predstavlja samo dio aktivnosti i projekata društveno odgovornog ponašanja kojim tvrtka doprinosi razvoju zajednice u kojoj posluje. "Na to nas obvezuje i članstvo u Hrvatskom poslovnom savjetu za održivi razvoj, Global compact, ali i nedavno potpisana Povelja o održivom razvoju koju smo inicirali s trima hrvatskim proizvođačima cementa", zaključio je Jelić.

Sudionici završne svečanosti iskazali su zadovoljstvo viđenim presjekom recentne hrvatske arhitekture i graditeljstva koji pokazuje da se kvalitetna ostvarenja mogu realizirati i uz ograničena sredstva. To se posebno odnosi na projekt Brodarice koja je sagrađena po programu društveno poticane stanogradnje, dakle s limitiranim financijskim sredstvima, sa što je moguće većim brojem stanova, pri čemu stanovanje zadovoljava uvjete precizirane Pravilnikom koji je propisao relativno visoku razinu standarda.

Pregled nagrađenih projekata:


BRODARICA, pobjednik u kategoriji: Stambene građevine


Brodarica

Stambeno-poslovna građevina Brodarica izgrađena koncem 2006. godine u gotovo samom centru Splita, točnije na sjevernom ulazu, predstavlja uspješno arhitektonsko-urbanističko ostvarenje. Urbanističkim konceptom kojeg karakterizira gradska struktura ulica i blok-meandar s trgovima te arhitektonskim oblikovanjem i dodatnim “umjetničkim“ elementima poput uspješno složenih boja pročelja, krovnim skulpturama, oslikanim “muralom“ i drugim znakovljem, autor je najveću splitsku kuću vrlo uspješno uklopio u okruženje i “sakrio“ njezin velik volumen.

Zgrada raspolaže s cca 81 000 m2 brutto stambeno-poslovnog prostora, sa 384 stana, 16 000 m2 brutto poslovnih prostora i cca 950 garažno-parkirališnih mjesta, ukupne vrijednosti 130 milijuna eura. U poslovnom dijelu zgrade osim hotela kategorije pet zvjezdica nalaze se poslovni prostori javne i društvene namjene za potrebe stanovanja, kao što su dječji vrtić, jaslice, ljekarna, ambulante, knjižnica, čitaonica, te javna garaža sa 125 garažno-parkirališnih mjesta.

Izgradnji Brodarice prethodilo je rušenje cca 45 000 m2 nekadašnjeg industrijskog kompleksa tvorničkih zgrada, i ne manje zahtjevan posao očuvanja i obnove Dioklecijanovog akvedukta. Sukladno odredbama konzervatorskog elaborata naloženo je sačuvati i obnoviti trasu akvedukta unutar prostora gradilišta, u duljini od gotovo 100m. Tijekom otkopavanja trase pronađen je samo jedan originalni, neoštećeni segment duljine otprilike 7 do 8 m i težak 42 tone. Taj je segment pažljivo odvojen od tla, iznesen iz građevinske jame i privremeno pohranjen i zaštićen na obližnjem gradilišnom platou, da bi se po izvedbi armiranobetonske konstrukcije podrumskog dijela zgrade, vratio precizno na svoj prvobitni položaj u tlocrtnom i visinskom pogledu. Ostatak trase dug oko 92 do 93m rekonstruiran je prema uputama i pod nadzorom splitskih konzervatora, a obilježen je originalnim kamenim elementima koji su pronađeni iskopom trase. Zanimljivost je i projektirana, izgrađena i uređena izložbena soba akvedukta, u kojoj će se ubuduće prezentirati povijest i značaj toga spomenika slikovnim, tekstualnim i ostalim materijalima.

Stambeno-poslovna građevina Brodarica sagrađena je prema programu društveno poticane stanogradnje, dakle s limitiranim financijskim sredstvima i što većim brojem stanova, pri čemu stanovanje zadovoljava uvjete precizirane Pravilnikom koji je propisao relativno visoku razinu standarda.


ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA, pobjednik u kategoriji: Javne i poslovne građevineMuzej Narona izgrađen je u središtu Vida, malog mjesta u dolini Neretve, na mjestu na kojem je otkriveno središte rimskoga naselja Narona zakopanog više od 1500 godina. Zapadno od zgrade muzeja, koja je ujedno i zapadno pročelje trga, uspinju se tipični dalmatinski vrtovi-terase prema crkvi koja dominira okolinom s vrha brijega. Osnovna namjena građevine je muzej 'in situ', dakle muzej iznad nalazišta rimskih ostataka hrama Augusteum, dramatizirajući tako nalazište i dajući mu autentičnost. Središte same zgrade prostor je u kojem će biti izložene skulpture onako kako su originalno i bile postavljene. Muzej će ujedno biti centar svih budućih istraživanja. Ostali prostori u objektu postavljeni su kako bi podupirali glavnu funkciju, odnosno servisi se nalaze u podrumu, uredi na katu i sl. Posebna pozornost posvećena je vanjskim prostorima, gdje nas stubišta vode s terase na terasu. S vrha se pruža pogled na čitavu dolinu Neretve. Objekt ima samo jedno dominirajuće pročelje, ono istočno prema trgu. Južno i sjeverno pročelje uvučeno je među postojeće kuće, dok je zapadno ugrađeno u teren.

Muzej je rezultat sagledavanja arhitekture unutar dvaju osnovnih postulata. Prvi je prihvaćanje prostorno-vremenskih odrednica koje se oslanjaju na mediteranski civilizacijski krug uz uporabu oblika tipičnih i za zgradu ovog muzeja, kao što su oblikovanje terasama, ostvarivanje hladovitih prostora, korištenje autentičnih materijala i dr., ali sve sa sviješću kako se gradi u 21. stoljeću. Unutrašnjost je tako klimatizirana, kompjuterski osvijetljena i sl. Drugo je ostvarivanje ravnoteže među zatečenim mjerilima, kao što su veličina odnosno malenost mjesta Vid i njegovoga glavnog trga, kuća koje uokviruju taj trg, pa sve do veličine izložaka smještenih u muzeju. Zgrada ne slijedi trendove muzejske arhitekture u svijetu, ona pokušava biti 'domaća', sličiti mjestu na kojemu je nastala. Oblikovanje je tako lakše usporediti s arhitekturom vinograda negoli sa suvremenom muzejskom 'ego-trip' arhitekturom.


MOST PREKO CETINE, pobjednik u kategoriji: Infrastrukturne građevine


Most na Cetini

Most preko Cetine nalazi se na trasi brze ceste Bisko – Kamensko i prelazi preko zaštićenog kanjona rijeke Cetine u svoj duljini od 236 metara. Poprečni profil ceste sastoji se od dvaju prometnih trakova širokih 3,5 metara, dvaju hodnika i dvaju rubnih trakova pa ukupna širina mosta iznosi 10,5 metara. Betonski luk mosta širok je 8 metara i visok 2,5 metra, raspona 140,27 metara i strelice 21,5 metara. Luk je građen slobodnim konzolnim postupkom, simetrično s obaju strana, u segmentima duljine po pet metara s pridržavanjem luka kosim čeličnim zategama. Prva razina zatega za pridržavanje luka je sidrena u portalne betonske stupove, a druga u gredu čeličnog pilona oslonjenog na portalne stupove. U fazu gradnje, točnije na skelama i u sustavu zatega za pridržavanje luka, bilo je uključeno oko 400 tona raznih čeličnih konstrukcija.

Za gradnju luka mosta preko rijeke Cetine korištena je skela kojom su izrađeni lukovi Masleničkog mosta i Mosta Krka koju je trebalo prilagoditi s obzirom na različite dimenzije poprečnih presjeka. Koristila se samopomična čelična skela, tzv. 'krletka' koja je služila kao nosač oplate u kojoj su betonirani segmenti luka. Ukupna težina skele i pripadajuće oplate iznosila je oko 60 tona. Kompletna razrada montaže, premještanja i spuštanja skele izvršena je na samom gradilištu.

O CEMEX/DALAMCIJACEMENTU

CEMEX je brzorastuća globalna tvrtka za građevinska rješenja, koja isporučuje proizvode postojane kvalitete i pouzdane usluge klijentima i zajednicama u više od 50 država na četirima kontinentima. CEMEX je treći najveći proizvođač cementa u svijetu i vodeći svjetski proizvođač betona. Po proizvodnji agregata CEMEX se nalazi među deset najvećih svjetskih kompanija. Godine 2005. tvrtka CEMEX ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 15,3 milijardi dolara, sa 3,6 milijarde dolara dobiti i 20,9 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. CEMEX u svijetu zapošljava više od 52 tisuće zaposlenika. CEMEX svugdje u svijetu, pa i u Hrvatskoj, svoju poslovnu filozofiju temelji na odrednicama održivog razvoja. Tvrtka želi ispuniti sve potrebe sadašnjeg trenutka bez ugrožavanja sposobnosti budućih naraštaja da podmire vlastite potrebe.

Preuzevši DALMACIJACEMENT, CEMEX je postao vodeći proizvođač cementa na hrvatskom tržištu i nastavio razvoj poslovanja na tržištima Bosne i Hercegovine i Crne Gore. I CEMEX i DALMACIJACEMENT sinonim su za inovaciju i kontinuitet – tvrtku karakteriziraju iskusni stručnjaci i djelatnici, stalan i transparentan rast tržišta te konstantni prihodi. Sa stoljetnom tradicijom stvaranja najboljih proizvoda iz sirovina vrhunske kvalitete, zadobila je povjerenje kupaca i pomaže im izgraditi bolju budućnost, vodeći pritom računa o očuvanju okoliša, zaštiti i zdravstvenim standardima. CEMEX/DALMACIJACEMENT danas u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori zapošljava više od 700 iskusnih inženjera i djelatnika. CEMEX svoju poslovnu filozofiju temelji na odrednicama održivog razvoja. Poslovne aktivnosti tvrtke su u skladu s najvišim etičkim i pravnim standardima. DALMACIJACEMENT je jedan od osnivača Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj (HRPSOR). Nakon modernizacije i tehnoloških poboljšanja 2004. godine tvornice Sveti Juraj i Sveti Kajo stječu certifikat ISO 14001:1996. a od svibnja 2006. godine dvije cementare imaju certifikat ISO 14001:2004. Krajem 2006. godine ISO 14001:2004 dodijeljen je i tvornici 10. kolovoza.
dom-i-nekretnine @ 14:09 |Komentiraj | Komentari: 0Kuće će biti od 130 do 200 kvadrata, na velikim parcelama, svaka će imati bazen, a koštat će oko 300 tisuća eura

“Malo selo” - istarske kuće, zajednički je projekt zagrebačke tvrtke Live i premanturske FFG, koji će se uskoro realizirati u istarskoj općini Tinjan, odnosno u selu Rudići. Malo selo prostirat će se na području veličine 13 tisuća metara četvornih, od kojih je oko 11.500 kvadrata građevinsko zemljište, a 1500 su šume.

- Planiramo sagraditi deset kuća koje će u arhitektonskom smislu pomiriti značajke tradicionalne istarske ruralne arhitekture i potreba modernog čovjeka, no još ne znamo kad ćemo početi. Naime, zbog sporosti administracije još nismo dobili lokacijsku dozvolu, ali smo spremni odmah krenuti u gradnju koja bi trebala trajati devet do deset mjeseci, rekao nam je Jurica Franješević, član Uprave premanturske tvrtke FFG koja će izvoditi i građevinske radove.

Svaka od deset kuća imat će od 130 do 200 kvadrata površine, na zemljištu od 700 do 1200 kvadrata, i svaka će imati bazen.

U selu Rudići, zapravo Tinjaskom zaseoku, danas su svega četiri stare kuće, no selo ima svu potrebnu infrastrukturu - asfalt, struju, vodu i telefon. - Budućim vlasnicima kuća, a moram reći da smo dvije već prodali, i to jednom Zagrepčaninu i jednom strancu s prebivalištem u Zagrebu, ponudit ćemo i servis za održavanje kuća, čišćenje, uređivanje okoliša, održavanje bazena, i taj ćemo posao ponuditi lokalnom stanovništvu - objašnjava Franješević.

Dodaje i kako je posebno zadovoljan suradnjom s lokalnom samoupravom Tinjana u realizaciji ovog projekta. - Načelnik i njegovi suradnici pokazali su želju za suradnjom i bili su vrlo konstruktivni. Tinjan je općina koja se razvija, pa je tamošnje čelništvo i u ovom našem projektu prepoznalo mogućnost za razvoj svoje zajednice - ustvrdio je Franješević.

“Malo selo” imat će i kružni tok, zajedničku površinu s dječjim igralištem, a kako kažu u Live d.o.o. i FFG d.o.o., selo je zanimljivo i zbog toga što se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi mnogo biciklističkih staza i kilometri šetnice, a u susjedstvu seoska gospodarstva s proizvodnjom voća, povrća, pršuta, maslina i maslinovog ulja, kao i domaćeg vina, što sve može privući zainteresirane kupce.

- Upita imamo jako puno i vjerujem kako neće biti problem naći kupce za istarske kuće u “Malom selu” - zaključio je Jurica Franješević. Kako je rekao, kuće se prodaju po cijeni od 300-tinjak tisuća eura, a prodajna vrijednost ove investicije je između tri i 3,5 milijuna eura.

dom-i-nekretnine @ 12:33 |Komentiraj | Komentari: 0
 

Stranci kupuju u Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj, Grčkoj, Bugarskoj..., a novi apartmani na Jadranu stoje neprodani

Statistički podaci pokazuju da se u Hrvatskoj svake godine prodaje sve manje nekretnina, a cijene nezadrživo rastu. Dugo se nagađalo kada će rast cijena zaustaviti trgovanje, i čini se da je to vrijeme stiglo (osim u Zagreb, gdje je potražnja i dalje veća od ponude).

Osjetno je smanjena trgovina nekretninama u Dubrovniku, padaju cijene u Lici, a na redu je i cijela jadranska obala, upozorava Jasminka Biliškov, predsjednica Udruženja poslovanja nekretninama pri županijskoj Gospodarskoj komori Split te dopredsjednica pri HGK na razini Hrvatske.

• Zašto pada prodaja nekretnina u Dalmaciji?


- Mislim da nije pretjerano reći da je tržište u kolapsu zbog prenapuhanih cijena. Hrvatski građani ne kupuju nekretnine na moru jer ne mogu skupiti kapital ili podići dovoljno velike kredite da im nakon toga ostane za normalan život. Strani nas kupci, na koje su prodavatelji računali “napuhavanjem” cijena, od početka ove godine zaobilaze.

Lani u ovo vrijeme u našoj se agenciji, kao i u drugima na obali, govorilo njemačkim, mađarskim, engleskim, ruskim, no ove godine interesa gotovo i nema. Strani kapital ide u Crnu Goru, Albaniju, Tursku, Grčku, Bugarsku, a Hrvatska je gotovo potpuno zaobiđena.

• Što u tim zemljama privlači kupce?

- Cijene u Albaniji, koja ima prekrasnu obalu i netaknutu prirodu, sada su veoma niske, a riječ je o zemlji koja se otvara Europi i tim će približavanjem cijene sigurno rasti pa je to i dobro ulaganje. I nama najbliža Crna Gora još uvijek ima niže cijene nego Hrvatska iako su i ondje već dosta narasle.

Cijene su niže čak i u Grčkoj, staroj članici EU, koja također ima veliku i razvedenu obalu, s prekrasnim morem i kulturom življenja sličnom našem Jadranu. Prije tjedan dana bili smo na sajmu nekretnina u Beču, najvećem u Europi nakon münchenskog. Upiti su uglavnom bili za velike građevinske parcele za trgovačke centre ili za turističke zone i komplekse, a za vile i apartmane ih nije bilo.

• Kakva je situacija u vašoj županiji?


- Za otok Čiovo kod Trogira više nema interesa, kao ni za Kaštela. Na Šolti, Braču i Hvaru novi apartmani stoje neprodani. Poduzetnici trenutačno ne mogu završiti objekte jer više nema prodaje u fazi gradnje. Još prošle godine u fazi grubih građevinskih radova bilo bi prodano 70-ak posto stanova ili apartmana, a u završnoj fazi već bi sve bilo rasprodano. No, sada toga nema pa su poduzetnici prisiljeni dizati dodatne kredite kako bi završili gradnju.

U samome Splitu više ne dolazi u obzir prodaja bez čistih papira. Velik je problem neodgovorno ponašanje nekih sudionika na tržištu. Primjerice, ovih je dana jedna agencija prodala stan kupcima iz Norveške, koji nije imao uredne papire, pa se ljudi sada neće moći uknjižiti. U norveškim će medijima to odjeknuti kao bomba koja narušava ugled domaćih posrednika i obezvređuje sva ulaganja u marketing na stranim tržištima koja nisu mala.

• Što biste savjetovali ljudima koji žele prodati nekretninu na obali?

- Ako zaista želite prodati, snizite cijene. Prodavatelji su navikli da cijene rastu, međutim više nema prostora za rast. Stoga se kupci okreću drugim mediteranskim zemljama jer tržište je tržište, a more je i ondje lijepo kao naše.

STATISTIKA: Nekretnine u Splitu u tri godine poskupjele 36 posto

Samo 5,2 posto od ukupnog broja kupoprodaja u Hrvatskoj lani je realizirano u Splitsko-dalmatinskoj županiji pa je prema broju provedenih kupoprodaja tek osamnaesta. Promet na tržištu nekretnina na razini države u prošloj je godini doživio rast od deset posto, a u 2005. bio je zabilježen pad prometa od dvadeset posto. Trend je sličan i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s tim da je pad prometa nekretninama u 2005. godini bio čak 40 posto.

Zbog nedovršenih prostornih planova nižeg reda u županiji gotovo nema zemljišta s građevinskim dozvolama pa je za njima velika potražnja i postižu visoke cijene. U posljednje je vrijeme smanjeno zanimanje stranaca za kupnju nekretnina za vlastite potrebe, uglavnom zbog visokih cijena i neuredne dokumentacije. Uporabnu dozvolu ima samo pet posto ponuđenih nekretnina na tržištu.

Prema podacima HGK, na tržištu je višak poslovnih prostora, a nedostaje stambenih. Najtraženije su novogradnje s urednim papirima, a nudi se velik broj starih stanova koji su cjenovno izjednačeni s novogradnjama.


Hrvati kupuju na albanskoj obali

Je li točno da su i hrvatski poduzetnici počeli kapital zarađen na Jadranu ulagati u konkurentske mediteranske zemlje?

- Kolegica iz Albanije mi je rekla da ima mnogo kupaca iz Hrvatske, posebno iz Istre, koji kupuju nekretnine na albanskoj obali. Razlog su osjetno niže cijene, uz činjenicu da je albanska obala netaknuta. Priroda je prekrasna, more kristalno čisto, a izgrađenost mala - sve što se kod nas polako gubi. Hrvati kupuju i u Crnoj Gori i drugim zemljama, što pokazuje da s našim tržištem doista nešto nije u redu.

dom-i-nekretnine @ 12:32 |Komentiraj | Komentari: 0Drveni podovi, nelakirani parket i grede na stropovima odlično su povezani s modernim, jednostavnim namještajem i etno elementima

Interijer ovog dvoetažnog stana, smještenog na vrhu starije zgrade u jezgri grada, uređen je za četveročlanu obitelj, koja je željela jednostavan i funkcionalan prostor.

Zadržane su drvene grede na stropovima, drveni podovi i originalni, nelakirani parket. Kako je obitelj željela i moderne elemente, napravljene su nove stepenice od metala i drva koje vode iz blagavaonice na galeriju iznad dnevnog boravka.

U hodniku dominiraju bijeli zidovi i svijetlosive pločice s nenametljivim točkastim uzorkom. Uz prozor je kameni okvir, a kamen u istom stilu se proteže i ispod prozora  i odvraća pogled s bijelog radijatora.

Dnevnim boravkom dominiraju tri sofe, kožni dvosjed i trosjed iste smeđe boje i istih linija, nadopunjen središnjom sofom klasičnog oblika, čije bijelo-smeđe pruge tekstilnih presvlaka razbijaju jednoličnost.

Sofe su povezane jednakim jastucima većih dimenzija u različitim bojama (crvena, bež, smeđa i boja pijeska), koji se slažu s etno tepisima. Klasični stolić za kavu zamjenjuju ga mali, lagani crni stolići u kutevima sobe, koji se razmještaju prema potrebi.

Osjećaj prozračnosti prostora pojačan je maštovitom rasvjetom od mliječnog stakla. U jednom od kuteva je jednostavni kamin, čiji dimnjak liči na dimnjake štednjaka iz starinskih kuhinja.

U blagovaonici je jednostavni drveni stol i osam smeđih kožnih stolaca, a toplinu daju etno tepih zagasitih crvenih tonova i smeđe grede na stropu, s kojih se spuštaju moderne staklene lampe.

U kuhinji su elementi smeđih fronti i bijeli mramor.  Spavaća soba ponovno je izvrstan primjer jednostavnosti - osim crnog kreveta ravnih linija (bez naslona) i ormara koji pregrađuje sobu i čini garderobu, u prostoru je još samo jedna rustikalna škrinja.

KORISNI SAVJETI:

  • Moderni stanovi podnose miješanje stilova, ali vodite računa da jedan mora dominirati, a drugi se smije vidjeti u tragovima
  • Stare škrinje sa sajmova antikviteta odlično će izgledati u svim prostorijama, a ako su niže, mogu poslužiti kao stolići za kavu
  • U moderni se prostor dobro uklapaju etno tepisi i etno dekorativni elementi poput afričkih figura
  • Ima li stan lijep parket, drvene stropove ili štukature, izaberite jednostavan namještaj kako bi ti elementi došli do izražaja
dom-i-nekretnine @ 12:30 |Komentiraj | Komentari: 0


Centar: 22,3 m2, 50 tisuća eura

Prodaje se jednosoban stan u širem centru, površine 22,3 kvadrata, koji ima sobu, kupaonicu, lođu i šupu. Na četvrtom je, ujedno i zadnjem katu zgrade građene 1938. Stan je orijentiran prema jugu. Cijena je 50 tisuća eura.    Tel. 01 6646 564
Dubrava: 33 kvadrata, 76 tisuća eura

Jednosobni stan od 33 kvadrata na prvom katu ima veliku sobu, kupaonicu i kuhinju. Potpuno je opremljen, a namještaj je uključen u cijenu stana. Stan je orijentiran na istok, u blizini je okretišta tramvaja, u zgradi iz 2001. godine sa sedam katova i liftom. Zgrada ima video nadzor. Cijena je 76 tisuća eura. Tel. 091 198 0304
Medveščak: 30,14 kvadrata, 64,5 tisuća eura

Jednosobni stan u suterenu od 30,14 m2 u Zvonimirovoj ulici, (iza "Džamije", preko puta "Vinceka"), sastoji se od jedne sobe, kuhinje i kupaone. Jedan prozor gleda na Bauerovu, a dva na dvorišnu stranu. Stan je potpuno renoviran prije nekoliko godina. U prizemlju i na dva kata zgrade su poslovni, a u suterenu i potkrovlju stambeni prostori. Stan je idealan i za poslovni prostor. Cijena je 64,5 tisuća eura. Tel. 098 939 7773
Borongaj: 35 kvadrata, 63 tisuće eura

Jednosobni stan na Borongaju površine 35 m2, na prvom je katu zgrade s ukupno četiri kata. Zgrada je izgrađena 1970. godine. Grijanje preko toplane. Cijena je 63 tisuće eura. Tel. 091 678 7716
Špansko: 39,2 kvadrata, 75 tisuća eura

Prostran jednosoban stan u ulici G. Krkleca, u visokom je prizemlju zgrade iz 2002. godine. Ima plinsko grijanje, ostavu, balkon i protuprovalna vrata. Cijena je 75 tisuća eura.  Tel. 099 222 2227
dom-i-nekretnine @ 12:29 |Komentiraj | Komentari: 0U zelenoj zoni Zagreba, na izuzetno mirnoj lokaciji u blizini centra grada, Gospočaku, upravo se dovršava ekskluzivno naselje urbanih vila u potpunosti okruženih zelenilom.

Šest objekata, svaki sa samo pet stanova veličine od 84 do 146 četvornih metara, te čak dvije prilazne ceste, uz prekrasan pogled na grad i Sljeme, te zeleni pojas s dvije strane objekata, garancija su vrhunskog užitka u stanovanju. Naime, oko ovog “gospodskog” naselja sigurno neće biti gradnje novih objekata, nego će zauvijek ostati šuma na kojoj se bijela boja zgrada iscrtava kao na slikarskom platnu.

Lokacija Gospočak ima odličnu prometnu povezanost - par minuta automobilom preko Mirogojske ceste vodi do strogog centra grada, a s druge se strane Bukovačkom ulicom za nekoliko minuta stiže do parka Maksimir. Dodatrni “bonus” je i blizina jezera na Jazbini, koje se upravo uređuje za kupače i šetače. Odlična je i povezanost javnim gradskim prijevozom.

Projektno rješenje sjajno je uklopljeno u prostor i privlačan okoliš. Stanovi su projektirani na način da je stanovanje u njima u potpunosti individualizirano, iako je u svakoj zgradi i tako najviše pet susjeda - naime, prostor predviđen za dnevni boravak projektno je razdvojen od pogleda susjeda i osigurana je potpuna intima svih stanara.

Svaki stan ima i (barem jedan) veliki balkon s kojeg se pruža pogled u šumski okoliš, dok prizemnim stanovima pripadaju i veliki vrtovi. Svakom stanu pripadaju i dva parkirna mjesta.

Sva je dokumentacija uredna, svi su objekti etažirani i stanovi provedeni u zemljišnim knjigama s čistim vlasničkim listovima i moguće ih je kupiti hipotekarnim bankarskim kreditom bilo koje banke. Oko polovice stanova već je prodano u gradnji, a cijena kvadrata u ovoj fazi - pred useljenje - za zagrebačku je “zelenu zonu” više nego prihvatljivih - 2200 eura po četvornom metru.

Arhitektonskim rječnikom rečeno, riječ je o poluetažnoj klasičnoj gradnji - naime, zbog zaštite privatnosti, na svakom se podestu - etaži nalaze samo jedna ulazna vrata, što dodatno naglašava intimu stambenog prostora.

Riječ je o “zdravoj” gradnji od opeke - i vanjski i unutarnji blok, te također klasičnoj, građevinskim stiroporom izvedenoj, toplinskoj izolaciji objekata, koji garantiraju nisku potrošnju energenata. Ugrađena je i vrhunska njemačka šestokomorna PVC stolarija s toplinski izolirajućim izo-staklima i roletama. Podovi između etaža izvedeni su s toplinskom i, što je posebice važno, dodatnom zvučnom izolacijom.

U svaki je stan ugrađen i klima-uređaj, a svaki stanar u svom stanu ima ugrađen i videonadzor objekta i okućnice sa snimačem. Dodatna zaštita i ovako sigurnosnim kamerama “pokrivenog” naselja su i protuprovalna vrata i videointerfon u svakom stanu. Zanimljivo rješenje je i pogled “oka kamere” iz stana na uređeno dječje igralište u naselju, koje na elegantan način olakšava nadzor i brigu o djeci.


Luksuzna unutrašnjost

I stubište luksuznih zgrada je luksuzno izvedeno, u kamenu i s inox ogradama, koje se nalaze i na terasama što su opremljene i nadstrešnicama. Može se birati u širokom rasponu vrhunske Grohe sanitarije i prvoklasnih parketa. Stanovi se mogu opremiti i svom mogućom dodatnom opremom, od elektrifikacije roleta i veze na zaštitarsku kuću sve do sistema za  automatizirano upravljanje svim funkcijama (tzv. pametne kuće).  Plinsko etažno grijanje riješeno je Valliant kombi bojlerima.
dom-i-nekretnine @ 12:28 |Komentiraj | Komentari: 0Arhitektonska zvijezda, dobitnik Pritzkera, Nizozemac Rem Koolhaas dolazi u Hrvatsku 20. lipnja. U Dubrovniku će sudjelovati u međunarodnom simpoziju pod nazivom “Pokroviteljstvo nad prostorom” kojeg organizira umjetnička fundacija Francesce von Habsburg a u povodu  otvorenja umjetničkog projekta Nomadski paviljon - Your Black Horizon dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona i britanskog arhitekta Davida Adjaye na otoku Lopudu.

Rem Koolhaas trenutačno je u centru pozornosti svjetske javnosti zbog dva projekta. Jedan je sličnost njegova projekta - naselja u Emiratima - s radom jednako poznatog arhitekta Normana Fostera. Drugi je rad javnosti nedavno pokazao, a to je Kongresni centar u Ras al Khaimahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kugla od zakrivljenog stakla i čelične konstrukcije, naime, oblikom neodoljivo podsjeća na Zvijezdu smrti iz Lucasovih “Ratova zvijezda”. Projekt je potpisao zajedno s kolegom Reinierom de Graafom iz Koolhaasova arhitektonskog studija OMA (Office for Metropolitan Architecture) sa 80 zaposlenih ljudi.

Osim Kongresnog centra, u zgradi će biti smješteni hotelske sobe, stanovi, uredi i maloprodajni prostori. Uz ovu smještena je manja građevina koja kao da lebdi iznad tla, što podsjeća na njegov hvaljeni prošlogodišnji rad, privremeni paviljon uz Serpentine Gallery u Londonu, koji je bio načinjen od balona koji kao da lebdi iznad konstrukcije, a ispod su platforma i kružni zid.

Ovaj 63-godišnji arhitekt prvo je studirao za scenarista filmova, a zatim se dulje bavio novinarstvom i postao je poznat po svom pisanju, najviše je pisao za Haagse Post. Prvoj ljubavi vratio se prije dvije godine pokrenuvši hvaljeni arhitektonski časopis Volume. Kao vizionara i filozofa opisao ga je i žiri najuglednije arhitektonske nagrade na svijetu, Pritzker, koju je dobio 2000. godine.

Žiri ga je nazvao i prorokom nove, moderne arhitekture te ga je pohvalio zbog “neumorna uma”. Pisalo je i kako je njegov rad arhitektura esencije te kako je “arhitekt koji se ugodno osjeća u budućnosti, a ujedno je u bliskom kontaktu s prošlosti i neprestanim promjenama. Ujedno je uspio postići ciljeve - definirati novi odnos, teorijski i praktični, između arhitekture i okruženja”.

Među posljednjim njegovim projektima su Prada dućani u New Yorku i Los Angelesu, Nizozemsko veleposlanstvo u Berlinu, Muzej Guggenheim u Las Vegasu, stambene zgrade Nexus, Fukoka, u Japanu, Kuća muzike u Portu, knjižnica u Seattleu te novi CCTV centar u Pekingu, koji se još gradi.

OMA-u je osnovao 1980. zajedno s Eliom Zenghelis, Zoe Zenghelis, njegovom suprugom i Madelom Vriesendorp, a kasnije im se pridružila i jedna od njegovih studentica Zaha Hadid, koja je potom i sama postala zvijezdom.

Njegovi rani radovi pomak su od postmodernog klasicizma koji je bio dominantan 70-tih, a povremeno se približavaju japanskom metabolističkom pokretu. Prvi uistinu veliki projekt je Kunsthal u njegovom rodnom gradu Rotterdamu 1992. godine. Koolhaas je jak u teoriji, a naknadno je uz svoju tvrtku OMA koja mu se učinila prekomercijalnom osnovao AMO, kompaniju posvećenu isključivo istraživanju.

Istraživao je sve aspekte - od konglomerata poput Lagosa u Nigeriji do utjecaja kupovnih navika u Kini, a među poznatije njegove publikacije ubraja se S, M,L,XL koju je s kolegom dizajnerom Bruceom Mauom tiskao 1995. na 1376 stranica, u kojoj ima i eseja ali i fikcije.Elita svjetske umjetničke scene

U sklopu otvorenja projekta Nomadski paviljon dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona i britanskog arhitekta Davida Adjaye 20. lipnja  na otoku Lopudu, zaklada Francesce von Habsburg u dubrovačkim Lazaretima organizira simpozij pod nazivom „Pokroviteljstvo nad prostorom“. U radu simpozija sudjeluju istaknuti svjetski stručnjaci iz područja arhitekture: David Adjaye (ko-autora projekta Nomadski paviljon), Rem Koolhaas i François Roche; teoretičari Mark Wigley, Andreas Ruby i Beatriz Colomina; umjetnici Olafur Eliasson (ko-autor projekta Nomadski paviljon) i Matthew Ritchie; kustos Hans-Ulrich Obrist, voditelj Serpentine Gallery u Londonu i drugi.
dom-i-nekretnine @ 12:27 |Komentiraj | Komentari: 0Bez obzira na netaknutu prirodu i blizinu mora s jedne, te (autocestom) i Zagreba s druge strane, Lika i dalje nije među traženijim lokacijama za odmor. Kako je i ličko gospodarstvo dobrim dijelom uništeno, nema ni radnih mjesta, pa dobar dio mladih Ličana kreće put Zagreba, stvarajući dodatnu potražnju za stanovima na zagrebačkom tržištu.

- Od početka 2007. cijene kuća u Lici pale su od 15 do 25 posto, što pokazuje da praksa “napuhavanja” cijena nekretnina nije privilegija velikih centara, kao što je Zagreb.

No, dok je potražnja u velikim gradskim centrima u Hrvatskoj još uvijek puno veća od ponude, u Lici su cijene nerealno narasle, pa je prodaja jednostavno stala. Korekcije cijena u ovoj su godini ponovno pokrenule transakcije - kaže Ivan Bižanović, direktor agencije za promet nekretninama “Lika nekretnine” iz Otočca.

- Cijene su bile prenapuhane i ljudi su sada odlučili spustiti cijenu da bi lakše našli kupca. Mi smo nedavno prodali jednu od najljepših kuća u Senju za 230.000 eura, a prodavala se dvije godine i vlasnici su za nju prvotno tražili 340.000 - objašnjava Bižanović. Najjeftinije su kuće u Lici one koje prodaju izbjegli Srbi. Kako ih ti ljudi prodaju u pravilu po znatno nižim cijenama, njima se i najviše trguje.

No, za razliku od kuća, stanovi u ličkim gradićima i dalje su tražena roba kojoj polako raste cijena. Razlog ipak nije navala na Liku, već, doslovce, nikakva ponuda.  - U Lici se u posljednjih 15 godina nije sagradila nijedna zgrada za tržište, osim jedne zgrade u Gospiću u programu POS-a, te jedne zgrade u Otočcu za invalide domovinskog rata.

Zanimanja za investicije u Liku nema, a nema ni domaćih građevinara koji bi bili u stanju sagraditi zgradu od desetak stanova, jer su uglavnom propali - objašnjava Bižanović. U Lici se stanovi, kada se pojave na tržištu, prodaju po cijenama od 700 do 1200 eura po kvadratu.

Bižanović sa svojom agencijom stoga planira i sam krenuti u stanogradnju i trenutačno je u fazi prikupljanja građevinske dokumentacije i ishođenja dozvola. - Imamo zemljište u centru Otočca koje ćemo iskoristiti za gradnju stambeno poslovne zgrade. Naime, traži se dosta većih poslovnih prostora, od 150 do 250 kvadrata, a posebno veliko zanimanje pokazuju banke.

Naša bi zgrada trebala imati nekoliko manjih stanova i veći poslovni prostor, u skladu za zahtjevima tržišta, ukupno nekih 400 kvadrata. Poslovni prostor bismo iznajmili jednoj banci koja već duže preko nas traži lokaciju u Lici, a ostatak bi bili jednosobni stanovi. Zanimanje je veliko, pa vjerujem da ćemo zgradu prodati ili iznajmiti čim izvadimo dozvole, prije nego bude zabijena prva lopata na gradilištu - kaže Bižanović.

Lika je zanimljivo tržište i za velike trgovačke lance, i iako ih je dosta već prisutno, očekuju se nove investicije u šoping centre.

Stan do Gacke

Investitor je uložio u gradnju stanova za tržište, koji se nalaze svega 20-ak metara od obale rijeke Gacke, glavne ličke atrakcije. Stanovi veličine od 25 do 80 kvadrata prodaju se po cijenama od 950 do 1000 eura i mogu se kupiti i kreditom banke, dok se stari stanovi na istoj lokaciji mogu kupiti i po vrlo prihvatljivih 700 eura/m2
dom-i-nekretnine @ 12:25 |Komentiraj | Komentari: 0Ako ste se tek uselili u neki prostor, bilo da je riječ o stambenom ili poslovnom, a nemate pri ruci ranije skupljene dekorativne elemente poput slika, postera ili polica, jednobojni, prazni zidovi nerijetko će stvoriti osjećaj sterilnosti, pa čak i hladnoće, bez obzira na vrstu ili boju namještaja u ostatku prostora.

Kako bi svaki prostor morao prije svega izražavati vaš karakter, interese i stil života, predlažemo nekoliko jednostavnih rješenja za unošenje svježine na vaše zidove.

Vraćanjem u trend “retro” elemenata i u najsuvremenije prostore s modernim, minimalističkim namještajem, vratile su se i davno zaboravljene tapete. Osim onih izrađenih od papira, danas postoji i široka paleta papirnatih tapeta u koje su utkane niti različitih prirodnih materijala, poput lika ili obične špage.

Iako se tapete mogu postaviti na sve zidove, za što je moguće bolji dojam preporučujemo da se u tapete “obuče” samo jedan zid - u tom slučaju razmislite o tapetama koje na sebi imaju neki hrabriji uzorak većih dimenzija, primjerice crnih, velikih ruža na bijeloj ili bež podlozi (podsjećamo da su sve vrste floralnih uzoraka bile pravi hit na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu)!

Ispred takve tapete lijepo će izgledati jednobojna crna ili bijela sofa. Ako se odlučite za ovakvu vrstu ekspresivnijih tapeta, vodite računa da namještaj u prostoriji bude jednobojan i što je moguće jednostavnijih linija, te da na ovako ukrašen zid ne stavljate nikakve druge dekorativne elemente. Jedina iznimka od ovog pravila mogu biti zidne lampe, koje će idealno biti kristalne ili od prozirnog običnog stakla.

Podsjećamo da se zidovi mogu presvući i tapetama od tekstila - ovakve tapete će lijepo izgledati ne samo u klasično uređenim stanovima, nego i u ultramodernim prostorima. Tekstilne tapete mogu biti jednobojne ili s uzorkom, a mogu se staviti na zidove cijele prostorije, jedan zid ili samo dio zida (npr. do visine komode). Prilikom postavljanja ovakvih tapeta savjetujemo da izaberete majstore koji se mogu pohvaliti ranijim iskustvom obavljanja ovakvog posla.

Korisni savjeti

- Ako postavljate nekoliko slika jednu do druge na manjoj površini zida (npr. iznad sofe), koristite dlan (prsti moraju biti stisnuti) za označavanje udaljenosti između slika.

- Ako imate više slika različitih dimenzija, radije ih grupirajte zajedno na npr. jedan dio zida, nego da ih “razvlačite” po svim zidovima prostorije. Slike se ne moraju uvijek grupirati simetrično!

- Vodite računa da slike ne postavljate previsko, što posebno vrijedi za slike iznad sofa.

- Zidovi se mogu obojati u osnovnu boju, na koju se šablonom nanose različiti motivi u drugoj boji/ama. Posebno izražajni motivi su u zlatnoj ili srebrnoj boji!

- Za one koji unajmljuju stan ili poslovni prostor, predlažemo postavljanje laganijih polica, na koje možete smjestiti ukrasno bilje ili uokvirene fotografije.


dom-i-nekretnine @ 12:24 |Komentiraj | Komentari: 0Tlocrt ovog stana jednostavan je i zanimljiv, u mnogome tipičan za tzv. stariju gradnju.

Kako se može vidjeti na nacrtu, prijedlog adaptacije temelji se na optimiranju tlocrtnih površina i nekoliko novih detalja, uz zadržavanje postojeće tlocrtne organizacije. Predlažem da se sadržaj maksimalno “raširi” po stanu.

Najveća i u biti jedina bitna funkcionalna izmjena odnosi se na postojeću sobu dvorkinje i kupaonicu za koje uz manju korekciju površine predlažem da zamijene mjesta.

Time će kupaonica biti na mjestu najbližem spavaćoj sobi, kada već ne može biti direktno uz nju, soba posluge, za ovu priliku i novu funkciju proglašena gospodarskim prostorom postat će produžetak kuhinje, a uz optimiranje površina sve tri prostorije naći će se i dodatnog prosotra za garderobne ormare u predsoblju.

Novi servisni blok koji tvore kupaonica i kuhinja ovim je rješenjem snažno orijentiran na predsoblje i samu kuhinju koja čini dio komunikacije kroz stan.

Smatram da je dnevna kuhinja uvijek dobro rješenje gdje god za nju ima prostora, te se u tom smislu vrlo lijepo uklapa u ovo rješenje, te stoga predlažem da se zadrži i oblikuje kao reprezentativna prostorija s atraktivnim dizajnerskim namještajem i opremom koja će biti jedinstveni dio interijera cijelog stana, na koji ćete s pravom moći biti ponosni.

Potrebe proizvodnje hrane zadovoljit će linearni kuhinjski blok u dnu prostorije, a sam čin blagovanja moći će se ostvariti za velikim pravokutnim stolom oko kojega će komotno moći sjesti 6-10 osoba. Gospodarska prostorija dodatna je funkcionalna ekstenzija za ostale kućne poslove i sakrivena od pogleda, a za potrebe odlaganja namirnica predlažem ventilirani ugradbeni ormar u niši nasuprot prozora.
 
Postojeći dnevni boravak s dva visoka uska prozora orijentirana prema moru soba je primjerene veličine, no predlažem da se dodatno poveća nauštrb spavaće sobe, pomicanjem pregradnog zida i ukidanjem postojećih vrata u njemu.

Spavaonica će mnogo bolje funkcionirati s urednom baterijom ugradbenih garderobnih ormara koja će “progutati” čuda, a manja površina neće se ni primijetiti. Na posljetku par riječi o dnevnom boravku. Predlažem krajnje reducirano opremanje sa sjedećom garniturom čistih i jednostavnih linija koju treba smjestiti u sredinu prostorije, između prozora i kamina. Zidna ploha iznad bit će idealna  za vješanje umjetničkog djela.
dom-i-nekretnine @ 12:23 |Komentiraj | Komentari: 0Pasivne ili niskoenergetske kuće, koje godišnje troše i do deset puta manje energije nego “klasične” zgrade i koje su već osvojile brojne europske zemlje, počele su se graditi i u Hrvatskoj.

Za to je najzaslužniji Ljubomir Miščević, ugledni arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu, koji je sagradio prvu pasivnu kuću u Bestovju pokraj Zagreba, namijenjenu isključivo stanovanju, a sada planira i gradnju druge niskoenergetske kuće na Bundeku, kojoj je dao radni naziv Sunčica.

Za Sunčicu treba još ishoditi građevinsku dozvolu pa bi gradnja mogla početi tijekom jeseni. Njezina je funkcija višenamjenska, a prije svega bit će ugostiteljski objekt, odnosno restoran. Budući da je riječ o pilot-projektu, služit će i za edukaciju. Bruto površina iznosit će oko 355 četvornih metara, a troškovi gradnje procijenjeni se na desetak milijuna kuna.

Sunčica se sastoji od podrumskog dijela, prizemlja i terase. U prizemlju su planirane tri grupe prostora: ugostiteljski, gospodarski i sanitarni. Najveći dio prizemlja zauzimat će restoran, šank i VIP prostor. I terasa je zamišljena za ugostiteljsku namjenu, a njoj se može pristupiti stubištem ili bočnim dizalom i na njoj se planira 200 mjesta za goste.Prema riječima prof. Miščevića, Sunčica će imati početni tzv. niskoenergetski standard koji se popularno definira kao “trolitarska kuća”, jer je potreban energetski ekvivalent od tri litre loživog ulja po četvornom metru prostora za zagrijavanje godišnje.

Takva je potrošnja gotovo deset puta manja od energetske potrošnje stare gradnje ili toplinski neizoliranih kuća.

- Kod stare gradnje nema toplinske zaštite, nego se samo, prema iskustvu, gradi masivan zid od kamena ili opeke. Takve kuće troše oko 200 do 300 kWh po četvornome metru godišnje, a niskoenergetske kuće troše od 40 do 60 kWh po četvornome metru, a pasivna kuća samo 15 kWh - rekao je Miščević.

Takva mala energetska potrošnja postiže se zahvaljujući visokovrijednoj toplinskoj izolaciji. Osim toga, pasivne kuće sadrže posebni sustav ventilacije, a s obzirom na izuzetno malu energetsku potrošnju, nije potrebno proizvoditi visoku temperaturu za zagrijavanje.

- Pomoću toplinske crpke, koristeći toplinu odnosno hladnoću iz dubine zemlje, omogućeno je predgrijavanje i zagrijavanje, odnosno prethlađivanje i hlađenje u odgovarajućoj sezoni - objašnjava Miščević.
dom-i-nekretnine @ 12:22 |Komentiraj | Komentari: 0 U vezi instituta dosjelosti, na koji se članak Zakona o osnovnim vlasničkopravnim odnosima treba pozvati kada savjesni posjednik nekretnine, na kojoj drugi ima pravo vlasništva, stječe pravo vlasništva na tu stvar dosjelošću protekom 20 godina?

Podvođenje spornog odnosa pod određena pravna pravila nije obaveza stranaka, nego suda. Još od rimskog doba važi pravilo da sud poznaje pravo (jura novit curia). Danas se to pravilo ogleda u tome da stranke u postupku nisu dužne iznositi pravnu osnovu za svoje zahtjeve. Ako je pravna osnova iznesena, sud za nju nije vezan. Ipak, ispravno navođenje pravne kvalifikacije od strane stranaka je pomoć sucu u rješavanju predmeta, a stranci može biti smjernica u predlaganju i izvođenju dokaza.

Na stjecanje prava vlasništva dosjelošću, u ovisnosti o kojem razdoblju se radi, primjenjuju se Opći građanski zakonik (poglavlje četvrto, o zastari i dosjelosti, paragrafi 1451-1502), Zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima (članci 28-30) i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (članci 159, 160 i 388). Osobi nepoznatog boravišta u pravilu posebnog skrbnika postavlja centar za socijalnu skrb na inicijativu suda (članak 171 Obiteljskog zakona). Uvjeti za postavljanje privremenog zastupnika od strane samog suda propisani su člankom 85 Zakona o parničnom postupku i člankom 171 st. 2 Obiteljskog zakona.

Bez obzira na to što "sud poznaje pravo", namjeravate li pokrenuti sudski spor, preporučujem da angažirate stručnu pomoć, osobito ako od suprotne strane očekujete protivljenje tužbenom zahtjevu. Ukoliko će suprotnoj stranci zbog nepoznatog boravišta biti postavljen skrbnik ili privremeni zastupnik, onda možete očekivati protivljenje tužbenom zahtjevu jer su skrbnik i privremeni zastupnik dužni štititi imovinu svog štićenika.

• Na jednoj velikoj parceli u gruntovnici je upisano više vlasnika. U zadnjih tridesetak godina pojedini vlasnici prodali su svoje dijelove čestice) i na zemljištu je u zadnjih 25 godina sagrađeno nekoliko obiteljskih kuća koji su sagradili novi vlasnici. Sagrađene obiteljske kuće imaju građevinske dozvole, a građene su na najvrednijem dijelu zemljišta uz cestu. Nedavno smo otkrili da moja obitelj nasljeđuje manji postotak tog zemljišta u idealnom dijelu. Kakva su naša prava?

U praksi je zauzet stav da za provođenje parcelacije u katastru nije nužna suglasnost suvlasnika jer se njome ne mijenjaju ni vlasnički ni suvlasnički odnosi. Ako su sporne kuće sagrađene prije 1.1.97., onda se na njihovo građenje treba primijeniti pravila o građenju na tuđem zemljištu iz tada važećeg Zakona osnovnim vlasničkopravnim odnosima. Temeljem tog zakona izvjesno je da ste izgubili pravo suvlasništva zemljišta na kojem su sagrađene kuće kao i zemljišta koje je nužno za redovitu uporabu tih kuća. Na ostalom dijelu zemljišta vi ste suvlasnici.

Radi uređenja vlasničko-pravnih odnosa glede predmetne nekretnine, predlažem da najprije ishodite uknjižbu svog prava suvlasništva tj. provedbu rješenja o nasljeđivanju kojim vaša obitelj nasljeđuje nekretninu. Nakon toga pokrenite postupak razvrgnuća suvlasništva.
dom-i-nekretnine @ 12:21 |Komentiraj | Komentari: 0


Imamo natkrivenu lođu dimenzija 2 x 2,5 m koju bismo željeli opremiti kvalitetnom garniturom za sjedenje, koja je i vodootporna, da ne trebamo sklanjati kada pada kiša. Nismo skloni klasičnim modelima vrtnih garnitura od drveta,već bismo željeli udoban dvosjed modenog dizajna, fotelju s jastucima za ugodan odmor.


Meblo ima u asortimanu široku ponudu garnitura za vrt, balkone, terase, sjenice kako za stanove ,lođe, terase i vrtove, tako i za ugostiteljstvo. Brojni kafići, restorani, terase, uz bazene, hoteli su opremljeni kvalitenim vrtnim garniturama. Materijali su arzličiti, od prirodno vodootporna drva poput akacije, tikovine, keruinga, zatim metali; kovano željezo, aluminij ili PVC; industrijski dobiveni tehnoratan...

Akacija je visokootporno europsko drvo, potrebno minimalno održavanje  Tikovina i keruing su egzotična drva s dalekog istoka, dobro podnose vlagu i vremenske uvjete, tikovina se koristi čak i na brodovima jer je otporna na sol, sunce, vlagu, vjetar…

PVC programi izgledom oponašaju prirodne materijale, to je tehnoratan pleteni pvc pokrov na aluminijskoj konstrukciji vješto je plastificirana, te izgleda poput prirodnih materijala.

Upravo bi garnituru od tehnoratana preporučili čitatelju jer se radi o udobnom dvosjedu, fotelji, modernog dizajna, sa dekorativnim jastucima. Garnitura je otporna na atmosferilije, postojana je kavlitetom i atraktivnog dizajna pa može biti i u lođi. Održavanje je jednostavno, treba samo nakon kiše osušiti garnituru i pokupiti krpom višak vlage.

dom-i-nekretnine @ 12:18 |Komentiraj | Komentari: 0Daleko iza nas su vremenena kad su bazeni u privatnom posjedu bili veliki luksuz, daleki san i neostvariva želja.

Izgradnja bazena u vrtu kuće ili unutrašnjosti objekta danas je sasvim izvediv projekt u bilo kojoj veličini i komforu, a ujedno i način na koji se može dosta podići ukupna vrijednost objekta i posjeda.

Izgradnja bazena i s financijske strane može se na svaki način oblikovati i prilagoditi zahtjevima i željama. Postoji više vrsta bazena, kao i više načina gradnje. Vrijedi pravilo da su najjeftiniji montažni bazeni a najskuplji betonski, koji su usto i najkvalitetniji. Negdje između su poliesterski i tzv. "liner" bazeni.

Za izgradnju su najmanje zahtjevni montažni i poliesterski bazeni, koji se postavljaju razmjerno brzo. Montažni bazen gotov je već za par sati. Više posla i znanja za postavljanje zahtijevaju liner i betonski bazeni. Način gradnje i vrstu bazena potrebno je prilagoditi od primjera do primjera, glede razpoloživog prostora, želja i mogućnosti.

Neovisno o načinu gradnje, prije odluke o gradnji bazena najbolje je, da se o prednostima i slabostima različitih tehnika podrobnije informirate kod stručnjaka i tvrtki koje se bave tim poslom.

Ukoliko želimo vrijeme (u)gradnje bazena svesti na minimum, najbolje je rješenje ugradnja gotovog bazena koji se zatim isporučuje u komponentama i sastavlja na licu mjesta, a za koji načešće ne treba građevinska dozvola. Ako se pak kopa jama, mudro je o gradnji bazena informirati susjeda, i raspitati se da li nam je potrebna građevinska dozvola (ovisno o veličini i lokalnim propisima).

Montažni bazeni
Montažne bazene dijelimo na cjenovno najjeftinije slobodnostojeće bazene, koje je moguće postaviti i po sistemu "uradi sam", i ugradbene bazene s bazenskom opremom. Za njih je potrebna stručna pomoć. Slobodnostojeći bazeni po principu "uradi sam" sastavljeni su iz limene stijenke i unutranje obloge iz PVC folije. Montažne bazene možete postaviti na travnatu, pješčanu ili betonsku podlogu. U kompletu se uobičajeno uz bazen nalaze i pročišćivač vode i ljestve.

Poliesterski bazeni
Poliesterski bazeni izrađeni su iz umjetnih masa, privlačnih su oblika i glatkih zaokruženih kuteva. Omogućuju jednostavnu ugradnju i održavanje, te imaju dug vijek trajanja. Unatoč višoj cijeni od montažnih, prodaja poliesterskih bazena stalno se povećava.

Liner bazeni
Liner bazeni su "novost", koja se brzo udomaćuje. Stijenke mogu biti izrađene iz različitih materijala, različitim tehnikama, te postavljene ili izgrađene na betonskoj podlozi. Drvene konstrukcije, betonski, siporex, stiroporni ili pečeni blokovi, metalni elementi iz 2 mm debelog lima s upornicima te sastavljive plastične konstrukcije koje jednostavno učvrstimo betonom, samo su neka od mogućih rješenja.

Betonski bazeni
Betonski bazeni su najkvalitetniji te su također željenog oblika. Standardno su obloženi keramičkim pločicama, ili premazani posebnom bojom za bazene. Najbolji su (i najskuplji), iako se svaka greška u nacrtu i gradnji brzo i skupo plaća. Preduvijet je projekt s statičkim izračunom te dobar građevinar.Što je bitno kod gradnje bazena

1. Bazen ne možemo graditi na način “sam svoj majstor”!
2. Sama rupa u zemlji ništa ne znači... Preduvjet je odgovarajući iskop sa stručno pripremljenim temeljima.
3. Bazen u potpunom sjenilu, odnosno u cijelosti zaklonjen od sunca mogao bi pokvariti ukupni doživljaj.
4. Bazen ne bismo smjeli postaviti ispod bjelogoričnog drveća.
5. Bazen ne smije biti izložen niti direktnom udaru vjetra.
6. Ne zaboraviti mogućnost i jednostavnost čišćenja...
7. Posjedovati određeni pokrov za bazen
8. Ugraditi sigurnosne držače, stube za ulazak u bazen kao i rukohvate.
9. Dobro razmisliti o veličini bazena. Većina privatnih bazena ima veličinu od 8 x 4 i dubinu od oko 1,35 m do 1,60 m. U ovakvom se bazenu mogu sasvim ugodno opustiti dvije osobe.


Aquilus bazeni

Glavna novost u "branši" je dolazak renomiranog francuskog branda Aquilus Bazeni na hrvatsko tržište. Sklapanjem ekskluzivnog ugovora, domaći Pap Promet je postala dio međunarodnog lanca specijaliziranih trgovina Aquilus. 
Waterair bazeni

Bazeni Waterair je jedna od vodećih na tržištu bazena za plivanje, s predstavništvima u 35 zemalja. Savjetnici u prodaji i projektanti tvrtke Vojta-plan ovlašteni su za hrvatsko tržište, i pomažu da odredite čvrst proračun bez iznenađenja.

dom-i-nekretnine @ 12:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare


  KUĆA U TROGIRU, 110 m2, 360.000 eura

Novija samostojeća kuća na dvije etaže, u naravi dvoetažni stan, na prizemlju se nalaze kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i WC, na katu su tri spavaće sobe i kupaonica, dvije terase s pogledom na more na katu, veliki dvor ispred kuće, zemljište površine 340 m2, parking i prilaz autom, na samo 40 metara od mora, klimatizirana, prekrasan uređen vrt.
tel: 021 343 105


  KUĆA U KAŠTEL STAROM, 90 m2, 90.000 eura

Prodaje se obiteljska kuća u Kaštel Starom, u starom dijelu, 30 m do mora, tlocrtne površine 50 m2 na 2 etaže, cca 90 m2 plus krovna terasa od 15 m2. Kuća je betonska u dobrom stanju, potrebna manja renovacija. Vlasništvo 1/1. Blizina glavne plaže (30 m), tržnice (10 m), trgovina...

tel: 098 183 1379

  KUĆA NA KORČULI, 180 m2, 375.000 eura

Jedan vlasnik s uporabnom dozvolom. Cisterna osam vagona kapaciteta, te priključkom i razvodom na gradski vodovodni sustav. Parking za više automobila. Kuća se nalazi na terenu ukupne površine 700 metara kvadratnih površine. Kuća se sastoji od 4 spavaće sobe, 4 kupatila, kuhinje s spremom, dnevni boravkom s kaminom i aneksom, praonom, garažom i konobom s opremom grijanja, hidroforima i bojlerima. Registrirani (3 zvijezde) kompletirani apartment s jednom
sobom.
tel: 091 444 4814
  KUĆA U SPLITU, 130 m2, 280.000 eura

Stara kamena kuća u dobrom stanju u centru Splita, na tri etaže i potkrovlje, u prizemlju poslovni prostor (atelier) prenamjeniv u apartman, na ostalim etažama je troetažni stan (tri sobe, kuhinja, dnevni boravak, kupaonica), cca 500 metara od mora i Dioklecijanove palače, kompletna infrastruktura.
tel: 021 343 105


  KUĆA U STAROM GRADU - HVAR, 60 m2, 250.000 eura

 Stari Grad - Faros, Otok Hvar. Kuća u prvom redu (30m) od mora, u dalmatinskom stilu, kompletno obnovljena 2001. god. veličine 60 m2. Sastoji se od dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom, dvije spavaće sobe, dva kupatila s toaletima, ostavom i dvije terase (26 m2 i 10 m2) s jedinstvenim, prekrasnim pogledom na more (Starogradski zaljev).

tel: 098 716 494

dom-i-nekretnine @ 12:15 |Komentiraj | Komentari: 0


ZAGREB - Projektom “Novi svjetionici hrvatskog Jadrana”, koji se bavi procesom razvitka gradova i pejzaža duž hrvatske obale kao dijela Mediterana, skupina hrvatskih arhitekata predstavlja se na 3. međunarodnom bijenalu arhitekture u Rotterdamu.

Hrvatski arhitekti nastupaju u sklopu programa “Mare Nostrum Revisted”, s temama načetim na prošlom rotterdamskom bijenalu posvećenom problemima razvoja gradova na vodi i uz vodu, izvijestio je zagrebački studio 3LHD.

CANL (Hrvatski arhipelag novih svjetionika) zajednički je projekt Berlage instituta iz Rotterdama i Udruženja hrvatskih arhitekata, a financira ga nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova. Sudjeluje šest hrvatskih arhitektonskih timova: 3LHD, Platforma 981, Studio UP, de Architekten CIE, Ante Kuzmanić i Produkcija 004.

Oni će predstaviti projekte podzemnoga grada na mjestu rudnika u Labinu, preuređanja središta u Starom Gradu, rekonstrukcije zatvorskog kompleksa na Golom otoku te prenamjena vojnog kampa u Zadru, industrijskog kompleksa u Dugom Ratu i stare dubrovačke bolnice u sveučilišni kampus. Ovogodišnji kurator programa i pokretač projekta je Vedran Mimica. (H)
dom-i-nekretnine @ 12:14 |Komentiraj | Komentari: 0

Stambena zgrada, Zagreb, 1968. g.

Hrvatska bi izgledala sasvim drugačije da su sagrađeni projekti koje je arhitekt Tomislav Odak prikupljao 20 godina i objavio u knjizi

Palača okultnih znanosti trebala se sagraditi 1902., Epidemiološki zavod 1942., Židovsku bolnicu trebao je graditi 1930. proslavljeni arhitekt Stjepan Planić, upravo tada kada je Kolumbo trebao dobiti spomenik, a Split Oceanografski institut i Bansku palaču.

Na Plitvičkim jezerima 1942. trebao se izgraditi prvi hotel koji je po projektu Vladimira Turine i Franje Tišine trebao imati čak 16 katova, dok je Zagreb uz sasvim drugačiji neboder u Ilici trebao imati i drugačiji urbanistički plan, s mnoštvom zelenila i proširenom Lenucijevom potkovom, a naselja u Novom Zagrebu trebala su sličiti valjkastim neboderima sa stotinama tisuća stanova. Sve se to moglo dogoditi, ali nije.

Nažalost ili nasreću, svi su ti projekti završili duboko u ladicama, zakopani od očiju javnosti sve do trenutka kada je prije nekoliko dana izašla knjiga “Neostvareni projekti hrvatske arhitekture 20. stoljeća”, autora Tomislava Odaka. Taj renomirani arhitekt više je od 20 godina skupljao stare projekte, koje je uz pomoć izdavačke kuće UPI 2M pretočio u knjigu koja predstavlja povijest hrvatske arhitekture, ali one neobjavljene ili nikada materijalizirane.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća arhitektura postaje urbanizam. Branko Silađin, Đivo Dražić, Boris Doklestić, Marijan Hržić, Niko Gamulin i Vladimir Neidhardt planirali su važne trase i naselja
- Kada sam razgovarao s urednikom Vladimirom Mattionijem o tome kako bi bilo zgodno skupiti sve značajne arhitektonske projekte koji nisu nikada izvedeni, činilo mi se da je to, uz pomoć Muzeja arhitekture i arhiva, relativno lako napraviti. Kako dugi niz godina skupljam stare projekte, odmah sam pristao na takvu ponudu, ali nisam ni slutio koliko ću vremena i energije potrošiti na cjelokupni projekt. Kako se knjiga bavi 20. stoljećem, mnogi su arhitekti odavno umrli, a njihovi potomci gledali su me u čudu, pitajući se zašto želim projekte stare stotinu godina koji nikada nisu zaživjeli.

Uz pomoć prijatelja, suradnika i kolega, uspio sam nabaviti značajan broj nerealiziranih projekata, od kojih sam najdražih 200 objavio - ispričao je arhitekt Tomislav Odak. Kaže kako je za mnoge projekte sreća što nisu napravljeni, i to ne samo zato što su neki neizvedivi nego i zato što su neki od vizionarskih projekata poslužili kao inspiracija mnogim arhitektonskim naraštajima.

“Upravo ta neostvarenost tim projektima daje posebnu dimenziju. Zato što nikada nisu sagrađeni, oni su utjecajni i nezaobilazni izvori novim poticajima i maštanjima”, objašnjava autor u svom predgovoru knjige. No, ako se prepustimo dojmu “što bi bilo kad bi bilo”, ova knjiga paralelne, ali nikada ostvarene arhitekture pruža mogućnost neograničenog maštanja i neizbježno postavlja tisuću pitanja. Jedno od glavnih je gdje je zapelo - projekt je postojao, netko ga je platio, a ni danas na tom se mjestu nije sagradilo ništa.

Upravo je prije manje od mjesec dana poništen natječaj za urbanistički plan uređenja starog Trnja, naselja usred Zagreba s pretežno starim i trošnim kućicama i ulicama kakve ne priliče metropoli. Stanari su se pobunili, ne želeći nebodere u svom naselju, kao ni široke avenije koje bi im zagorčale život zbog nepodnošljivog prometa. No, taj je projekt, oko kojega se i ovih dana lome koplja, postojao prije više od 50 godina, kada je arhitekt Vladimir Antolić projektirao regulacijski plan Zagreba koji se sastojao od tri vertikalno i tri horizontalno postavljene osi, omeđenih kosim linijama s istočne i zapadne strane.

Tomislav Odak uz pomoć izdavačke kuće UPI 2M pretočio je projekte u knjigu koja predstavlja povijest nikad izvedene  arhitekture za koju je manjkalo novca i volje ili se umiješala politika 
Takav je plan uključivao razvoj Trnja u zonu visokog urbaniteta, no neostarivanjem tog projekta u širem centru Zagreba dogodilo se da postoji “rupa” koja nalikuje na selo usred grada. Odak ipak kaže da je Antolićev projekt, koliko god on bio neostvaren, ipak utjecao na budući način razmišljanja o urbanizmu Zagreba. Predlagao je još davne 1949. zonu za fakultete na današnjoj Sveučilišnoj aleji, skladišta na Borongaju i Žitnjaku te zračnu luku u Sigetu.

Veliki oprez investitora s Instituta građevinarstva Hrvatske i Zagrebačke banke oko novog Ban centra u bloku u Cesarčevoj-Jurišićevoj u blizini Trga bana Jelačića, uopće ne čudi s obzirom na to da od 1969. postoji plan da se na mjestu Gradskog podruma sagradi hotel. Još živući i vrlo aktivni arhitekti Branko Kincl i Nikola Filipović još su u mladosti prije 40 godina predlagali da se na izuzetnoj lokaciji kod glavnog zagrebačkog trga sagradi hotel s osam katova, no upravo je ta visina objekta i dalje sporna. Zagrepčani se uvijek protive visokim građevinama, kao i mnogim drugim novitetima.

Autor knjige kaže da su razlozi neostvarivanja nekih projekata nedostatak novca, volje, želje stanovnika, ali često i politike koja je neosporno utjecala na arhitekturu.

“Nakon Kovačića i Erlicha koji su postavili čvrste temelje 20. stoljeću, te zlatnog doba moderne u kojemu su briljirali Ibler, Weissman, Neidhardt, Albini, Denzler, Pišman, Ostrogović, Šegvić, Galić, Gombaš i drugi velikani, došlo je prešućivano vrijeme u kojem je u Hrvatskoj vladala NDH. Glavni razlog tomu je politika, a upravo je zbog nje od 1941. do 1945. mnoštvo nerealiziranih projekata koji se ne spominju ni u enciklopedijama. No, arhitektonsko nerealizirano nasljeđe upućuje da se u tom vremenu također projektiralo i da je postojao kontinuitet arhitekture, premda je to bilo izuzetno nepopularno priznati. Primjerice, Oficirski dom Wehmacht u Osijeku, koji se kasnije preimenovao u Radnički dom, građen je do konca rata i nikada nije dovršen. Zgrada s 1000 sjedećih mjesta srušena je kao relikt jednog vremena. A pitam se, bi li i željeznica Pavelićevog režima od Zagreba do Plitvica, da je kojim slučajem bila završena, u ime istih političkih i ideoloških principa također bila uništena”, navodi Tomislav Odak u knjizi. Kaže kako je neosporno da se Turinin i Tišinin neboder na Plitvicama također trebao graditi, ali je taj natječaj također završio u skrivenim ladicama, s napomenom “zabranjeno”.

Na Plitvicama su hotele mogli izgraditi i renomirani Vladimir Antolić, Ivan Vitić, Franjo Cota, Rikard i Miro Marasović kao i Drago Ibler, a trebala se tada sagraditi i Sveučilišna klinika, Neboder i plivalište u Zagrebu po projektu Drage Galića.Svako vrijeme ima svoja pravila koja su u arhitekturi i graditeljstvu često pomiješana s politikom i ideologijom lokalnih i državnih vlasti. Tako je u poslijeratnoj arhitekturi nastalo pravilo i zahtjev za novom monumentalnošću. Autor kaže da su se arhitekti kasnih 40-ih i ranih 50-ih našli u nezavidnom položaju. Postojala je potreba za stambenim zbrinjavanjem velikog broja ljudi, a vlasti su željele da arhitektura bude reprezentativna i da na monumentalan način predstavlja novostvorenu socijalističku državu.

U tom razdoblju hrvatski arhitekti izradili su mnoštvo projekata koji su se trebali, ali nisu, sagraditi u Beogradu. Bili su to projekti za CK KPJ, Predsjedništvo vlade FNRJ i beogradsku operu. Propali su i mnogi projekti za glavni kolodvor, kliniku za TBC, domove kulture i radničke domove po cijeloj Hrvatskoj. Te davne 1954. je umjesto današnjeg nebodera na početku Ilice, kojeg su projektirali Hitil, Jovičić i Žuljević, postojao prijedlog Vladimira Turine za sasvim drugačijim neboderom. No, možda bi se i protiv njega pobunili mnogi protivnici visoke gradnje. Začuđuje što se prijedlog arhitekta Bernarda Bernardija također našao u knjizi neostvarenih projekata. Njegov projekt tipičnog stana u okviru natječaja “Porodica i domaćinstvo” nije pobijedio, ali su ga mnogi arhitekti još desetljećima kopirali i danas stotine tisuća ljudi žive u stanovima izgrađenima po njegovu modelu tipičnoga stana.

U razdoblju 60-ih također je mnoštvo neostvarenih projekata, a smiješno je da je Glazbena akademija trebala dobiti svoj prostor 1962. po projektu Alfreda Albinija, a to nije dobila do danas iako se zgrada već nekoliko godina navodno gradi na Trgu maršala Tita. Ivan Vitić projektirao je izuzetno suvremen Američki paviljon, a Neven Šegvić imao je ideju da se na otocima od Čiova do Visa sagrade turistička naselja. Počeci turizma i hotelijerstva mogli su završiti tako da se sagradio “Hidroid”, prostor u koji bi se mnoglo smjestiti mnogo turista, te “Domobil” Andrije Mutnjakovića, koji bi s jednim kompleksom riješio stambeno pitanje 100.000 ili bar 10.000 ljudi.

Za mnoge je projekte sreća što nikada nisu napravljeni, i to ne samo zato što su neki bili neizvedivi, nego i zato što su poslužili kao inspiracija arhitektonskim naraštajima. Arhitekt Bernardo Bernardi izradio je projekt tipičnog stana u sklopu natječaja ‘Porodica i domaćinstvo’. Mnogi su ga arhitekti poslije kopirali i danas stotine tisuća ljudi žive u stanovima napravljenima po njegovu modelu
U idućem desetljeću zavladao je, navodi Odak, raspad kanona s čak pet arhitektonskih struja. Od značajnijih neostvarenih projekata je Trg Francuske Republike u Zagrebu, koji je po prijedlogu Branka Silađina i Hildegard Auf Franić trebao spajati spomenuti trg s Trgom sportova, što bi gradu dalo veliku zelenu zonu, odnosno njegov “Central Park”. Pretežno su se projektirali fakulteti, škole, vrtići i planirao urbanizam novih stambenih naselja, a Branko Žnidarec na Malom Lošinju želio je izgraditi kuću bez prozora koja je trebala imati samo velike otvore za zrak.

Osamdesetih godina arhitektura postaje urbanizam. Branko Silađin, Đivo Dražić, Boris Doklestić, Marijan Hržić, Niko Gamulin, Vladimir Neidhardt planirali su značajne buduće trase i naselja. Tada je u Zagrebu provedeno puno projekata zahvaljujući Univerzijadi, kada su se užurbano gradili stanovi, naselja i studentski domovi. Odak kaže da je na arhitektonskoj sceni tih godina bila riječ o prevenciji kaosa - od širokih planerskih zahvata zagrebačke osi, Kvaternikovog trga u Zagrebu, do Novog Osijeka, naselja Sertić u Slavonskom Brodu, preko apstrakcija Vinka Penezića, Krešimira Rogine, do komornih arhitekata Kostelca i Crnkovića. Planirao se izgraditi WTC s hotelom na Velesajmu, a u Sevilli jugoslavenski paviljon za EXPO. Za koga, pita se autor. Jugoslavija puca po šavovima.

Početak 90-ih, zatvaranje kruga, autor knjige pjesnički opisuje rečenicama: “Dok topovi govore, muze šute. Povijesno nedokazivo jer topovi su uvijek negdje govorili, ali ni muze nisu besposleno sjedile i čekale bolja vremena.” Odak se šali i kaže da su arhitektonske muze ipak progovorile i doprinijele ne samo Hrvatskoj nego i svjetskoj arhitekturi.

Saša Randić, Idis Turato, Goran Rako, Helena i Hrvoje Njirić, 3LHD, Penezić i Rogina, Nenad Fabijanić, Branimir Medić i Pero Puljiz obilježili su arhitekturu s kraja 20. stoljeća, makar su se neki od njih umjesto na hrvatskoj našli na nekoj europskoj adresi.

Taj uzlet arhitekture i urbanizma autor pripisuje prvenstveno nizozemskom Berlage institutu, na kojemu predaje Vedran Mimica, i Zavodu za planiranje Slavka Dakića. Nizozemski učenici Hrvoje Hrabak, Zvonimir Prlić, Sunčana Rapaić, uz već poznata imena i brojne mlade arhitekte sudjeluju na Europanovim natjecanjima. Dobivaju brojne nagrade, no nažalost, ni jednom hrvatskom autoru ni jedan projekt u okviru Europana nije izgrađen. Nikada nije ni dovršena zagrebačka os, ni predsjedništvo vlade na sjevernoj obali Save, kao ni Sveučilišna bolnica u Blatu. Neizbježno aktualno pitanje je hoće li ikada biti sagrađena i rukometna Arena u Blatu.

TRNJE, ZAGREB, 1949.

 Regulacijski plan Zagreba izradio je arhitekt Vladimir Antolić. Plan se sastojao od tri vertikalno i tri horizontalno postavljene osi, omeđene kosim linijama s istočne i zapadne strane. Trnje je, prema planu, trebalo postati zona visokog urbaniteta. Iako projekt nije ostvaren, imao je velik utjecaj


 Nastavak knjige o izvedenim  projektima za godinu dana

Autor knjige ‘Neostvarenih projekata hrvatske arhitekture 20. stojeća’, Tomislav Odak, značajan je ne samo kao teoretičar arhitekture nego i kao bitan arhitekt mnogih ostvarenih i neostvarenih projekata 20. stoljeća. Izradio je mnoge stambene zgrade u Travnom, Prečkom, Dugavama, Borongaju, na Vukovarskoj aveniji te mnoge poslovne zgrade, hotele, stambene nizove u Zagrebu i okolici. Nagrađivan je brojnim priznatim nagradama, a i sam ima mnogo neostvarenih projekata, npr. WTC na Velesajmu, zgrade vatrogasne stanice u Zaprešiću, policijske uprave u Virovitici i brojne druge urbanističke i arhitektonske natječaje. Već 16 godina vodi biro zajedno s arhitektom Brankom Silađinom, koji također priprema knjigu, ali ostvarenih arhitektonskih projekata 20. stoljeća.

- Nakladnički projekt ‘Hrvatska arhitektura 20. stoljeća’ sadrži dvije knjige. Prva knjiga antologija je neostvarenih projekata, dok je druga knjiga, autora Branka Silađina, antologija projekata koji su realizirani. Autori su renomirani hrvatski arhitekti s dugogodišnjim iskustvom u arhitektonskoj praksi i publicistici. Prva knjiga upravo je izašla iz tiska, dok je izlazak druge predviđen za godinu dana - rekao je urednik izdanja UPI 2M-a, Vladimir Mattioni, koji je i sam prije nekoliko dana dobio Nagradu “Neven Šegvić” za 2006. od Udruženja hrvatskih arhitekata za ukupni publicistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma.


PROJEKT ‘HIDROID’, 1966.

Prema ideji arhitekta Vojtjeha Delfina, 60-ih godina prošloga stoljeća bilo je zamišljeno da se duž jadranske obale sagradi cijeli niz turističkih kompleksa futurističke vizure 
WTC NA VELESAJMU, ZAGREB, 1991.

Arhitekti Marijan Hržić, Tomislav Odak i Branko Silađin planirali su na Zagrebačkom velesajmu sagraditi hrvatsku verziju trgovačkog centra uz koji bi bio i poslovni centar te luksuzan hotel
PROJEKT ‘DOMOBIL’, 1967.

Još jedan ambiciozno zamišljen futuristički projekt iz 60-ih godina prošloga stoljeća. Arhitekt Andrija Mutnjaković imao je ideju sagraditi goleme stambene komplekse u kojima je moglo živjeti od 10 do čak 100 tisuća ljudi
PAVILJON NACIJA, ZAGREB, 1956.

Prema ideji arhitekta Ive Vitića, u Zagrebu je trebao biti sagrađen Paviljon nacija. Autor knjige Tomislav Odak taj je arhitektonski projekt uvrstio na popis deset projekata koji su trebali biti sagrađeni i koji bi svakako uljepšali urbanu vizuru Zagreba
KUĆA BEZ PROZORA, MALI LOŠINJ, 1971.

Arhitekt Branko Žnidarec planirao je 70-ih godina prošloga stoljeća sagraditi kuću koja ne bi imala nikakvih prozora, nego velike otvore za zrak. Razvedena građevina uvrštena je u popis projekata koji nikada nisu mogli biti izvedeni, ali fascinira maštovitost njezina autora   
 
TRG GAJE BULATA, SPLIT, 1996.

Arhitektonski ured Dječja soba u posljednjem desetljeću prošloga stoljeća izradio je zanimljiv projekt uređenja splitskoga trga

 Najvažniji neostvareni projekti

1. Drago Galić: Neboder i plivalište u Zagrebu (1941.)

2. Vladimir Turina i Franjo Tišina: Hotel sa 16 katova na Plitvičkim jezerima (1942.)

3. Vladimir Antolić: Regulacijski plan Zagreba (1949.)

4. Ivan Vitić: Paviljon nacija u Zagrebu (1956.)

5. Drago Ibler: Vila Izvršnog vijeća Sabora (1961.)

6. Nikola Filipović i Branko Kincl: Hotel Gradski podrum u Zagrebu (1969.)

7. Marijan Hržić, Tomislav Odak i Branko Silađin: WTC na Zagrebačkom velesajmu (1991.)

8. 3LHD: Trg - most u Rijeci (1995.)

9. Saša Bradić i Ines Nizić: Europan, Rovinj (1998.)

10. Saša Randić i Idis Turato: Muzej suvremenih umjetnosti, Zagreb (1999.)

 Projekti koji se nisu mogli ostvariti

1. Ante Glunčić: naselje Sopot u Zagrebu (1965.)

2. Ivan Vitić: Paviljon SAD-a u Zagrebu (1965.)

3. Vojtjeh Delfin: Hidroid na jadranskim otocima (1966.)

4. Andrija Mutnjaković: Domobil (1967.)

5. Edvin Šmit, Ž. Mičetić, Milan Šosterić: Hotel Lapad u Dubrovniku (1969.)

6. Branko Žnidarec: Kuća bez prozora na Malom Lošinju (1971.)

7. Andrija Mutnjaković: Centar Novog Zagreba (1971.)

8. Vinko Penezić i Krešimir Rogina: Stil za 2001. u Splitu (1984.)

9. Helena Paver Njirić i Hrvoje Njirić: Acclellerating The Blue, Zagreb (1995.)

10. Dječja soba: T-plac, Zagreb (1997.)

dom-i-nekretnine @ 12:11 |Komentiraj | Komentari: 0Kućanski aparati uz sve složenije operacije nude i sve maštovitiji dizajn, pa postaju posebni estetski elementi i pokazuju fascinantnu sposobnost smještanja u bilo koji dio interijera.

Iako se televizor do sada najviše smatrao središnjim dijelom gotovo svakog dnevnog boravka, on danas seli i u druge dijelove stana. Možda je najbolji primjer tzv. La Scala jacuzzi, koji ima u sebi ugrađen plazma televizor, s popratnim DVD uređajem i glazbenom linijom.

Kako bi gledanje omiljenog filma ili televizijskog programa bilo što ugodnije, u ovaj jacuzzi su ugrađene mlaznice koje proizvode što je moguće manju razinu buke, a podvodna rasvjeta dodatno pojačava jedinstven osjećaj potpunog opuštanja. Ovaj “izum” zoran je primjer tehnološke prilagodbe “po mjeri čovjeka” u jednom od najintimnijih prostora u svakom domu.

Kao još jedan primjer izvrsno zamišljenog aparata koji uz svoju primarnu funkciju služi i kao multimedijalni prostor izdvajamo novu generaciju hladnjaka (Whirlpool, LG…) koji u sebi imaju ugrađen televizor, a predviđena je i mogućnost priključka za DVD, CD i MP3 playere te digitalni fotoalbum.

Ovakav hladnjak zasigurno pruža puno više od pukog rashlađivanja i čuvanja svježine namirnica - u svakom slučaju, on će uštedjeti prostor koji bi inače morao biti iskorišten za stolić ili konzolu za televizor. Ovaj tip hladnjaka dobro će se uklopiti u svaki moderan prostor.

Za osvježenje prostora i “cool” izgled vaših kuhinja, za hladnjake, perilice za rublje i posuđe postoje i raznovrsni dekorativni paneli, koji uz fronte aparata prijanjaju po principu magneta (mogu se lako ukloniti), a dostupni su s različitim motivima - slika jaja, jagoda, jabuka, zrnaca tjestenine i sl.

Kao jedan od “ludih aparata” izdvajamo i tzv. Sheer kuhinju, koju je dizajnirao Drag Design za Gatto Cucine - riječ je o elementu koji sadrži štednjak i sudoper, spojene u neku vrstu balona. Ovakav se element može postaviti bilo gdje, ali je zbog svog futurističkog oblika ipak najprikladniji u središnjem dijelu modernih kuhinja.

Alternativno, vrijedi razmisliti i o elementu koji je dizajnirao Alberto Colonello za Boffi, pod nazivom “Single”: to je multifunkcionalni element u koji se mogu smjestiti štednjak, hladnjak i perilica za suđe, a koji maksimalno štedi prostor, što ga čini idealnim za male stanove ili urede. Ovaj element je izrađen tako da se može poklopiti cijeli gornji dio, čineći ga vrlo jednostavnim komadom namještaja, za koji nitko ne mora znati koje i kakve aparate skriva u sebi.

Suprotno od skrivanja, iz Inventables Concept Studija dolazi proziran toster, u kombinaciji stakla i metala. Pristaje u svaku kuhinju, a proziran izgled ima i veliki praktičnu vrijednost - vidi se kad je tost pečen.

Među novijim proizvodima na tržištu ističe se i kamin “Igloo” - napravljen u kombinaciji stakla i metala (u kojem je plamenik), idealno će se smjestiti u bilo koju prostoriju stana, ali i u urede, restorane, barove i sl.

Korisni savjeti

- U malene prostore nemojte stavljati velike aparate, bez obzira na to koliko vam bili potrebni
- Na kuhinjskim elementima ili šanku držite samo one aparate koje svakodnevno upotrebljava-te, inače će samo zakrčiti kuhinju i skupljati prašinu
- U kuhinju obavezno instalirajte jaku napu, jer se miris kuhanja uvlači u svaku poru namještaja i tekstila
- Ako imate rustikalnu ili klasičnu kuhinju, pripazite da aparati ne budu prefuturistički dizajnirani - radije odaberite one napravljene u retrostilu
- Na aparate nemojte stavljati dekorativne elemente - npr. vazu na televiziju ili stolnjačić na hladnjak (iz sigurnosnih, ali i estetskih razloga)
dom-i-nekretnine @ 12:10 |Komentiraj | Komentari: 0
 


Dvosobni stan s loggiom i parkirnim mjestom ili eventualno garažom vrlo je tražena roba na tržištu nekretnina, no pogledamo li aktualne komercijalne kataloge nekretnina, spoznat ćemo da o dvosobnom stanu od pedesetak i više četvornih metara površine danas možemo samo sanjati.

Tužna je istina današnje spekulativne stanogradnje da je kvadrat stana realno sve skuplji a figurativno sve tjesniji, te su dvosobni stanovi poput čitateljeva više usamljena iznimka nego pravilo.

Stoga bi bilo lijepo zadržati sobnost ovog stana kako je izvorno projektirana i osobno bi mi bilo puno draže da je čitatelj tražio savjet kako da svoj stambeni prostor osvježi i poboljša. No kako nije tako, pogledajmo što bi se eventualno moglo učiniti. Stanovi na uglovnim pozicijama zgrade traže puno više komunikacijskih površina, pa se zbog toga i zbog atraktivnosti pozicije na njima puno bolje “snalaze“ veći i reprezentativniji stanovi.

U tom smislu ovaj je dvosobni stan vrlo uspio, jer se projektom postigla korektna i funkcionalna tlocrtna organizacija u nepovoljnim okolnostima za stan te veličine, čemu je nesumnjivo pridonijela tlocrtna izbočina u kojoj je smještena kupaonica. Kao što vidimo, tlocrt stana je snažno definiran loggiom koja “otkida“ ugao zgrade i oblikuje dnevni boravak L-oblika nosivim zidom koji odvaja spavaću sobu te ulaznim prostorom u preostalom slobodnom kutu.

Kod promišljanja gdje u takvoj situaciji utisnuti buduću spavaću sobicu, pretpostavljam za dijete, sve navedeno treba sagledati i dovesti u vezu s rasporedom vanjskih otvora i pozicijama instalacija zgrade. Kada se izvrši takva analiza, opcije se naglo reduciraju na modifikaciju dnevnog boravka te njegovo eventualno spajanje s kuhinjom i predsobljem, čime bi se djelomično nadoknadio oduzeti prostor.

Ovime će se dobiti jedinstven prostor, najveći mogući u ovom stanu, od kojega je tada potrebno oduzeti prikladnu površinu za novu prostoriju. Predlažem da to bude dio prostora između staklene stijene loggie i nosivog zida prema spavaćoj sobi, kako je prikazano na nacrtu. Sobica smještena na toj poziciji bit će koliko-toliko prihvatljive površine i dobro osvijetljena kroz veliku staklenu stijenu, s taman toliko mjesta za najnužniji mobilijar - ormar, krevet i radni stol sa stolicom, te nekoliko plitkih zidnih polica.

Kuhinja ostaje na svojoj izvornoj poziciji, u gotovo neizmijenjenom obliku, što će pozitivno utjecati na proračun adaptacije. Kako je vidljivo na nacrtima, predlažem da se uklone pregradni zid kuhinje i sva vrata vezana na njega, čime bi se dobio jedinstven, povezan prostor za dnevne aktivnosti. Uporabni prostor sadašnje uske i dugačke kuhinje puno je korisniji i atraktivniji sada kad sudjeluje u ukupnom prostornom dojmu, dok je funkcionalnost samog kuhinjskog bloka ostala ista.

Mišljenja oko kuhinje u zajedničkom prostoru oduvijek su podijeljena, no radi se o legitimnoj opciji s podjednako dobrim i lošim stranama. U našem konkretnom slučaju, to je jedino prihvatljivo rješenje s obzirom na raspoloživi prostor, te je miris kuhanja u dnevnom boravku kompromis u korist prostornog dojma.

“Nova” stara kuhinja skrivena je u dugačkoj niši s prozorom na kraju, što je zasluga izvornog projekta, a ujedno i dobra situacija za prirodno osvjetljenje i ventilaciju, koju sam nastojao zadržati. Prema željama i mogućnostima, kuhinjski blok moguće je u potpunosti sakriti kada nije u upotrebi harmonika vratima ispred elemenata.

Dnevni boravak opremite pravokutnim stolom za objedovanje smještenim između kuhinjskog bloka i staklene stijene, te garniturom za sjedenje koju dopunite klupskim stolićem i foteljom. Uz zid nasuprot smjestite niski element na kojemu je mjesto za TV i audio uređaje, iznad kojeg ovjesite viseći poluzatvoreni element istog sistema.
dom-i-nekretnine @ 12:08 |Komentiraj | Komentari: 0
 

Već duže vrijeme pokušavam obnoviti ogradu koja se nalazi na međi s mojim desnim susjedom, ali mi to on ne dopušta iako je sama ograda izvedena više na mojoj strani. Ograda je betonska s ispunom od opeke i mjestimično se urušila i nakrivila. Želio bih je srušiti i izvesti novu, prema vlastitoj zamisli. Imam li na to pravo? Tko određuje izgled ograde, može li me susjed spriječiti da uredim ogradu prema svojoj ideji? Tko financira ogradu između susjeda, tko je ima pravo srušiti i graditi? Što ako je ograda na mojoj parceli, smijem li je pomaknuti?

Pitanje međe i razgraničenje susjednih parcela oduvijek je u našim krajevima predstavljalo bitno pitanje koje se često, osim u sudskim postupcima, rješavalo i drugim manje civiliziranim načinima. I danas to isto pitanje predstavlja značajan broj sudskih spisa na općinskim sudovima, a posebno u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Nerijetko u takvim parnicama sudski vještaci, mjernici i sudski vještaci građevinske struke daju svoja stručna mišljenja vezano za položaj međe i položaj ograda na parceli. Običajno, ali i prema zakonu, svaki je vlasnik zemljišta dužan urediti ogradu prema svom desnom susjedu gledajući s ulice, ako ona ne postoji.

Ograda se obično postavlja na samu među, pa je i pravo i obveza oba suvlasnika da se o njoj brinu i održavaju je. Ako se nalazi na samoj međi, ogradu može upotrebljavati do polovice širine, odnosno do njezine osi, svaki od suvlasnika na svojoj strani. Bez obzira na to, ograda je zajednička i nedjeljiva. Svaki od susjeda može na svojoj strani koristiti ogradu prema vlastitoj želji, bilo da na nju želi nešto nasloniti ili ugraditi, oličiti je ili izvesti neke druge preinake koje ne ugrožavaju njenu funkciju i stabilnost.

Održavanje ograde obveza je obaju suvlasnika ograde, odnosno susjeda, te zajednički snose i krivnju ako se zbog pada ograde nekome trećem dogodi kakva šteta. Gdje se točno ograda nalazi, na vašoj čestici zemlje ili na samoj međi, to sa sigurnošću može odrediti samo mjernik. Ako je ograda na međi, onda je zajednička, ali ako je izgrađena na vašoj parceli onda je ona isključivo u vašem vlasništvu, te je možete održavati, dograđivati ili obnavljati kako vas je volja. U tom bi slučaju bila isključivo vaša obveza da ogradu održavate u dobrom stanju, te je možete srušiti i ponovno izgraditi prema vlastitoj zamisli.
dom-i-nekretnine @ 12:06 |Komentiraj | Komentari: 0Mladi bračni par zaželio je na svojoj parceli od 1130 četvornih metara u Pojatnom modernu kuću s identitetom, koja će se uklapati u prostor. Jedina im je želja bio kamin, a ostalo su prepustili arhitektu Marku Piljeku. Tražili su da kuća ni po čemu ne djeluje bogato te da ni slučajno ne odaje dojam tzv. “tajkunare”.

Rezultat je moderna zagorska “hiža”, koja je danas u konkurenciji za ovogodišnje arhitektonske nagrade na izložbi realizacija. Osnovni tlocrt zapravo je vrlo jednostavan, obični kvadrat, izlomljen terasama i zanimljivim unutrašnjim rasporedom prostorija koje su velikim staklenim plohama stopljene s okolišem. Gradnja je trajala tri godine.

- U kuću se ulazi preko trijema na sjeveroistočnom dijelu parcele. Prostor boravka, blagovaonice i kuhinje su objedinjeni, boravak ima dvostruku visinu i zajedno s preostalim povezanim prostorijama orijentiran je prema jugoistoku s pogledom na sjevernu stranu Medvednice. Ispred tih prostora je velika natkrivena terasa s integriranom betonskom klupom, vanjskim spremištem za drva i vanjskim ložištem povezanim s unutarnjim kaminom.

Iz ulaznog vjetrobrana, preko garderobe, pristupa se stubištu u sjeverozapadnom dijelu kuće.

Na katu su dvije spavaće sobe za djecu, spavaća soba za roditelje s odvojenom garderobom, dvije kupaonice i galerija orijentirana prema boravku. Roditeljska spavaća soba ostakljena je prema galeriji i ima vizualnu vezu s centralnim prostorom boravka. Preko galerije pristupa se manjoj terasi na katu.

- U podrumu su kotlovnica, vinski podrum, gospodarstvo i spremište, u koje se može pristupiti iz kuće, ali i preko zasebnog vanjskog ulaza na zapadnoj strani - objašnjava arhitekt Piljek.

Za njega je ona kreacija koja podsjeća na dječje bezbrižno razbacane lego kocke, koja ujedinjuje moderno, futurističko oblikovanje i elemente lokalne arhitekture. Grubo priklesani kamen i drvo, kao osnovni prirodni materijali odabrani za gradnju, pomažu kući da se stopi s okolišem. Konstrukcija je od cigle, a na mjestima se vidi i prirodni beton.

Tim je izborom Piljek uklopio kuću u zagorski okoliš, gdje prevladavaju kuće s prirodnim betonom i drvetom. Najveći adut kuće masivni je dvostruki vanjski i unutarnji otvoreni kamin. Vani služi kao roštilj, a unutrašnje otvoreno ognjište bilo je ujedno i jedini zahtjev vlasnika.

Iz daljine kuća podsjeća na podmornicu koja izranja iz namreškane livade, a kako joj se približavate, dobiva konture zanimljive građevine koja se vrti u prostoru i stapa s njim. Lim koji se s krova spušta na jedan dio fasade, reflektira nebo pa se čini kao da kuća nestaje.

dom-i-nekretnine @ 12:05 |Komentiraj | Komentari: 0


Stolarija više ne brtvi kako treba. Sada je najbolje vrijeme za promjenu, posebno ako imate klimatiziran stan, jer će inače na hlađenje otići puno više električne energije. Kakvu stolariju izabrati?


Posljednjih desetak godina u Hrvatskoj drvo je izgubilo primat u odnosu na PVC i aluminij. Ti se materijali sve više koriste i kod obnavljanja starih kamenih kuća, koliko god to bilo estetski neprihvatljivo.

Kod drugoga neizostavnog dijela prozora - stakla jedina promjena je planetarno proširena uporaba izolacijskog stakla, koje se bez problema uklapa u bilo kakav okvir. Radi se zapravo o dvije ili više staklenih ploča koje su na rubu međusobno povezane u razmaku od 6, 9, 12 i 16 milimetara.

Drvo je i dalje najekološkiji materijal i najbolji izolator, no PVC prozor danas je najčešći izbor za stan, a aluminijski za poslovne objekte. Kupci dubljeg džepa, ekološki osviješteni, spremni na redovito održavanje, i danas će odabrati drveni prozor.

Kod aluminijskih okvira, bolji je onaj s tzv. termičkim mostom, jer aluminij nije izolator i zimi dolazi do kondenzacije. Proizvođači stoga rade okna s više komora, s time da je jedna od polimera koji sprječava orošavanje stakla. Valja znati da u odnosu na hladni profil, termički most povećava cijenu aluminijskog prozora za 25 do 30 posto. Čvrstoća i trajnost su prednosti i aluminijskih roleta.

Najskuplja i najkvalitetnija (i estetski i po svojstvima) je stolarija od kombinacije drvo-aluminij: s vanjske strane aluminij otporan na kišu i sunce) a s unutarnje ekološko i oku ugodno drvo. Ipak, zbog visoke cijene, za njega se u pravilu odlučuju ljudi koji grade za sebe ili pak investitori u luksuzne građevine za tržište.

Cijene takve stolarije ovise o kvaliteti izolacije. Najskuplja i najkvalitetnija stolarija toga tipa je certificirani standard za pasivne kuće, npr. marka Internorm, koja se nalazi na prvoj pasivnoj kući sagrađenoj u Hrvatskoj. Prednosti su trajnost i činjenica da ne iziskuju održavanje, te mogućnost biranja boje.

Stručnjaci najviše vole drvo

PVC stolarija osvojila je hrvatsko tržište. Investitori koji rade za tržište je vole jer je najjeftinija, a odgovara i stanarima jer se lako održava. Međutim, iskusni i stručni građevinari PVC stolariji naći će više mana nego vrlina. Osjetljiva je na sunce i najlošije se drži u požaru jer pomaže njegovu brzom širenju i stvara strašan dim. U požaru je, kažu stručnjaci, drvena stolarija izdržljivija i od aluminijske.

Najveća je prednost drvene stolarije njezina ekološka vrijednost. Zapad izbacuje plastiku i  potiče ugradnju drvene stolarije, koja je iznimno trajna ako je pravilno zaštićena. Najbolje je kad je proizvođač oboji prije ostakljivanja pa ne ostaju nepokrivena mjesta izložena suncu, vodi ili nametnicima.

Aluminijska je stolarija dobra za poslovne prostore, a kombinacija drvo-aluminij je najbolja, ali većini ipak preskupa.

Važne tehnikalije

DRVO Taj prirodni materijal ima veliku sposobnost upijanja vlage, a time i mijenjanja dimenzije, što za prozor nikako nije dobro. Vlaga drvo jako oštećuje, iz čega slijedi da kvalitetan drveni prozor mora biti jako dobro impregriran, što ga čini skupim. S druge strane, impregnacija drvenih prozora ne može biti dugotrajna, što znači da drveni prozori traže često i zahtjevno održavanje.

Svjetlost razara površinski sloj drva, dovodi do promjene boje, pukotina, odlupljivanja prozirnih premaza i do erozije drva. Vlaga pak izaziva bubrenje i stezanje kao posljedice navlaživanja i isušivanja. Drvo treba zaštititi od bioloških štetnika, pogotovo gljivica, koje izazivaju trulež. Jednom godišnje treba pregledati premaz i, ako je potrebno, obnoviti ga.

ALUMINIJ Kao konstrukcijski materijal pogodan je za izradu velikih prozora i stijena, no kako metali dobro provode toplinu, ima loša izolacijska svojstva. Aluminij je izuzetno osjetljiv na prisutnost soli u zraku (efekt galvanskog članka) koja uzrokuje pojavu izbijanja soli na površini aluminija, što se štiti premazima. Mišljenja stručnjaka su da je aluminijska stolarija, posebno vrata, nezamjenjiva kod poslovnih i visokofrekventnih prostora gdje su prioritetnija mehanička svojstva od toplinskih.

PVC To je zahvalan materijal, neosjetljiv na vlagu. Međutim, zbog čvrstoće, tj. opterećenja koja može podnijeti, ograničen je u dimenzijama. Zato se takvi prozori dodatno ojačavaju metalom. PVC stolarija se može povremeno oprati običnim deterdžentom za pranje suđa. Okove je poželjno jedanput godišnje nakapati nekim strojnim uljem, a brtve bi zbog zaštite bilo dobro jedanput godišnje namazati parafinskim uljem (preporuka je to napraviti pred zimu). PVC-prozoru nije potrebno bojanje.
dom-i-nekretnine @ 12:01 |Komentiraj | Komentari: 0Buje: 120 kvadrata, 110 tisuća eura

Potpuno preuređena stara istarska kuća, površine 120 četvornih metara, u staroj je jezgri Buja. Kuća je superkomforna, ima novu stolariju, hrastove stepenice i parkete, novu kuhinju, klima uređaj... Prodaje se potpuno namještena. Cijena je 110 tisuća eura. Tel. 098 296 839


Oprtalj: 180 kvadrata, 225 tisuća eura

Kamena kuća u staroj jezgri grada Oprtlja potpuno je renovirana, luksuzno je uređena i opremljena. Kuća je uređena stilski, drvena stolarija je promijenjena, a starinski namještaj je restauriran. Kuća ima konobu iz koje se izlazi na terasu i u vrt. Na terasi je priprema za saunu i tuš. Cijena je 225 tisuća eura. Tel. 098 296 839


Premantura: 142 kvadrata, 330 tisuća eura

Dvojna kuća za odmor od 142 kvadrata u Premanturi na ulazu je u park prirode Rt Kamenjak, oazu orhideja i mira. Od mora je udaljena 250 metara, a parcela ima 350 kvadrata. Oko kuće je vrt s mediteranskim biljem i dva parking mjesta. Cijena je 330 tisuća eura. Tel. 099 227 7772


Sv. Donat: 120 kvadrata, 105 tisuća eura

Samostojeća kuća površine 120 kvadrata na parceli je od sto kvadrata. Kuća ima prizemlje, kad i potkrovlje. Ima tri sobe i terasu. U dvorištu ima mjesta za dva auta. Kuća je potpuno renovirana. Cijena je 105 tisuća eura. Tel. 01 3011 383


Rovinj: 130 kvadrata, 500 tisuća eura

Prekrasna kuća, nekadašnja gradska kula na tri kata u Starom gradu sa predivnim pogledom na more, ima 130 kvadrata. Namještena je i restaurirana, sa centralnim grijanjem i klimatizacijskim uređajem. Ima 4 spavaće sobe. Cijena je 500 tisuća eura. Tel. 098 224 603

dom-i-nekretnine @ 11:58 |Komentiraj | Komentari: 0

Iako je percepcija u hrvatskoj javnosti suprotna, tzv. “second home” tržište nekretnina za strance (nekretnine koje stranim državljanima služe za više od ljetnog odmora - ondje borave tijekom većega dijela godine, a u mirovini zapravo tu i žive), kod nas je među najnerazvijenijima od svih zemalja regije.

Jugoistočna Europa jedno je od najatraktivnijih područja za strana ulaganja. Rumunjska, Bugarska i Turska su od 2001. do 2005. privukle 85 posto svih stranih “nekretninaških” projekata u regiji.

Hrvatska i Bugarska su 1998. bilježile podjednak pritok stranih ulaganja, no u protekloj 2006. su izravna strana ulaganja u Bugarsku bila gotovo tri puta veća nego u Hrvatsku. U istom razdoblju udio izravnih stranih ulaganja u nekretnine (što uključuje i građevinske aktivnosti i kupnju tzv. holliday ili second homes) predstavljao najbrže rastuću industriju u Bugarskoj, dok u Hrvatskoj manje od jedan posto ukupnog hrvatskog tržišta nekretnina otpada na transakcije sa strancima.


Unatoč takvim rezultatima, građevinska zemljišta i stanovi na hrvatskom Jadranu su, za razliku od ostalih zemalja u regiji, zabilježili značajan porast cijena. Pritom cijene nisu rasle na temelju stvarne vrijednosti i stvarnih transakcija, jer se sve dostupne informacije i statistike na hrvatskom “second home” tržištu baziraju na traženim, a ne na realiziranim cijenama.

Ta je činjenica znatno utjecala na pad prodaje jadranskih nekretnina stranim kupcima, ali i na pad prodaje na lokalnom tržištu jer većina domaćeg stanovništva jednostavno ne može platiti trenutačne tražene cijene. Takvo je stanje, upozorili su stručnjaci na nedavnom skupu svjetskih nekretninaša u Zagrebu, zapravo posljedica nedostatne i neadekvatne ponude nekretnina, koja utječe i na turističku ponudu.

Vizija hrvatskog turizma je pretvoriti Hrvatsku u elitnu destinaciju, što je i logično s obzirom na bogatstva koja naša obala objedinujuje: poziciju, prirodne ljepote, razvedenost obale te kulturno nasljeđe. No, to više nije dovoljno za turiste koji su postali sofisticiraniji i imaju malo drugačija očekivanja i potrebe - kaže Ivana Bučević iz hrvatske podružnice Colliers Internationala, jedne od najvećih svjetskih nekretninaških konzultantskih agencija.


Hrvatska i dalje privlači uglavnom niskobudžetne turiste, ponajprije zbog postojećeg smještaja. Druge zemlje nude slične usluge po osjetno nižim cijenama. Da bi Hrvatska postala elitna destinacija, treba pružiti adekvatan smještaj, uslugu i sadržaje. Hrvatskoj trebaju velika elitna naselja na obali - objašnjava Ivana Bučević.

Takvi se projekti uglavnom povezuju s uništavanjem i betonizacijom obale. Međutim, glavna ideja je stvaranje ambijenta koji istodobno nudi odmor, rekreaciju i zabavu, smještaj visoke kategorije i brojne sadržaje. - Takav je tip gradnje globalno privlačan turistima, ali i second home kupcima. Stoga je krajnje vrijeme da se razvoj takvih projekata prestane uspoređivati sa Španjolskom jer Hrvatska je već spriječila preizgrađenost uvedenim restrikcijama na obali - kaže Ivana Bučević.

S iznimno sporim urbanističkim planiranjem i postavljenim restrikcijama do sada smo uspjeli gotovo u potpunosti zaštititi obalu, što je teško pronaći igdje na Mediteranu. Štoviše, s postavljenim parametrima i u sada već donesenim prostornim planovima, obala će i dalje biti zaštićena, tvrde nekretninaši. Stoga je, smatraju, vrlo važna podrška stranim investitorima koji su spremni ulagati u hrvatsku obalu - ali prema hrvatskim uvjetima.


Mala ponuda podiže cijene


U proteklih je pet godina u dubrovačkoj regiji sagrađeno samo 500-tinjak stanova koji su zanimljivi stranim kupcima. Stoga su trenutačne iznimno visoke cijene na tom području zapravo očekivane s obzirom na konstantnu potražnju za “second home” nekretninama. Slična je situacija i na drugim dijelovima hrvatske obale - uglavnom je uvjetovana sličnim, iako ne tako drastičnim disbalansom u omjeru ponude i potražnje. Izuzetak ovog pravila predstavlja Istra, koja je najstabilnije tržište nekretnina na našoj obali.

Jadranski gradonačelnici o nekretninama na obali


Slovenci su već pokupovali nekretnine, sada ih samo prepisuju na sebe.
Dubrovnik i Budva imaju sličan problem: u staroj gradskoj jezgri vlasnici mnogih nekretnina su stranci koji ondje borave samo ljeti pa centar grada veći dio godine ostaje prazan. Cijene su u Dubrovniku od 5000 do 10.000 eura za kvadrat, a nedavno je stan velik 30 kvadrata kupljen za 330.000 eura.


Te su probleme iznosili gradonačelnici s Jadrana na prvoj međunarodnoj konferenciji “Slovenija povezuje Jadran”, održanoj nedavno u Ljubljani. Predstavili su se Tirana, Budva, Dubrovnik, Neum, Rijeka, Izola i Trst, a organizatori su Informacijska burza nekretnina (www.ibn.si) i Grad Ljubljana.

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu okoliša mr. Mitja Bricelj upozorio je na važnost suradnje gradova i država na Jadranu jer je to more izuzetno osjetljivo zbog velike biološke raznovrsnosti. U tom je kontekstu istaknuo i potrebu održivog razvoja prostora uz Jadran koji trpi sve veći prometni, energetski i turistički pritisak, što se izravno odražava i na tržište nekretnina. Zamjenica hrvatske ministrice pravosuđa Snježana Bagić upoznala je sudionike konferencije s odredbama hrvatskog zakondavstva kada je riječ o tome da nekretnine kupuju stranci i istaknula da je do sada pristiglo nešto više od 13.000 zahtjeva te da je pozitivno riješeno gotovo pola. Hrvatska je uspostavila reciprocitet u kupnji nekretnina sa 34 države, uključujući gotovo sve članice Europske Unije, a sa Slovenijom je prije dva mjeseca, razmjenom diplomatskih nota, utvrđeno pravo kupnje nekretnina.

Do sada je, prema informacijama slovenske vlade, sedam hrvatskih državljana ostvarilo pravo na kupnju nekretnina u Sloveniji. Neslužbeno se, pak, doznaje da će, u slučaju zahtjeva slovenskih državljana, najveći dio posla otpasti na ostvarivanje prava osobnog vlasništva nad već kupljenom nekretninom. Hrvatski zakon, naime, pravnu osobu, osnovanu u Hrvatskoj i upisanu u hrvatske sudske registre, iako je ulagač stranac, tretira jednako kao i pravnu osobu čiji su osnivači hrvatski državljani. Upravo su taj model brojni stranci, pa i Slovenci, koristili kao mehanizam za kupnju nekretnine. Slovenci će sada, čulo se u kuloarima konferencije, nastojati tako stečene nekretnine prenijeti u privatno vlasništvo.

Konferencija je bila zaključena okruglim stolom s temom “Kako lobirati i investirati na Jadranskoj obali”, na kojoj su sudjelovali predsjednik slovenske naftne kompanije Petrol Marko Kryžanowski, vlasnik jednog od najvećih privatnih slovenskih fondova KD Matjaž Gantar, hrvatski počasni konzul u Sloveniji Božo Dimnik, odvjetnici Andrej Toš i Vladimir Filipović. Gantar je izazvao najveći interes tvrdnjom kako je u ovom trenutku prihvatljivo investirati samo u Italiju zato što druge države na Jadranu nemaju jasno razrađenu strategiju ulaganja na državnoj ni na lokalnoj razini, posebno ističući problematiku porezne politike.


Kapital ne kupuje lijep pogled, osim ako je u funkciji profita - istaknuo je Gantar. Vladimir Filipović je, pak, rekao kako je teško postaviti jedinstvena pravila za ulaganje na hrvatsku obalu zato što je ona vrlo različita i nije u cjelini turistička. Filipović kaže da su ulaganja u zamahu, a njihova vrijednost od Istre do Dubrovnika je oko tri milijarde eura.

dom-i-nekretnine @ 11:36 |Komentiraj | Komentari: 0
dom_i_nekretnine
KONTAKT MAIL
  • dominekretnine@gmail.com
MOBITEL:
  • 091 590 5889
Brojač posjeta
507623
dom i nekretnine
Index.hr
Nema zapisa.